0
0
Back to All Events

SEMINAR: "LOOKING FOR ANOTHER SPACE OF BELONGING"


  • Kunsthal Charlottenborg (biografen/mezzaninen på 1. sal), København Nyhavn 2 København K, 1051 Denmark (map)
Mila Panic, “Burned Field”, 2017.

Mila Panic, “Burned Field”, 2017.

Seminar på Kunsthal Charlottenborg udforsker begrebet tilhørsforhold gennem værker af kunstnere fra det tidligere Jugoslavien.

Kurator Tijana Miskovic inviterer en række danske og internationale kunstnere og fagfolk til en samtale om, hvad det vil sige at høre til. Vi lever i en tid, hvor krigsflygtninge og miljømigranter i stigende grad forlader deres oprindelsessteder i håb om at finde en bedre fremtid på nye territorier. Denne verdensomspændende displacement-situation kalder derfor på en omdefinering af begrebet tilhørsforhold.

I løbet af et seminar fordelt på to dage, vil en gruppe danske og internationale oplægsholdere præsentere en række teoretiske, kuratoriske og især kunstneriske forsøg på at omdefinere begrebet tilhørsforhold, ved at se imellem og ud over etablerede nationale og kulturelle strukturer. Derudover vil der i formiddagstimerne være et program med videokunstværker relateret til seminarets temaer.

Baggrund: I 90'erne blev det multinationale balkanland Jugoslavien opløst. Titos koncept om "broderskab og sammenhold" blev overtaget af nationalistiske ideologier, hvilket resulterede i en grusom krig og fordrivelse af millioner af mennesker. Herunder godt 20.000 bosniske flygtninge, som kom til Danmark.

Kunstnere, som forlod Jugoslavien og nu bor i det vi, af mangel på bedre ord, kalder en diaspora, kan måske hjælpe os med at tænke ud over de etablerede strukturer. Alt imens Europa kæmper med at give form til sit koncept om sameksistens "i enhed og mangfoldighed", leverer disse kunstnere et nyttigt "tredje blik" på begrebet ’flerkulturelt’. Det kan de, fordi de har et særligt forhold til grænsefænomenet; De kommer fra Balkan, der opfattes som Europas periferi eller det underbevidste, både eksotiske og truende, "andet". Derudover har de opnået et lag af "andethed" som udlændinge, der lever mellem flere kulturer.

Tematisk vil seminarprogrammet blive organiseret omkring tre linjer, der sætter spørgsmålstegn ved følgende stedsbegreber: LAND / JORD – Hvordan forstås territoriale tilhørsforhold samt arv i konteksten af forflytning/displacement? ARKITEKTUR – Hvordan er arkitekturen, som den konstruerede beskyttende struktur med til at definere det fysiske og psykiske tilhørsforhold, især i en situation af destruktion og genopbygning? BYRUM –Hvilken rolle spiller byen som det urbane mønster for tænkning, kommunikation og socialt samvær for ens tilhørsforhold til både mangfoldigheden og fælleskabet?

Oplægsholdere: Tanja Ostojic, René Block, Irfan Hosic, Rainald Schumacher, Adnan Softic, Claudia Zini, Carsten Juhl, Jeppe Wedel-Brandt og Tijana Miskovic.

Program for d. 19. og 20. august, 2019:

  • Kl. 10.00-12.30: Screening-program med videoværker relateret til seminarets emne.

  • Kl. 13.00-16.45: Seminaroplæg.

Sted: Kunsthal Charlottenborg (biografen/mezzaninen på 1. sal), Nyhavn 2, 1051 København K.

Tilmelding: Deltagelse er gratis (eller mod en frivillig donation).
Registrering via dette link er dog nødvendig pga. begrænset plads.

Earlier Event: August 17
KOLONIEN III