0
0
Back to All Events

RIKKE BENBORG "HYSTERICS"


  • Overgaden, København 17 Overgaden Neden Vandet København, 1414 Denmark (map)

Den danske kunstner Rikke Benborg er kendt for sit arbejde med film- og videomediet. I hendes kommende soloudstilling Hysterics tager hun udgangspunkt i, hvordan kvinden igennem historien er blevet gjort til genstand for diagnoser og stereotypificeringer i værker, der både kredser om det hjemlige og det abstrakte.
 
Det performative og det skulpturelle er i fokus i Rikke Benborgs udstilling i Overgadens underetage, hvor disse to elementer kombineres med nyproducerede videoværker. Igennem en undersøgelse af hysteriet som et fænomen knyttet til kvinden og kvindekroppen - udspændt mellem erotik og perfektion, mellem det fastlåste og det performative - iscenesætter værkerne det feminines vilkår og udtryk igennem tiden.
 
Med udgangspunkt i den parisiske sindssygeanstalt Salpetrières behandlinger af kvinder med diagnosen hysteri, griber Benborg fat i, hvordan mennesket - i dette tilfælde kvinden - reagerer, når hendes umiddelbare råderum er begrænset. Hvordan udtrykker man sig, hvis man ikke har lov til at have en stemme, men i stedet er underlagt et andet menneskes vilje og dominans?
 
Som et nyt element i kunstnerens praksis præsenteres en række skulpturelle kostumer, der både fungerer som performanceobjekter og selvstændige abstrakte koncentrater af hjemlige genstande og interiør.  På ferniseringsaftenen aktiveres disse i et levende installatorisk udsagn, hvor kvinden selv bliver til interiør og prydgenstand.
 
Rikke Benborg er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006 og har en BA Honours Fine Art fra Middlesex University, London. Hun har udstillet på bl.a. KUNSTEN Museum of Modern Art, Aalborg, Bureau Publik, Nikolaj Kunsthal, Rønnebæksholm, Århus Kunstbygning, Den Frie og Randers Kunstmuseum samt i Skotland, Serbien, Tyskland, Los Angeles, Mexico City og New York.

Fernisering: fredag d. 27. januar kl. 17-20.
28. januar – 19. marts 2017.