0
0
Back to All Events

MARGRETHE ODGAARD "NEVER ODD OR EVEN / NEVE RO DDO REVEN"


  • Munkeruphus, Dronningmølle Munkerup Strandvej 78 Dronningmølle, 3120 Denmark (map)
Margrethe Odgaard. Procesbillede.

Margrethe Odgaard. Procesbillede.

Pressemeddelelse, marts 2019

Det er med stor glæde og stolthed, at MUNKERUPHUS kan indlede et begivenhedsrigt jubilæumsår med en soloudstilling af den fremadstormende tekstildesigner Margrethe Odgaard, der for nyligt har vundet flere prestigefyldte internationale designpriser for sin innovative tilgang til designfaget.

MUNKERUPHUS, der i næsten tre årtier var hjem og arbejdssted for multi-talentet Gunnar Aagaard Andersen (1919–1982), har de seneste år implementeret en ny profil for huset. Med afsæt i Aagaard Andersens kunstneriske spændvidde vises foruden billedkunst også udstillinger med arkitektur og design samt cross-over-udstillinger på tværs af kunstarterne, der skabes specifikt til stedet.

I 2019 vil Aagaard Andersen kunne være fyldt 100 år og samtidig fylder MUNKERUPHUS 30 år som udstillingssted. Det fejrer MUNKERUPHUS med et ambitiøst udstillingsprogram, der hylder eksperiment og nybrud indenfor brugs- og billedkunst. Til at indlede programmet kunne vi ikke tænke os nogen bedre end designeren Margrethe Odgaard, der har haft en mangeårig fascination af Aagaard Andersen, og som besidder samme nysgerrighed og altid undersøgende tilgang til sit fag og designbranchen. Begge kendetegnes ved ikke at skelne – men snarere udviske grænserne – mellem kunst og design.

Margrethe Odgaard. Foto Kirstine Autzen.

Margrethe Odgaard. Foto Kirstine Autzen.

Til udstillingen på MUNKERUPHUS, der bliver Margrethe Odgaards første store soloudstilling på en dansk kunstinstitution, har hun fået frie hænder til at skabe uden at skulle tilpasse sine idéer til designindustrien og de vilkår, der nu engang gælder der. I udstillingen tager hun en slåskamp med hverdagens brugsgenstande og stiller spørgsmål til, hvornår de er odd or even, – og i tråd med Aagaard Andersen konstant grænsesøgende praksis at udfordre brugskunstens pænhed og konventioner. Udstillingens fokus bliver en søgen efter nye måder at udforske farver, mønstre og materialer på. Hvordan kan hun påvirke og forstyrre de tekstile processer, så farve og materiale fremhæves på dets egne præmisser? Og hvordan bevarer man en kunstnerisk nerve og håndens aftryk i et industrielt og serielt fremstillet produkt?

Til udstillingen har Odgaard indgået et unikt samarbejde med designvirksomhederne Kvadrat og egetæpper, med hvem Aagaard Andersen også i sin tid arbejdede med. Hos ege har Odgaard fået lov til at gå ind i tæppefirmaets produktionsapparat og arbejde direkte på maskinerne ligesom Aagaard Andersen yndede at gøre det, når han arbejdede sammen med design-industrien.

Præsentationen på MUNKERUPHUS viser således helt nye værker af Margrethe Odgaard som resultat af hendes eksperimenter op imod udstillingen, men også et udvalg af hendes tidligere farve- og materialeundersøgelser, hvor vi inviteres ind i design-alkymistens laboratorium. Alle værker tager favntag med brugskunstens arketyper, og besøgende vil således bl.a. kunne møde gulvtæpper, der svæver over jorden, gardiner der ikke kan trækkes fra – samt en dør, man ikke kan gå uforandet igennem.

Det er en drøm for både Margrethe Odgaard og MUNKERUPHUS at skabe udstillinger på denne måde, og vi glæder os meget til at vise resultatet i udstillingen åbner lørdag d. 6. april kl. 15-17. Alle er velkomne!


Biografi

Margrethe Odgaard (f. 1978) er uddannet fra tekstil-linjen på Danmarks Designskole (KADK) med yderligere studier på Rhode Island School of Design i USA. Hun har bl.a. arbejdet som printdesigner på Fabric Workshop & Museum i Philidelphia og som tekstildesigner for Epice S.A.R.L i Paris. Margrethe har deltaget i flere gruppeudstillinger og har haft soloudstilling på Röhsska Museet i Göteborg i 2016 og Designmuseo Helsinki i 2017. I 2015 modtog hun Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat, i 2016 Torsten og Wanja Söderbergs Pris, som er verdens største designpris. Senest har hun modtaget Wallpaper Design Award for sit samarbejde med Kvadrat omkring det bæredygtige uldtekstil Re-wool.

For yderligere info se Margrethe Odgaards instagram eller website www.margretheodgaard.com


Margrethe Odgaard om Gunnar Aagaard Andersen

“For mig er noget af det helt særlige ved Aagaard Andersen hans enorme energi, som han kastede i alle retninger med både et stort mod og en fanden-i-voldskhed. Kunst, arkitektur, typografi, møbeldesign, tekstildesign – han omfattede det hele i sit værk og behandlede de forskellige områder med en frisk lethed, som ofte ledte til nye veje og udtryk. Polyrethanstolen, hvor han i samarbejde med industrien prøvede nye materialer af og i dén grad skubbede til grænserne for ’den gode smag’, er også et fremragende eksempel på hans evne til at angribe formgivning med et helt nyt perspektiv. På den måde synes jeg, at han er mindst lige så aktuel i dag, som han var i sin samtid.

Enhver tid har brug for at sætte spørgsmål ved, hvordan vi gør tingene og om vi kan gøre det anderledes eller bedre. Men at sætte spørgsmål og eksperimentere indeholder altid en mulighed for at fejle. Gunnar Aagaard Andersen var ikke bange for at fejle, og han formåede at få industrien med sig i sin søgen efter nye og kunstneriske udtryk. Det er med dette afsæt, at jeg flytter ind med mine eksperimenter og undersøgelser i Gunnar Aagaard Andersens tidligere hjem og arbejdssted.”


Udstillingen er sponsoreret af Kvadrat, ege, MONTANA samt realiseret med støtte fra Oticon Fonden, Beckett-fonden og Nationalbankens Jubilæumsfond. Tak til alle der har støttet udstillingen.

Fernisering: Lørdag d. 6. april, kl. 15-17 | Facebook event
Udstillingsperiode: 6. april – 9. juni 2019.
Åbningstider: Fredag-søndag: kl. 12-17.