0
0
Back to All Events

MARIA ZAHLE "OG SOLEN GAAR NED"


  • Sophienholm, Kongens Lyngby 401 Nybrovej Kongens Lyngby, 2800 Denmark (map)
 Foto: Maria Zahle

Foto: Maria Zahle

Pressemeddelelse, maj 2018

I anledning af soloudstillingen og Solen gaar ned i Cobra-rummet ved Sophienholm vil Maria Zahle udstille nye værker lavet af håndvævet stof, wire, og stål. Værkerne installeres under det historiske Cobra-loft med malerier og digte af kunstnere som Carl-Henning Pedersen, Asger Jorn og Vibeke Alfelt. Udstillingen består af vævet stof i nylon, hør, og bomuld med indvævet wire i kanterne, placeret på tilskårne stålplader. Wirekanten gør det muligt for kunstneren at forme og løfte stoffet.

Maria Zahle har i mange år arbejdet med tekstil, bl.a. i vertikale ’striber’ som forbandt gulv til loft eller jord til trækrone. Efter at have studeret og arbejdet i 14 år i London er Maria Zahle i 2015 vendt tilbage til København og begyndte da at producere tekstiler på egen væv. Denne proces har betydet en yderligere fordybelse i tekstil som skulpturelt materiale med overflade, mønster, farve, præsentation, og massefylde.

Zahle er i sin praksis optaget af innovative kunstnere som Else Alfelt, Astrid Noack, og Anna Thommesen. Disse kunstnere var alle dybt engagerede i en rig materialeverden og brugte elementer af kunsthåndværk i deres kunst. Denne kunsthistorie optræder i baggrunden under Zahles udstilling i Cobra-rummet. Og Solen gaar ned er ikke en direkte kommentar til disse indflydelser eller Cobra-malernes arbejde, og dog spejler loftsmalerierne sig på en vis måde i de blanke stålbaser på gulvet. Zahles udstilling reflekterer dermed over hvordan vi i dag bryder og bøjer den lokale kunsthistorie. CoBrA var i sin tid en slags anti-bevægelse, bestående af en gruppe kunstnere der søgte at slippe fri af deres tids regler og traditioner, en attitude mere end en stil. CoBrA er i dag et eksempel på en gruppe der ville arbejde med viden om fortiden uden at være tynget af den, med frihed til at producere værker på deres egen idiosynkratiske måde.

Zahle’s nye værker er bløde former på gulvet, på skarpe baser af stål. De er kroppe i stilstand, forvredne strukturer, kulørte råmaterialer. De opleves ved en fysisk og kropslig udforskning af udstillingsrummet. Stoffet og metallet er både velkendt og uudgrundeligt. Meget er skjult i stoffets folder og krøller, dog giver værkerne os en klar fornemmelse af tilblivelsesprocessen i både metal og tekstil. Vi kan bevæge os rundt om værkerne, relatere til loftets historiske malerier, men med vores egne sanser som vigtigste holdepunkt. Og…. Solen gaar ned, som der så rigtigt og mærkeligt står malet på Cobra-loftet.

Maria Zahle studerede ved Slade School of Fine Art (2005) og Royal Academy Schools (2009), London. Seneste soloudstillinger inkluderer Trotsky and the Wild Orchids, Arcade, London (2018), Sten og Pang, Kiosk 7, København (2017) og UpUpUpUp, CentroCentro, Madrid (2016). Zahles udsmykning With Colour, With Body blev i 2016 indviet på Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, finansieret af Bygningsstyrelsen. Maria Zahle har i 2017 udgivet digtsamlingen 8 Poems hos forlaget AkermanDaly, London, med oplæsninger og performances ved Tenderbooks, London, Charlottenborg, København, Aeromoto, Mexico City, The Allbright, London, og kommende performances i London og Rom. Sammen med arkitekt Kristine Mogensen udsmykker Maria Zahle pt en række københavnske gangtunneler, senest under Amagerbrogade. Zahle modtog i 2018 et arbejdslegat fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst. Maria Zahle er repræsenteret af galleriet Arcade, London.

Fernisering: Onsdag d. 30. maj, kl. 15-17