0
0
Back to All Events

LIU XIAODONG "
UUMMANNAQ"


  • Louisiana, Humlebæk Gl Strandvej 13 Humlebæk, 3050 Denmark (map)
Liu Xiaodong, Smeltende isbjerg, 2018 (Olie på lærred, 300 x 400 cm). I kunstnerens eje © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Liu Xiaodong, Smeltende isbjerg, 2018 (Olie på lærred, 300 x 400 cm). I kunstnerens eje © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Pressemeddelelse, marts 2019

”UUMMANNAQ” er et malerisk møde mellem en af Kinas fremmeste samtidskunstnere og hverdagen på et børnehjem og fangerkulturen længst mod nord.

Den kinesiske maler Liu Xiaodong (f. 1963) skildrer med stor malerisk nerve og umiddelbarhed det moderne menneskes liv, historier og landskaber. Motiverne finder han på steder rundt om i verden, hvor han slår sig ned og tilbringer tid blandt dem, han vil portrættere. I 2017 tog Liu Xiaodong til Uummannaq i Grønland, hvor han mødte de lokale beboere og ikke mindst børnene fra et børnehjem – verdens nordligste. De store malerier, der blev resultatet af denne ekspedition, samt en række studier og portrætter i småformat er derved meget konkret forankret til stedet og viser det sociale liv i den storslåede natur.

Liu Xiaodong (Olie på lærred, 33 x 23,5 cm). I kunstnerens eje. © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Liu Xiaodong (Olie på lærred, 33 x 23,5 cm). I kunstnerens eje. © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Liu Xiaodong maler Isbjerg 2 udendørs under sin første rejse til Uummannaq, Grønland, foråret 2017. Foto: Jeffrey Sequeira © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Liu Xiaodong maler Isbjerg 2 udendørs under sin første rejse til Uummannaq, Grønland, foråret 2017. Foto: Jeffrey Sequeira © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Kunstneren drog afsted med forestillingen om et hjem for børn i det umådelige landskab ved verdens nordlige pol, eller ”verdens ende”, som kunstneren selv beskriver det – en poetisk og billedlig forestilling uden forkundskaber om stedet eller om skildringer af Grønland i kunsten. Som så mange andre før ham, herunder også en del af de store arktiske ekspeditioner, tog han afsted med et billede i hovedet og ankom i den utvetydige nutid til et samfund, hvor livet også er moderne, selvom gamle kundskaber holdes i hævd.

Af værkerne fremgår det, at Liu Xiaodong tilbragte meget tid sammen med børnehjemmets børn, fulgte dem i deres hverdagsaktiviteter med nære observationer af mennesker som første prioritet frem for optagethed af den blændende natur. Samtlige malerier fra Uummannaq i 2017 er således skabt i direkte kontakt med motiverne, ganske som i traditionen fra det sene 1800-tals landskabsmaleri i den vesterlandske tradition – altså mellem isbjerge, olietønder, asfalterede veje og dagens vejrlig.

Liu Xiaodong maler Nuka og hans brødre og søstre udendørs under sin anden rejse til Uummannaq, Grønland, sommeren 2017.  Foto: Yang Bo © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Liu Xiaodong maler Nuka og hans brødre og søstre udendørs under sin anden rejse til Uummannaq, Grønland, sommeren 2017.
Foto: Yang Bo © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation.

Maleren Liu Xiaodong
Liu Xiaodong er skolet i såvel klassisk kinesisk tradition som i den officielle kinesiske variant af den sovjetrussiske socialrealisme. Hans evner med maleriet er bemærkelsesværdige, men det er hans anvendelse af dem i skildringer af mennesker helt tæt på og i nutidens ofte lidt trøstesløse verden, der giver hans værker dybde og rækkevidde. Samtidig er det vigtigt at konstatere, at han som det meste anden kunst også bevæger sig parallelt til virkeligheden, som eksempelvis i værket Nuka and His Brothers and Sisters, hvor flere billedkonventioner er indlejret i det samme værk: Heroisk figuration, noget der mest ligner en græsk tragedie på en bådekaj samt moderne blikudvekslinger med beskueren.

Liu Xiaodong, Nuka og hans brødre og søstre, 2017. (Olie på lærred, 220 x 260 cm).  I kunstnerens eje. © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation. Photo: Anders Sune Berg.

Liu Xiaodong, Nuka og hans brødre og søstre, 2017. (Olie på lærred, 220 x 260 cm).
I kunstnerens eje. © Xiaodong Studio, courtesy Faurschou Foundation. Photo: Anders Sune Berg.

Atter hjemvendt til Beijing maler Liu Xiaodong et år senere to store, følelsesladede billeder som reaktion på en sørgelig besked: at Gert, et af børnene fra børnehjemmet, ”ikke er iblandt os længere". De to billeder, Gert Is Gone og Melting Iceberg skiller sig ud. Melankolien her er tankevækkende, og værkerne er symbolske på et andet niveau end i de værker, der blev til i kunstnerens direkte møde med motivet.


Udstillingen UUMMANNAQ, som er ophængt i museets Søjlesal, viser omkring 12 malerier, 18 tuschtegninger og enkelte dagbogsblade. Den lægger sig naturligt i forlængelse af museets interesse for samtidig malerkunst og for tidens kulturelle og politiske strømninger.

Katalog: Museet udgiver et mindre katalog på dansk og engelsk med indledning af Louisianas direktør Poul Erik Tøjner og kurator Anders Kold, Ekspeditionen til Uummannaq – et interview med Liu Xiaodong, samt teksten Kina – Grønland tur-retur af Minik Rosing.

Film: Som en del af udstillingen vises dokumentarfilmen Uummannaq Children’s Home (Børnehjemmet Uummannaq), 2017, instrueret af Yang Bo, produceret af Xiaodong Studio og Faurschou Foundation. Filmen, der vises i udstillingen, er på kinesisk med engelske (og kinesiske) undertekster. Varighed: 36 min.

Louisiana Channel: I forbindelse med udstillingen udsender Louisiana Channel en film om Liu Xiaodong.

Artist talk: D. 20. marts kl. 18.45-19.30 i Koncertsalen. En samtale med Liu Xiaodong og kurator Anders Kold Samtalen foregår på engelsk/kinesisk med tolk. Gratis for museets gæster.

Udstillingsperiode: D. 21. marts - 10. juni, 2019.
Åbningstider:
Tirsdag - fredag kl. 11-22. Lørdag, søn- og helligdage kl. 11-18. Mandag lukket.
Yderligere info: www.louisiana.dk