0
0
Back to All Events

RUNE BOSSE "STIEN ELLER TID IMELLEM TRÆER"


  • Overgaden - Institut for Samtidskunst, København Overgaden Neden Vandet 17 København, 1414 Denmark (map)
Rune Bosse, 2019.

Rune Bosse, 2019.

Pressemeddelelse, juli 2019

Hvad sker der med en kunstinstitution, når menneskene har forladt den, og naturen har overtaget styringen? I krydsfeltet mellem kunst og natur udfordrer Rune Bosse på sin første store solo grænserne for, hvad en kunstudstilling kan være, og hvor langt en kunstinstitution tør gå.

Rune Bosse har siden sin afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2016 arbejdet konsekvent med naturen som både en frisættende og poetisk kraft, men også som et destruktivt og faretruende rum uden for menneskelig kontrol. For første gang i Overgadens 33-årige historie står kunsthallen overfor at være lukket i en periode på godt 6 måneder i forbindelse med større og tiltrængt renovering. Denne unikke situation har Rune Bosse taget til sig og skabt en udstilling, der lægger Overgadens underetage i ruiner med smadrede vinduer, væltede vægge, overgroede gulve og sale, der pga. elektriciteten er ødelagt, henfalder i en stadig større grad af mørke i løbet af udstillingsperioden, eftersom solen er kortere og kortere tid på himlen. Et apokalyptisk wasteland, hvor naturen får lov til at overtage Overgaden, så skellet mellem indenfor og udenfor og fortid og en (mulig) fremtid udviskes.

Til udstillingen vil Rune Bosse lade de plantearter gro og spire indendørs, så de gennemtrænger væggene og nedbryder væsentlige dele af Overgadens indre. Kunstneren har indgået et samarbejde med godsejeren August Hage på Oremandsgaard Gods, som har givet ham mere eller mindre frie tøjler til at bruge den tilhørende skov som både laboratorium og materialelager til produktion og undersøgelser af organiske forbindelser. Alle planterne og væksterne, som sidenhen flyttes ind på Overgaden, vil gro organisk og uforstyrret udstillingsperioden igennem – ude af kunsthallens kontrol.

Udstillingen udfolder sig som et forløb, hvor naturen gradvis vækkes mere og mere til live. Publikum træder ind i et laboratorium, hvor kunstnerens undersøgelser i organisk materiale og vækster gennem tiden præsenteres. Syltetøjsglas med planter og arbejdsborde med forstudier til igangværende og potentielle projekter og processer står side om side med trærødder og dele fra planter, svamper mm. Herfra bevæger man sig via de jordbeklædte gangarealer ind i skoven, hvor en sti tager én med ind i skovens indre - her er det cirkulære, og det rituelle også en del af naturens og menneskets møde med hinanden.

Med dette kompromisløse indgreb på Overgaden giver Rune Bosse de besøgende en radikalt anderledes og enestående udstillings- og natur oplevelse, som er tankevækkende ift. en potentiel fremtid, hvor menneskene ikke længere hersker over naturen eller er blevet fortrængt af andre arter.

Rune Bosse (f. 1987) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2016 kombineret med
studier på Olafur Eliassons eksperimenterede kunstskole, Institut für Raumexperimente i Berlin.
Bosse har blandt andet udstillet på gruppeudstillingen Festival For Future Nows på Hamburger
Bahnhof i Berlin i 2014, på EXTRACT hos Kunstforeningen GL Strand i 2017, på Aros-Triennalen
The Garden ligeledes i 2017 og på udstillingen Jordforbindelse på Fuglsang Kunstmuseum i 2018

Fernisering: D. 20. september, kl. 17-20.
Udstillingsperiode: D. 21. september - 24. november, 2019.

Later Event: September 20
RASMUS NILAUSEN "BLÅTAND"