0
0
Back to All Events

REVISIT: HANNE NIELSEN & BIRGIT JOHNSEN


  • Overgaden – Institut for Samtidskunst, København Overgaden Neden Vandet 17 København, 1414 Denmark (map)
Still fra Hanne Nielsen & Birgit Johnsen: Modern Escape, 2018.

Still fra Hanne Nielsen & Birgit Johnsen: Modern Escape, 2018.

Pressemeddelelse, oktober 2018

Overgaden afrunder udstillingsformatet REVISIT med en stor præsentation af de to kunstnere Hanne Nielsen og Birgit Johnsen. Udstillingen kommer til at strække sig over begge Overgadens etager og giver et bredt indblik i duoens kompromisløse og mangeårige arbejde med videomediet.

I 2013 lancerede Overgaden udstillingsformatet REVISIT, der stiller skarpt på institutionens eget bagkatalog. Én gang årligt genbesøges vigtige og toneangivende udstillinger, som har fundet sted i huset, for i et nutidigt lys at undersøge nogle af de mange kunstneriske nybrud, som Overgaden har lagt rum til gennem tiden. I år rundes serien af med en omfangsrig præsentation af kunstnerduoen Hanne Nielsen og Birgit Johnsen, der hører til blandt pionererne inden for videokunsten.

Udstillingen tager udgangspunkt i videoinstallationen Territorielle Udsagn fra 2002, der vakte opsigt i samtiden med sin eksperimenterende brug af videomediet. I værket beretter seks kvinder fire gange med flere dages interval om en episode fra deres liv, hvor deres personlige grænser er blevet overtrådt eller udfordret. I forløbet registreres små ændringer i kvindernes betoning, ordvalg og refleksioner, ligesom lyssætning, kameravinkel og beskæring varierer fra optagelse til optagelse.

Med disse forskydninger udforsker værket forskellige fortællestrategier, der knytter an til en diskussion af vores forventninger til mediet og ikke mindst af dets forhold til virkeligheden – alle aspekter, der løber som en rød tråd gennem kunstnerduoens arbejde. 

Still fra Hanne Nielsen & Birgit Johnsen: Territorielle Udsagn, Overgaden, 2002.

Still fra Hanne Nielsen & Birgit Johnsen: Territorielle Udsagn, Overgaden, 2002.

Med REVISIT gives et bredt indblik i netop kunstnernes udforskning af videomediet med et særligt fokus på undersøgelser af mediets virkemidler og muligheder. Udstillingen er inddelt i fire sektioner, der sætter fokus på genre- og formmæssige greb i kunstnernes arbejde, hvor fællesnævneren er krydsfeltet mellem fakta, dokumentation og fiktion. Hver del præsenterer et udvalg af ældre og nye værker, der knytter an til spørgsmål om autenticitet og troværdighed. I kunstnernes værker udfoldes problematikker og konflikter, der kobler det feministiske og personligt intime med storpolitiske problemstillinger. Til REVISIT har kunstnerne skabt et nyt videoværk, Modern Escape, der udfolder sig i et felt mellem mediernes nyhedsstrøm og privatsfæren og placerer beskueren midt i fortællingen. 

REVISIT trækker en linje gennem Hanne Nielsen og Birgit Johnsens mangeårige arbejde med videomediet og peger på udviklinger i kunstnernes arbejde i en dialog mellem nye teknologiske muligheder og billedkulturens forandringer. 

Udstillingen er kurateret af Anna Holm. 

Om kunstnerne:
Birgit Johnsen (f. 1958) og Hanne Nielsen (f. 1959) er uddannede fra Det Jyske Kunstakademi i hhv. 1991 og 1990. De har arbejdet sammen om videoværker, dokumentar og installationer siden 1993 og har har udstillet sammen såvel nationalt som internationalt. Af nyere store separatudstillinger kan nævnes Drifting, Sørlandets Kunstmuseum (NO), Protect/Release, Røda Sten Kunsthall (SE) og Inclusion / Exclusion, ARoS Aarhus Art Museum (DK). Duoen har for nyligt modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat samt Eckersberg Medaljen.

Fernisering: d. 9. november, kl. 17-20.
Udstillingsperiode: d. 10. november, 2018 – 6. januar, 2019.


Overgaden er Københavns nytænkende udstillingssted for dansk og international samtidskunst. Med skiftende udstillinger og arrangementer som artist talks, foredrag, performances og filmvisninger fungerer Overgaden som platform for de nyeste udviklinger på kunstscenen og som forum for diskussion og debat.