0
0
Back to All Events

INDVIELSE AF KUNSTLEGEPLADS ORDRUPGAARD 2018: DOUG & MIKE STARN OG TERUNOBU FUJIMORI

  • Ordrupgaard, Charlottenlund 110 Vilvordevej Charlottenlund, 2920 Denmark (map)
Terunobu Fujimori "Teahouse Tetsu," 2006. Kiyoharu Shirakaba Museum.

Terunobu Fujimori "Teahouse Tetsu," 2006. Kiyoharu Shirakaba Museum.

Pressemeddelelse, april 2018

I 2018 inviteres Ordrupgaards gæster på en rejse op i trækronerne i to nye kunstværker af den amerikanske kunstnerduo Doug og Mike Starn og den japanske arkitekt Terunobu Fujimori. Værkerne er skabt til Kunstlegeplads Ordrupgaard med støtte fra Nordea-fonden.

Kunst er noget, man engagerer sig i, noget som inviterer dig indenfor, ja sågar noget du kan klatre i! I hvert fald på Ordrupgaard. På Kunstlegeplads Ordrupgaard, i museets grønne park, kan børn og voksne udforske en række kunstværker, som ikke kun er skønne for øjet, men også udfordrer sanserne. I 2018 indvies to nye værker på Kunstlegepladsen; Doug og Mike Starns gigantiske, vertikale bambuslabyrint Geometry of Innocence, samt Terunobu Fujimoris nyfortolkning af det traditionelle japanske tehus.

Skandinavisk premiere på Big Bambú
De anerkendte amerikanske kunstnere Doug og Mike Starn er kendt for deres bambus-installationer, som er set af over to millioner besøgende på verdensplan. De imponerende bambusværker, med fællesbetegnelsen Big Bambú, er unikke. De opføres uden nogen plan, men altid med udgangspunkt i det konkrete sted, hvor kunstnerne og deres team af bjergbestigere opfører værket.

Mike & Doug Starn "Big Bambú I know what I am," 2015.

Mike & Doug Starn "Big Bambú I know what I am," 2015.

Når Kunstlegeplads Ordrupgaard åbner i 2018 er det første gang et Big Bambú værk vises i Skandinavien. Værket Geometry of Innocence er skabt specielt til Ordrupgaard og spreder sig over mere end 100 m2. Broer og snoede stier løber som en arterie igennem bambusstrukturen og fører publikum op i den 12 meter høje labyrint. Her kan du komme højt til vejrs og hænge ud i de sociale rum, som indgår i værkets struktur.

Big Bambú manifesterer sig som et tilsyneladende tilfældigt kaos bestående af flere tusinde bambusstænger bundet sammen af reb i kilometervis. Selv beskriver Starn-brødrene Big Bambú som en ”fysisk repræsentation af fantasi og kreativitet”. Geometry of Innocence installeres i foråret af kunstnerne selv, i samarbejde med et stort team af bjergbestigere og bliver en permanent del af kunstlegepladsen.      

Terunobu Fujimori "Ichiya-tei (One-Night Teahouse)," Japan 2003.

Terunobu Fujimori "Ichiya-tei (One-Night Teahouse)," Japan 2003.

Et tehus i trætoppene
Alle børn drømmer om et smukt lille hus i trætoppene udenfor de voksnes rækkevidde. Den japanske arkitekt Terunobu Fujimori er kendt for sine fabulerende nyfortolkninger af det traditionelle japanske tehus, udført i naturmaterialer og balanceret på pæle i op til seks meters højde. Det kræver mod at besøge Fujimoris tehuse, og de børn og voksne, som tager imod udfordringen, må klatre på de spinkle stiger, som fører op til husets indgang. Selv siger Fujimori: “Alt hvad jeg laver, handler i virkeligheden om at holde glæden fra barndommen i live. Jeg tror det er derfor, folk har så nemt ved at forholde sig til min arkitektur”. I husets smukt forarbejdede interiør kan man slappe af, drømme sig væk og måske endda nyde en kop traditionel japansk te under en af de te-ceremonier, som vil blive afholdt i huset. Ligesom Geometry of Innocence er Tea Tree House det første værk af Terunobu Fujimori i Danmark.

En anderledes museumsoplevelse
Kunstlegeplads Ordrupgaard åbnede første gang i 2016 med Olafur Eliassons værk Vær i vejret, en smuk bronzering, som indhyller parken i tåge, hver gang vinden vender. Det sidste værk i Kunstlegeplads Ordrupgaard er en vandpavillon af den danske kunstner Jeppe Hein, som forventes at stå færdig efter museets genåbning i 2019. Kunstlegepladsens værker skal give børn og voksne lyst til at engagere sig i kunsten på en friere måde end i det traditionelle museumsrum. Her må man røre ved og udforske værkerne, ligesom man må klatre, hoppe, løbe og gemme sig i dem. Kunstlegepladsen repræsenterer hermed en ny og anderledes museumsoplevelse.

Kunstlegeplads Ordrupgaard er støttet af Nordea-fonden med i alt 16.9 mio kr. ”Kunstlegepladsen giver en sjov og legende tilgang til det at opleve store værker af store samtidskunstnere. Vi er glade for at kunne give børn som voksne fri adgang til at betræde både græs og kunst i parken på Ordrupgaard” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Kæmpe havefest
De to nye værker på Kunstlegeplads Ordrupgaard indvies traditionen tro med et brag af en havefest i Ordrupgaards park den 31. maj 2018 kl. 17-20. Der vil være musik ved DJ Emma Leth, street food, balloner og candyfloss. De mindste kan lave flotte sæbebobler og boltre sig i kalejdoskop-workshoppen. Tag børn, venner og familie med – alle er velkomne.  

Mike & Doug Starn "Big Bambú I know what I am," 2015.

Mike & Doug Starn "Big Bambú I know what I am," 2015.

Doug og Mike Starn er enæggede tvillinger, født i 1961. Duoen fik deres store internationale gennembrud på Whitney Biennalen i 1987, hvor de med deres originale og konceptuelle tilgang til fotografiet skabte sensation i kunstverdenen. Gennem de sidste 30 år har Starns trodset gængse kategorier indenfor kunstverdenen og kombinerer så forskellige medier som skulptur, video, fotografi, maleri og arkitektur. Big Bambú installationen, der blev vist på taget af The Metropolitan Museum of Art i New York, 2010 var den niende mest sete udstilling i museets historie. Forskellige konstellationer af Big Bambú har endvidere været vist på Venedig Biennalen (2011), Museo MACRO Testaccio, Rom (2012), The Naoshima Museum (2013) og Israel Museum (2014).

Terunobu Fujimori født i 1946 er en af Japans mest indflydelsesrige arkitekter, og hans iøjnefaldende bygningsværker har charmeret arkitekturfans verden over gennem årtier. Som arkitekt er han kendt for at kombinere en legende og eksperimenterende tilgang med århundreder gamle japanske håndværkstraditioner. Terunobu Fujimori fik sit store internationale gennembrud på Arkitektur Biennalen i Venedig (2006) og har siden udstillet på Victoria and Albert, London (2010). Siden sin første bestillingsopgave som 44-årig har Fujimori i gennemsnit opført ét bygningsværk om året.     

Earlier Event: May 26
GROUP SHOW "LOW MOTION"