0
0
Back to All Events

PERFORMANCESAMTALE: CAMILLA BERNER & THORSTEN BØGH THOMSEN

  • Astrid Noacks Atelier, København Rådmandsgade 34 København, 2200 Denmark (map)
Sitespecific performance, Stående kvinde (eft. Noack), 2014. Astrid Noacks Atelier.

Sitespecific performance, Stående kvinde (eft. Noack), 2014. Astrid Noacks Atelier.

Pressemeddelelse, august 2019

Camilla Berner i Astrid Noacks Atelier med performancesamtaler om natursyn, klimaforandringer, biodiversitet, kvinde og natur.

Camilla Berner arbejder i et felt af kunst og videnskab med fokus på forholdet mellem natur og kultur, natur og menneske. Hun arbejder stedsspecifikt og ofte med planter som materiale og omdrejningspunkt. I sin arbejdsmetode låner hun fra naturvidenskaben, når hun indsamler, registrerer og udstiller plantearter. I det nye værk med arbejdstitlen Stående pige med blomst (eft. Noack), som Berner skaber specifikt i Astrid Noacks Atelier, parafraserer hun over Astrid Noacks skulptur Stående pige med blomst (1933). Bronzeskulpturen forestiller en ung pige, der i venstre hånd holder en blomst tæt ind til kroppen, nær hjertet. Skulpturen er sandsynligvis inspireret af Bertel Thorvaldsens Håbets Gudinde. Noacks skulptur forholder sig til forholdet mellem natur og menneske, natur og kvinde samt håb. Med udgangspunkt i skulpturen skaber Berner en række eksperimenterende og åbne samtaler om kunst og natur, om natursyn og klimaforandringer, og om forholdet mellem menneske og natur i et bredere perspektiv.

Projektet består af tre performancesamtaler om natur og kunst med tværdisciplinære tilgange. I hver af de tre samtaler har Berner inviteret en samtalepartner, der på den ene eller anden måde – videnskabeligt, praktisk og/eller teoretisk – beskæftiger sig med natur. Hver samtale tager udgangspunkt i Noacks Stående pige med blomst og kredser om ét af tre temaer: natursyn, biodiversitet, kvinde og natur. I løbet af samtalerne og med inspiration i Astrid Noacks skulptur modellerer Berner i samarbejde med samtalepartneren en figur af ler. Den fysiske og kunstneriske aktivitet vil da påvirke samtalen og lægge op til at lade både krop og hjerne være i spil, og sandsynligvis trække tankerne og snakken ind mod den kunstneriske skabelsesproces og leret som materiale. Den modellerede lerfigur efterlades hver gang som et på en gang konkret og abstrakt vidnesbyrd om samtalen og som et fælles værk.

Første performancesamtale finder sted d. 20. august, kl. 17-19.
Alle er velkomne. Hver samtale varer to timer inkl. pauser.


Performancesamtale #1: Camilla Berner og Torsten Bøgh Thomsen, d. 20. august, kl. 17-19.

Torsten Bøgh Thomsen (Ph.d. og adjunkt ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU) deltager i en samtale om natursyn, hvor de to samtalepartnere ser nærmere på, hvilke natursyn der har eksisteret gennem historien, og på hvilke(t) natursyn, der er dominerende i dag, bl.a. set gennem billedkunst og litteratur.


Øvrige performancesamtaler m. Camilla Berner, Rasmus Ejernæs og Ida Bencke, november 2019

I løbet af november afholder Berner de sidste to samtaler med henholdsvis Rasmus Ejrnæs og Ida Bencke. Astrid Noacks Atelier sætter fokus på udvekslingen som kuratorisk metode og arbejder med langvarige processer og samarbejder. I atelieret inviteres herboende og internationale kunstnerne til at udvikle et projekt eller et værk over tid og gerne af flere omgange.

Astrid Noacks Atelier tilbyder kunstnerne tid til fordybelse og mulighed for at forske i egen praksis i en kontekst, hvor de kan arbejde med deres praksis gennem gentagelse, dialog og tilstedeværelse.

Når Berner i november taler med Rasmus Ejrnæs (biolog og forsker, AAU) vil dialogen handle om biodiversitet, og om hvorvidt det er for menneskets eller naturens skyld, at vi ønsker at bevare en stor diversitet af arter. Derudover vil samtalen komme omkring det paradoksale ved menneskets kontrollerende forhold til den ”vilde” natur, og hvad det betyder for biodiversiteten, at vi har svært ved at slippe styringen. Senere i november samtaler Berner med Ida Bencke om kvinde og natur, hvor der bliver set nærmere på, hvorfor og hvordan kvinden og naturen i den vestlige kulturs historie og selvforståelse symbolsk er blevet forbundet med hinanden, og hvad det betyder for vores syn på og behandling af naturen og kvinden. Der vil blive trukket på tanker fra Donna Haraway, Jane Bennett og Ursula K. Le Guin. Ida Bencke er litterat, redaktør, kurator og medstifter af Laboratoriet for Æstetik og Økologi.


BIO: Camilla Berner har en BA fra Chelsea College of Art and Design, London, 1995-1998. I 2001-2002 var Berner gæstestuderende ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, KU og Arkitektskolens Landskabsafd. på Det Danske Kongelige Kunstakademi. Berner arbejder med skulptur, installation, foto og performance, og hun har tidligere arbejdet i Astrid Noacks Atelier med sin performancebaserede praksis i tæt dialog med Astrid Noacks virke som skulptør. I 2015 og 2016 skabte Berner således værkerne Stående kvinde (eft. Noack) og Ung mand planter et træ (eft. Noack). I 2018 fik Berner Statens Kunstfonds 3-årige arbejdsstipendium. Berner har en lang række separat- og gruppeudstillinger bag sig.

Astrid Noacks Ateliers kunstprogram er støttet af:
Statens Kunstfond, Beckett Fonden, Nørrebro Lokaludvalg og BKF.