0
0
Back to All Events

MATHIAS MALLING MORTENSEN "DET UNDERSTE LAND"


  • Format Artspace, København Nansensgade 35 København, 1366 Denmark (map)
Mathias Malling Mortensen.

Mathias Malling Mortensen.

Pressemeddelelse, september 2019

På sin soloudstilling “Det underste land“ i Format Artspace skaber Mathias Malling Mortensen et personligt rum, der undersøger, hvad inspiration er, og hvordan de underbevidste indsamlinger af fragmenter og idéer er med til at forme det endelig værk.

Da kunstnergruppen Linien tilbage i 1930’erne blev dannet med bl.a. kunstnerne Sonja Ferlov Mancoba og Richard Mortensen som forgangsmænd, var en af præmisserne at lade sig lede og inspirere, i tråd med den surrealistiske bølge, der havde bredt sig over hele Europa, af det underbevidste og tilfældige. En sommer på Bornholm gjorde Ferlov Mancoba og Mortensen netop dette – med inspiration fra digtet ”Det underste land” af Gustav Munch-Petersen, som også opholdt sig på ferieøen og var en del af gruppen, gik kunstnerne på opdagelse efter kilder, objekter og fænomener, der kunne drive inspirationen til nye værker.

Godt 90 år senere har Mathias Malling Mortensen (Richard Mortensens barnebarn) fundet sin egen inspiration i historien om Linien, og har undersøgt sin egen kunstneriske praksis ud fra samme idé: At se på, hvilke elementer, der bevidst og ubevidst har genereret hans egne værker. Det er der kommet udstillingen ”Det underste land” ud af, som præsenteres i Format Artspace.

Malling Mortensen har arbejdet med, hvordan det er rumligt muligt at dykke dybere ind i inspirationen lag for lag. Han har derfor skabt en konstruktion i gallerirummet, der blotlægger såvel personlige rum, hvor personlige objekter og elementer fra kunstnerens egne gemmer hober sig op, som et processuelt rum med skitser og ufærdige værker, notesbøger og ideer på papir. Uden om konstruktionen vil en serie af nye papirklip, akvareller på lærred og andre færdige værker blive udstillet. Beskueren får således mulighed for at dykke ned i processen og tankerne bag de endelige værker og vil kunne nærstudere elementer og opleve andre dele på afstand ved at kigge ind i konstruktionen igennem forskellige åbninger.

Med ”Det underste land” giver Mathias Malling Mortensen et helt særligt og generøst indblik i sin egen praksis, samt i hvordan den kunstneriske skabelsesproces kan se ud.

Mathias Malling Mortensen (f. 1980) er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København. Interessen for billedkunsten stammer dog fra Mathias Malling Mortensens barndomshjem i Odense på Fyn, hvor væggene omkring ham var fulde af farfaren Richard Mortensens malerier. Malling Mortensen har arbejdet som grafiker og illustreret bøger, plakater og lavet visuals, scenografi og pladecovers – heriblandt for det danske indieband I got you on tape. Han er repræsenteret i en række private samlinger, og har tidligere udstillet i flere gallerier i København.

Fernisering: Fredag d. 4. oktober, kl. 17-20
Udstillingsperiode: 4. oktober – 16. november 2019
Åbningstider: Ons-fre: kl. 12-17, lør: kl. 11-15 (øvrige dage efter aftale).