0
0
Back to All Events

OVARTACI & GALSKABENS KUNST


  • Kunsthal Charlottenborg, København 2 Nyhavn København K, 1051 Denmark (map)
Kunstværker af Ovartaci. Foto af Museum Ovartaci. 

Kunstværker af Ovartaci. Foto af Museum Ovartaci. 

Pressemeddelelse, 9. august 2017

Kunsthal Charlottenborg præsenterer den største outsider i dansk kunst

For første gang i Danmark præsenteres det samlede oeuvre af den enestående kunstner Ovartaci uden for det psykiatriske hospital i Risskov, Århus, når Kunsthal Charlottenborg åbner dørene til udstillingen Ovartaci & Galskabens Kunst. Udstillingen ønsker, med sin særlige kombination af værker at skabe dialog om, hvordan galskaben opfattes i vores samfund i dag og at udfolde galskaben som en producerende og kreativ kraft.

Ovartacis kunst – og historien om Ovartaci som menneske og patient – fungerer i udstillingen desuden som en prisme, hvorigennem en række toneangivende samtidskunstnere reflekterer over tematikkerne omkring galskab, psykiatri, køn og identitet fra et samtidigt udgangspunkt. De deltagende kunstnere omfatter Angela Melitopoulos, Maria Meinild, Tamar Guimarães & Kasper Akhøj, Lea Porsager, Jota Mombaça, Pettersen & Hein samt Sidsel Meineche Hansen.

Asger Jorn var en stor beundrer af Ovartaci og udstillingens tema om kunstnerisk kraft perspektiveres yderlige med inddragelsen af børnehaven Børnehuset Hjortøgade på Østerbro i København, som i 1944 blev udsmykket af blandt andet Asger Jorn, Ejler Bille, Constant og Henry.

I forlængelse af udstillingen præsenterer kunsthallens biograf endvidere en række kunst- og dokumentarfilm, der yderligere udfolder emner som psykiatri og kunst og om psykiatriens historie. Endvidere præsenteres et eventprogram i udstillingen.

Enestående kunstner med enestående baggrund
Den danske kunstner Ovartaci er den væsentligste og mest betydningsfulde eksponent for det, der i kunstfaglige termer benævnes Art Brut eller outsiderkunst. Navnet Ovartaci kan læses som en omskrivning af ordet ’Overtosse’ og er det alias som kunstneren, hvis borgerlige navn var Louis Marcussen (1894-1985), knyttede sig til efter indlæggelsen på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 1926.

Louis Marcussen var i 56 år patient på hospitalet i Risskov, hvor han over en godt halvtredsårig periode skabte en stor og mangefacetteret produktion på 1000 værker, der både i form og indhold er helt unik i national såvel som international sammenhæng. Gennemgående for Ovartacis univers er den figurative og næsten surrealistiske frembringelse af fantastiske motiver med tranformationer og overgange mellem mand og kvinde; dyr og menneske; landskab og ansigt. Værkerne er på samme tid streg og form; to– og tre–dimensionale; maleri og skulptur.

Udstillingsperiode: 16. september 2017 - 14. januar 2018.
Fernisering: 15. september 2017, kl. 19-22.

Earlier Event: September 15
JAVIER TAPIA "A TIME FOR SEEDS"