0
0
Back to All Events

OPSLAG/NEDSLAG – DANSKE KUNSTNERBØGER


  • Den Sorte Diamant, København 1 Søren Kierkegaards Plads København, 1221 Denmark (map)
Bjørn Nørgaard,  "I anledning af..."

Bjørn Nørgaard, "I anledning af..."

En ny stor udstilling i Den Sorte Diamant viser for første gang et dansk overblik over hele den voksende genre kunstnerbøger. Udstillingen Opslag/nedslag – danske kunstnerbøger viser i en række tværsnit værker fra seks årtier - både bøger af mastodonter som Asger Jorn, Per Kirkeby, Sven Dalsgaard og Tal R og en række helt nye værker af bl.a. Amalie Smith og Lea Porsager.

Kunstnerbøger nyder i disse år fornyet interesse. Herhjemme er genren blevet genstand for selvstændig akademisk forskning, nye udgivelser og bogmessen One Thousand Books. Og i New York er kunsterbogsmessen New York Art Book Fair vokset eksplosivt de sidste ti år, og tiltrækker nu mere end 30.000 besøgende og kunstnere fra 30 lande.

Opslag/nedslag viser otte tværsnit i kunstnerbogens historie og stilistiske univers, som den på dansk grund har udviklet sig siden slutningen af 1950’erne og frem til i dag. Fokus ligger på den tematiske og materielle spændvidde gennem nedslag, der undersøger mediet, tilblivelsen, stilretninger inden for genren og den historiske kontekst. Udstillingens temaer perspektiveres desuden via otte hovedkunstnere, hvis kunstnerbøger på forskellig vis bliver udfoldet gennem rumlige installationer og supplerende kunstværker.

En kunstnerbog er ikke en bog om kunst, men slet og ret en bog som kunst. Kunstnerbogen er et værk i sig selv og kan samtidig fungere som en formidling af en række udtryksformer som foto, tegning, grafik og tekst. Den masseproducerede kunstnerbog har siden 1950’erne været en velegnet måde, hvorpå kunstnerne kunne distribuere deres kunst uden om gallerier, museer og andre institutionelle begrænsninger. Materielt set spænder bøgerne vidt: fra Sven Dalsgaards små pamfletter distribueret pr. post og til Martin Larsens værk i otte bind på lige knap 6.000 sider; fra standardbøger og til værker, der på forskellig vis eksperimenterer med omslag af sandpapir, eller som Per Kirkebys smukke blå, tid er helt og aldeles blå!

På udstillingen kan man også få lejlighed til at se pionerværket Fin de Copenhague (”Københavns endeligt”), som Asger Jorn og franskmanden Guy Debord udgav i 1957. Jorn og Debords kulørte montageværk har et omslag af såkaldt matricepap (et restprodukt fra avisproduktionen), der har en helt særegen stoflighed. Matricepappet betyder, at oplagets 200 eksemplarer alle har et unikt omslag. For første gang siden bogen blev trykt i maj 1957 er flere eksemplarer til stede i samme rum, idet udstillingen viser de fem eksemplarer, der findes på danske museer og biblioteker, samt et eksemplar, der tilhører en dansk samler.

Per Kirkeby: "Blå, tid"

Per Kirkeby: "Blå, tid"

Udstillingen har også fokus på processen fra materiale til bog, idet man kan se aldrig tidligere udstillet materiale fra private arkiver tilhørende bl.a. Tal R, Bjørn Nørgaard, Jesper Fabricius, Lene Adler Petersen og Asger Jorn.

En femtedel af værkerne vil være udstillet, så gæsterne kan bladre i dem.

Det er en særdeles levende og aktuel praksis, der vises på Det Kongelige Bibliotek, der efter sammenlægningen i 2017 med Danmarks Kunstbibliotek, vil besidde landets suverænt største samling af kunstnerbøger.

Udstillingen er kurateret af Thomas Hvid Kromann, ph.d. og forsker på Håndskriftsamlingen. Kromann er specialist i kunstnerbøger og medredaktør på standardværket Danske kunstnerbøger (2013).

Hovedkunstnere: Asger Jorn, Per Kirkeby, Tal R, Jesper Fabricius, Sven Dalsgaard, Martin Larsen, Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen.
Supplerende værker af: Amalie Smith, Henrik Have, Lasse Krog Møller, Christian Vind, Albert Mertz, Per Højholt, Jytte Rex, K.J. Almqvist, Eva Kinch Brønsted, Lea Porsager m.fl.


Artist Talk: Tal R "Om kunstens udtryksformer og kunstnerbogens muligheder".

Tirsdag d. 24. januar 2017 kl. 19:00 Rotunden-01.

Tal R medvirker i disse måneder i udstillingen OPSLAG NEDSLAG - Danske Kunstnerbøger i Den Sorte Diamant. Hør ham fortælle om arbejdet med kunstnerbøger i samtalen med udstilingens kurator Thomas Hvid Kromann.

Den internationalt anerkendte danske samtidskunstner Tal R arbejder med maleri, collage, skulptur og stofkunst. Hans mangeartede kunstneriske praksis omfatter også kunstnerbøger, hvoraf en del indgår i Det Kongelige Biblioteks aktuelle udstilling OPSLAG NEDSLAG – Danske kunstnerbøger. Oplev Tal R i samtale med udstillingens kurator Thomas Hvid Kromann om kunstens udtryksmuligheder og kunstnerbogens i særdeleshed. Billetten inkluderer også adgang til udstillingen, hvor du kan se Tal R’s skæve, kaotiske og farverige værker.

Spørger man Tal R, så er kunstnerbogens kvalitet dens uforudsigelige og fantastiske efterliv: De står i bogreoler, tages frem og gives videre, dukker op på antikvariater og cirkulerer rundt i overraskende sammenhænge. Derfor har Tal R siden sin tid som ung akademistuderende arbejdet med kunstnerbøger. Mange af disse er kendetegnet ved et arkivisk element: materiale fra bogkasser, loppemarkeder, alle-steder-fra reorganiseres i kunstnerbøgerne. Selv har Tal R anvendt begrebet “kolbojnik” om sin måde at arbejde på. Ordet stammer fra jiddisch og beskriver et måltids rester. Alt det, der blev tilovers, samler Tal R i en ny sammenhæng, et nyt måltid, en ny kunstnerbog.

Hør Tal R fortælle om sin produktion af disse små udstillinger i bogform: samlingen af oversete og udeladte snapshots, skøre fund indklæbet på linjeret papir eller ypperlige raritetskabinetter bugnende af etnografisk, pornografisk, kunsthistorisk og dokumentarisk materiale. Samtalen finder sted mellem disse værker i udstillingen OPSLAG NEDSLAG - Danske Kunstnerbøger.

Billetterne bliver sat i salg kl. 10 torsdag d. 5. januar 2017. Find billetter og læs mere her.

Earlier Event: September 23
ROGER BALLEN & ASGER CARLSEN "NO JOKE"
Later Event: September 30
EN SLAGS PENGE