0
0
Back to All Events

SOLOUDSTILLING: MAGNUS PETTERSEN


  • Kvit Galleri, København Blågårdsgade 31C st. th. København N, 2200 Denmark (map)
Magnus Pettersen.

Magnus Pettersen.

Pressemeddelelse, september 2017

Magnus Pettersens betonskulpturer skal gøre rum for kroppen igennem den enkle handling at kunne sidde, og at give en lys. Om det er at sidde i protest eller i den perfekte afslapning, for samvær eller samtale, ved måltider eller læring – det at sætte sig er fundamentalt for alle mennesker.

Magnus udforsker materialet i sine værker; Det skrøbelige og det bastante møder hinanden. Arbejderne udforsker desuden grænseområder indenfor kunsten: Hvornår er noget kunst og hvornår er det design? Hvornår er det maleri og hvornår er det skulptur?

Materialet for alle værkerne er håndbukket stål og indfarvet beton med polykrome overflader med varierende tekstur, skiftende fra glat til kornet og nubret. Værkerne er bastante og ligner noget som kunne overleve en atomkrig - og stadig stå der, fuldstændig uberørt af den omkringliggende katastrofe. De individuelle elementer står opstillet så de skaber et hjemligt univers.

Materialerne i Magnus’ arbejder varierer fra beton til sten og stål. Især beton er dog gennemgående i hans værker, da intensiteten og brutaliteten i beton giver et råt og levende udtryk, som han finder særligt vedkommende. Hvordan kan man transformere et så hverdagsligt, industrielt materiale til et kunstobjekt, som vækker følelser, får tankestrømmen til at flyde og forskønner?

De indfarvede betonskulpturer får med varierende polykrome overflader og teksturer et særligt unikt udtryk. Gennem en fri og kontinuerlig udforskning af materialernes kvaliteter og egenskaber følger han en formel, hvor repetitionen af geometriske former danner et mønster, en form, en model – med en minimalistisk stringens og en samklang, som værkerne samtidig søger at bryde ud af. Eksempelvis inkorporeres farvekompositioner, som bryder med det umiddelbart harmoniske udtryk og skaber værker, som på én gang er poetiske, sanselige og sårbare trods det hårde, industrielle materiale. Materialet har en råhed, som han nu for alvor har lært at kende, og som han forsøger at trække i en ny retning.

Gennem sit kunstneriske virke afsøger Magnus spændingsfeltet mellem det abstrakte og det konkrete, det konceptuelle og materialernes (ofte overraskende) potentialer. I sin kunstpraksis udforsker han spændingsfeltet mellem ren æstetik vs funktion. Hans oeuvre består af skulpturer, som bevæger sig i grænsefeltet mellem kunst og design; discipliner, som konstant interfererer, overlapper, sprænger hinandens rammer og krydser grænser. Og netop det er essensen i hans praksis: At han ikke betragter billedkunst og (objekt-) design som diametrale modsætninger, men som to poler, der skaber et spændingsfelt, som muliggør en dyrkelse og undersøgelse af et koncept og en æstetik uden restriktioner.

Den engelske kunstteoretiker Andrew Benjamin agiterer i sit hovedværk “Object – Painting” for, hvordan det er i feltet mellem det materielt eksperimentelle, konceptuelle og indholdsmæssige betydningslag, at det interessante kunstværk skabes. 

Fernisering d. 29. september, kl 17.00.
Udstillingen er åben 13-17 lørdag d. 30. september og søndag d. 1. oktober, og i uge 40 efter aftale.

Kvitgalleri.com