0
0
Back to All Events

RASMUS NILAUSEN "BLÅTAND"


  • Overgaden – Institut for Samtidskunst, København Overgaden Neden Vandet 17 København, 1414 Denmark (map)
Rasmus Nilausen, The Better Half, 2019 (Olie på hørlærred, 160 x 130 cm). Courtesy kunstneren & garcía | galería, Madrid), foto af Roberto Ruíz

Rasmus Nilausen, The Better Half, 2019 (Olie på hørlærred, 160 x 130 cm). Courtesy kunstneren & garcía | galería, Madrid), foto af Roberto Ruíz

Pressemeddelelse, juli 2019

På sin første solo på en københavnsk kunstinstitution præsenterer Rasmus Nilausen stedsspecifikke malerier, der forbinder det analoge maleri på lærred og væg med en af dagligdagens velkendte teknologier og sender samtidig en historisk hilsen til en af vores mest legendariske forfædre.

Rasmus Nilausen er i sin praksis optaget af maleriet som et selvstændigt sprog, der hinsides det verbale og skrevne ord formår at skabe en dialog mellem kunstner og beskuer. Nilausen undersøger det slægtsskab, der opstår mellem værkerne såvel i den kunstneriske tilblivelsesproces som i den færdige udstillingsinstallation. Han er særligt interesseret i den forbindelse og relation, der opstår når publikum møder værkernes symbolverden og selv skaber en meningsfuld og personlig fortælling.

Til Overgadens første sal trækker Rasmus Nilausen netop på forholdet mellem kommunikation, symboler, sprog og tilhørsforhold. I overført betydning og via en slags kortbølgeteknologi vil værkerne forholde sig til hinanden. Titlen Blåtand har en central og åbnende betydning for udstillingen og kobler det analoge maleri og historien om kongen Harald Blåtand med den engelske oversættelse ”bluetooth”, der som bekendt er et stykke teknologi, som vi alle konstant bruger og er omgivet af i vores hverdag.

Gennem Nilausens undersøgelser omkring såvel den historiske Blåtand og vores tids bluetooth-opfindelse skete der et særlig sammenfald. Der begyndte at tegne sig en relation mellem myten om Blåtand, der bragte de forskellige folkeslag sammen til Kongeriget Danmark i det tiende århundrede, og mobiltech-firmaet Ericssons opfindelse af den trådløse kortbølgeteknologi, som de opkaldte efter Harald på grund af hans talent for at få folk til at kommunikere våbenløst med hinanden.

Teknologiens logo er endda sammensat af runerne for H og B. Denne sammensmeltning af symbolik, betydning og sproglighed med sine flertydige referencer og forståelsesrammer blev udgangspunktet for at skabe en serie stedsspecifikke malerier med et indbyrdes slægtsforhold og narrativ, som også bevæger sig ud over lærredet i et fresco-lignende vægmaleri. Som noget nyt har Nilausen også arbejdet med gulv-ornamenter, der har karakter af mosaikker med hver sit udsagn. Mellem de to udstillingsrum går publikum igennem en bemalet portal, som er formet som et typografisk symbol i stor skala – det såkaldte afsnitstegn (¶). Et symbol, som de fleste af os kender som det skjulte tegn, der markerer afsnitsdelinger i en tekst, og som fremkommer, når vi trykker på formateringstasten på vores computere.

Med Blåtand blotlægger Rasmus Nilausen de usynlige forbindelser og kommunikative sammenhænge, der for det meste går ubemærkede forbi vores næse, men som ved en nøjere granskning kobler sig til hinanden og tydeliggør, at der findes subtile forgreninger og fortællinger omkring os, hvis vi ønsker at se bedre efter.

Rasmus Nilausen (f. 1980) er uddannet fra Faculty of Fine Art, Barcelona og Chelsea College of Art and Design, London i 2011. Han har udstillet internationalt på blandt andet the Institute of Contemporary Art (ICA), London, og på Chisenhale Gallery, London samt La Capella, Antoni Tapies Foundation og Suñol Foundation, Barcelona. I Danmark har han haft soloudstillinger på Tranen samt på Christian Andersen. Senest har han opholdt sig på Van Eyck Academie i Maastricht, Holland, samt udstillet på Team (gallery, inc.) i New York og garcia | galeria i Madrid. Nilausen er bosiddende i Barcelona.

Fernisering: D. 20. september, kl. 17-20.
Udstillingsperiode: D. 21. september - 24. november, 2019.