0
0
Back to All Events

ÅBNING AF SIGNE KLEJS' "ZEITGEIST"

  • Kvindemuseet, Aarhus Domkirkepladsen 5 Aarhus, 8000 Denmark (map)
image004.jpg

Pressemeddelelse, marts 2019

Den 12. marts får byen et nyt kunstværk, når Kvindemuseet og billedkunstner Signe Klejs kl. 20 lancerer en ny, lysende udsmykning i facadevinduerne i Aarhus’ gamle rådhus på Domkirkepladsen 5.

Den historiske bygning og nutidens bevægelser
Zeitgeist er et stedsspecifikt værk skabt til Kvindemuseet af Signe Klejs. Bevægelige farver lyser ud af facadens vinduer og kan opleves uden for bygningen, når det er mørkt. Værket er baseret på en lysende visualisering af vinden, der registreres ved hjælp af en vindmåler på taget af Kvindemuseet.

Netop bevægelighed og omskiftelighed er nøgleord for Kvindemuseet, som formidler forskellige tiders forskelligartede syn på køn og tendenser, der synes at skifte ”som vinden blæser”.

Farvevalget i installationen er hentet direkte fra to store glasmosaikker i museets trappehal. De er fra 1908 og er eksempler på datidens formidlende glaskunst, hvor Zeitgeist er et bud på nutidens. Ved at benytte interaktive teknologier er det umulige blevet muligt; at lave en facadeudsmykning, der ikke beskæmmer/overdøver, men som fletter sig helt ind i det gamle Rådhus.

Kunstværket er realiseret med støtte fra Salling Fonden. Det indgår som en del af den opgradering, Kvindemuseet i de sidste par år har gennemgået i de indre rum med støtte fra A.P. Møller Fonden, Augustinusfonden, Nordea-fonden m.fl.

Julie Rokkjær Birch, Kvindemuseet:
”På Kvindemuseet er vi begejstrede over, hvordan installationen peger på bygningens indhold - et indhold, der rækker ud til byen og borgerne. Som formidler både et historisk samfundsbillede (bygningen selv), men også den nutidige debat, museet er en platform for (billedliggjort med den bevægelige lysinstallation).”

Signe Klejs, billedkunstner:
”Det foranderlige i Zeitgeist repræsenterer i denne kontekst også det cykliske i mennesket og naturen. Installationen forandres med døgnets rytme såvel som med årstidens skift mellem lys og mørke og tilfører det urbane rum en erindring om naturens omskiftelighed, som tidligere har præget menneskelivet direkte, men i nutidens oplyste byer (i ordets egentlige betydning) er elimineret.”

De tekniske løsninger er lavet af Signe Klejs i samarbejde med Pappagallo og CAVI fra Aarhus Universitet, som også har gjort formidling gennem lys til et forskningsprojekt.

Åbning: Tirsdag d. 12. marts, kl. 20-21.
Officiel åbning og taler foran museet – alle er velkomne.


Kort om Kvindemuseet
Kvindemuseet har siden 1984 budt publikum inden for i Aarhus bys gamle rådhus/politistation. I 2016 udvidede museet ansvarsområde fra kvinders historie til kønnenes kulturhistorie. Museet har fokus på bevægelser og ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs af køn, seksualitet og etnicitet. Som en aktiv og moderne museumsinstitution arbejder Kvindemuseet med at involvere museumsgæsten direkte i udstillingerne ved at skabe nærvær, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning – historisk, aktuelt og i fremtiden.