0
0
Back to All Events

STEINAR HAGA KRISTENSEN "THE WORK OF ART AND THE SPIRITUALIZATION OF SELF-EMPOWERMENT"


  • Kunsthal Aarhus, Aarhus J. M. Mørks Gade 13 Aarhus C, 8000 Denmark (map)

Pressemeddelelse, oktober 2018

I udstillingen The Work of Art and The Spiritualization of Self-empowerment på Kunsthal Aarhus tager Steinar Haga Kristensen (f. 1980, Oslo, Norge) udgangspunkt i virtuelle 3D gengivelser af sine værker fra La Période Brune/Den Brune periode (2015-2018). Igennem modernismen har flere kunstnere fået opdelt deres oeuvre i forskellige perioder, som står som et skifte i deres kunstneriske stil eller indhold. Det samme gælder for Steinar Haga Kristensen.

Den Brune Periode viser, siger Haga Kristensen, “a very brown time, marked by the political, moral and identity struggles in today’s world.” Den Brune Periode er en form for eksistentiel suppe, en heroisk og kraftfuld kamp, en kamp igennem mudder og lort, mellem individet og det omgivende samfund og dets renhedsnormer. Der er tilbagevendende motiver, såsom Prophête Malade/Syg profet, som portrætterer den desillusionerede profet i et goldt og stoisk landskab. Den Brune Periode er en fragmenteret undersøgelse af individets problemstillinger i en tiltagende populistisk fremmarch af korte svar på store og komplekse spørgsmål. Haga Kristensen arbejder med vrangsiden af de idealistiske strømninger og det efterhånden mere og mere ansigtsløse demokratiske projekt, der kendetegner dele af det tyvende århundrede. De store historier og idealer for individet og samfundet fra moderniteten og modernismen er i Haga Kristensens verden blevet til et opgivende vacuum af grimhed, der kun opretholder sin egen vægt med krykker. Den Brune Periode er et opråb til den tiltagende overfladiske konformitet og mig-kultur, det er betragtninger og en gestus mod spirituel og individuel frigørelse (frifindelse) fra samfundet.

Haga Kristensen har 3D skannet og digitaliseret alle 97 værker fra perioden. Til udstillingen The Work of Art and The Spiritualization of Self-empowerment har kunstneren udvalgt motiver fra perioden og disse indgår i ekstravagante relieffer, skulpturer og ornamenter, som danner rammen for nye monumentale malerier. Installationen mimer på flere punkter kunst og monumenter, som vi kender dem fra totalitærstater og diktaturer. I udstillingen indgår desuden en dokumentarfilm om Den Brune Periode, for på denne måde at hjælpe beskueren igennem den komplekse krop af værker og udtryk.

Fernisering: d. 26. oktober, kl. 17-19.
Udstillingsperiode:
d. 26. oktober, 2018 - d. 6. januar, 2019.