0
0
Back to All Events

ROSE EKEN "KITCHEN CONFIDENTIAL"


  • Charlotte Fogh Gallery, Aarhus 18B Mejlgade Aarhus C, 8000 Denmark (map)
Rose Eken.

Rose Eken.

Charlotte Fogh Gallery i Aarhus har den store glæde at præsentere Rose Ekens tredje soloudstilling, Kitchen Confidential. Rose Ekens kunstneriske univers kredser omkring de tegn, myter og klicher, der ligger indkodet i vores moderne kultur. På denne udstilling viser Rose Eken nye keramiske værker med køkkenet, og de genstande vi kender og benytter til daglig.

Køkkenudstyr har aldrig været mere populært. Fra i udpræget grad at være kvindens domæne, er køkkenet i dag et rum, hvor mændene i den grad også udfolder sig. Udbuddet at køkkenmaskiner, gadgets, udstyr og dimser er i den grad eskaleret, og i massemedierne foregår de mest populære tv-programmer ved kødgryderne. Kokkene er de nye stjerner, og medierne er spækket med sundhedsguruer og det helt rigtige køkkenudstyr.

I billedkunsten har køkkenstykkerne altid været tilstedeværende, og igennem tiderne har de klassiske barokke still-life scenarier udviklet sig fra popkunstens ironisering af køkkentøj, mad og massekultur med kunstnere som f.eks. Claes Oldenburg og Richard Hamilton til feministernes politiske greb med køkkenudstyr som direkte torturredskaber. Tænk bare på Louise Bourgeois’ overdimensionerede rivejern eller Mona Hatoum’s elektriske køkkenredskaber.

På Rose Ekens udstilling, Kitchen Confidential, får køkkenet en helt ny dimension. Paletknive, piskeris, grydeskeer og sier er arrangerede i klassiske still-life tableau’er, og potter og pander er stablet i gigantiske søjler. Vi møder en klassisk kolonnade af opvask, mobiler af køkkenredskaber hængende fra loftet, sirligt arrangerede buketter af opvaskebørster, grydeskeer mm. Gennem disse sammenstillinger opstår en ny dialog mellem det velkendte, det konkrete og det abstrakte.

Rose Eken er uddannet fra Edinburgh College of Art i 2001 og fra Royal College of Art i London i 2003. Siden da har hun udstillet omfattende på den internationale scene, med udstillinger på gallerier og museer i blandt andet New York, San Francisco, Helsinki og Berlin. For tiden er hun aktuel med et opfattende still-Life tableau i keramik, der kan ses på Aros i Aarhus, ligesom hun står bag en omfattende udsmykning af den nye Frederiksbjerg skole i Aarhus.

Fernisering: Fredag d. 3. marts, kl. 17-19 | Facebook