0
0
Back to All Events

LARS BENT PETERSEN & KASPER HESSELBJERG "ALLERGEN"


  • du.al, Svendborg Havn Frederiksø 18A, 1, Smøgen Svendborg, 5700 Denmark (map)

Pressemeddelelse, februar 2018

du.al’s anden udstilling er skabt af Lars Bent Petersen og Kasper Hesselbjerg. Det er første gang de to kunstnere arbejder sammen. Dog har de gennem de seneste år løbende været i dialog og diskuteret fælles interesser og tematikker. Som nu i anledning af udstillingen i du.al. konkretiseres og tager form under titlen Allergen.

En konspirationsteori har tre grundlæggende betingelser; at alting har en mening, at der er en årsagssammenhæng mellem alting og at der er nogen som forsøger at skjule den sande mening og årsagssammenhæng for os.

Den menneskelige hjerne har ekstremt vanskeligt ved at acceptere, at der ikke altid er en mening med det, vi som mennesker konfronteres med. Konspirationsteorien opstår som regel, når meningen er fraværende, og vi ikke kan leve med, at tingene nogen gange bare sker tilfældigt. I sådan et tilfælde må vi selv skabe den fortælling, der får det vi står overfor til at fremstå meningsfuldt og sammenhængende.

Når man betragter Lars Bent Petersen og Kasper Hesselbjergs nye udstilling “Allergen” bliver det klart, at de forventer, at beskueren selv formår at opleve og skabe en meningsfuld og sammenhængende fortælling.

På den ene side er der ingen sammenhæng mellem de to udstillingsvinduer, hvori udstillingen udspilles. Et par herreben stikker ud under et gardin. En kop ligger ituslået, måske tabt, på gulvet. I det andet rum ligger en stor, håbløs papmachejordnød. Og hvad så? Giver det mening? Er der en sammenhæng mellem de forskellige elementer, eller er det bare tilfældige genstande fra en hændelsen, der har fundet sted.

I et afsnit af Tv-serien Desparate Housewives taber en af de kvindelige skuespillere en kop. Hun taber den, fordi hun står over for en hændelse, der gør hende forskrækket. En direkte årsagssammenhæng. I virkeligheden taber hun koppen, der ikke var en del af det oprindelige manuskript, fordi hun ikke længere er i stand til at udtrykke følelsesmæssig affekt med ansigtet.

En konsekvens af gentagne botox-behandlinger, der har gjort ansigtet stift og udtryksløst. Derfor måtte genstanden træde til og performe det følelsesmæssige udtryk. Jordnødden er på sin vis bare en triviel hverdagsgenstand. Giver en jordnød i et rum mening?

Alene hverken udtrykker eller performer den ret meget. Men hvis man har tilpas lyst til mening og sammenhæng, kan den måske forstås som årsag til at nogen ved siden af har tabt sin kop, er faldet om. Som årsag til affekt. Som allergen.

Kasper Hesselbjerg (1985) bor og arbejder i København. Uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (2007-2013). Arbejder som billedkunstner og forfatter. Driver desuden Forlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten.

Lars Bent Petersen (1964) bor og arbejder i København. Uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (1985-1992). Arbejder som billedkunstner og er desuden rektor ved Det Fynske Kunstakademi.


Til åbningen grilles og serveres der burger og hotdogs.
(NB! Åbning foregår udendørs).

Udstillingsperiode: 17.02.18 - 12.05.18.
Åbningstider: ALWAYS.


du.al er beliggende på værftsøen Frederiksø i Svendborg. På gadeplan, i værftsøens nedlagte snedkeri danner to gamle sprøjte-/malerum rammerne omkring den nye udstillingsplatform. Rummenes indgang og fysiske mål er identiske og står med deres glasfacader ud mod havnen som to transparente søjler i murværket. Rummene fungerer som to 13 kubikmeter udstillingsmontre, der igennem de næste 1,5 års tid vil stå oplyste alle døgnets timer, og lade lyset skinne på værker af 5 forskellige kunstnerduoer.

Kunstnerne bag udstillingsplatformen, Katrine Würtz Hansen og Nanna Katharina Jensen, har kurateret en udstillingsrække på 5 udstillinger af 3 måneders varighed. Kunstnerne har invitereret 3 allerede etablerede, samt 2 kunstnere til at etablerer midlertidige kunstnerduoer med en selvvalgt anden part. Kunstnerne har fået frit lejde til hvordan de vælger at disponerer udstillingerne i de to rum. Men grundlæggende lægges der op til et samarbejde om udarbejdelsen af en/to udstillinger, side om side eller på kryds og tværs af rummene. Fælles for kunstnerne er at deres kunstneriske praksis rummer både skulpturelle, installatoriske og performative kvaliteter. du.al er støtte af Statens Kunstfond og Svendborg Kommune.

Earlier Event: February 17
GROUP SHOW "UPTOWN HIGH RISE NO. 1"
Later Event: February 17
METTE BORUP "MØRKT DNA"