0
0
Back to All Events

KUNST I ANTON ROSEN HUSET: CILLA LEITAO & OLE CHRISTENSEN


  • Anton Rosen Huset, Samsø Anton Rosens Plads 3 Samsø, 8305 Denmark (map)
Cilla Leitao.

Cilla Leitao.

Pressemeddelelse
, maj 2019

Pinsedag, søndag d. 9. juni kl. 15.00 præsenteres tre kunstbegivenheder:

Bronzeskulpturen, Vækst, af billedhugger Ole Christensen (1932-2000) indvies på plænen foran Anton Rosen Huset. Skulpturen er en gave fra foreningen ”Kunst på Samsø” og afsløres af borgmester Marcel Meyer. Der inviteres endvidere til fernisering på to seperatudstillinger med Ole Christensen og Cilla Leitao indenfor i Anton Rosen Huset.

Billedhugger Ole Christensen
I stueetagens udstillingslokale vises en separatudstilling med værker af Ole Christensen. Udstillingen består af mindre skulpturer af forskellige materialer samt tegnede skitser - venligst udlånt og stillet til rådighed af Ole Christensens enke Karin Høj Christensen, Bornholm.

Ole Christensen betragtes som en af Danmarks største billedhuggere i det 20. århundrede. Han blev udlært – først som stenhugger, for senere i perioden 1952-58 at blive uddannet på Kunstakademiets Billedhuggerskole i København, hvor han var elev af Einer Utzon-Frank og Mogens Bøgild. Efter uddannelsen blev han gift med kunstneren Karin Høj. Det unge par flyttede til Bornholm, hvor de købte en mindre ejendom ved Olsker, hvor der var et stenbrud.

Ejendommen var derefter rammen om deres liv og virke i 42 år. På ejendommen indrettede de sig med flere atelierer, og efterfølgende opbyggede de en helt fantastisk eventyragtig skulpturpark omkring hjemmet. Parken er helt unik og enestående – altid et besøg værd, hvis man kommer til Bornholm.

Ole Christensen.

Ole Christensen.

For Ole Christensen var kærligheden altid det centrale, og han hentede en stor del af sin inspiration fra naturen, bl.a. i sten, klipper, planter og vækster, frugter og spirer- store og små. Han fandt det fascinerende at betragte naturen og finde rige selvstændige verdener i mikrokosmos, hvor alt er fuldkomment. Han hentede ligeledes inspiration fra fremmede kulturer. Flere af hans værker er imidlertid præget af to iøjnefaldende karakteristika, nemlig det feminine, modtagende skålformede og den oprejste maskuline søjleform. Begge livsbekræftende urformer med henvisning til en direkte kosmisk kontakt, der trækker himlen ned på jorden og forlænger jorden op i himlen! Sådan er det med visioner og menneskers kærlighed. Ofte ses hans figurer i polariseret dialog, hvor han anvender den lille form mod den store, tyk mod tynd, blød mod kantet!

Ole Christensen har sat store aftryk i den danske kunsthistorie. Han er repræsenteret med mere end 200 værker i det offentlige rum og er ligeledes rigt repræsenteret på de større danske museer – ikke mindst på Bornholms Kunstmuseum. Samsø kan glæde sig over af at have hele to skulpturer af Ole Christensen placeret ved Anton Rosen Huset.

Billedkunstner Cilla Leitao
Hopelessly devoted to you er titlen på Cilla Leitaos soloudstilling, der tager plads i udstillingsrummet på 1. sal i Anton Rosen Huset. Cilla Leitao (f. 1987) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2014 og har desuden gået på Den jyske Forfatterskole i 2019. Leitao har deltaget i flere udstillinger bl.a. After School Special, Bergen, 2018, The final Exhibition, Pakhuset, Kbh, 2017 og Udstilling, HCØ Huset, Frederiksberg, 2015. Sidste år åbnede hun soloudstillingen Støvkammer, Pulvermorgen, på Kunstpakhuset i Ikast.

Leitao arbejder med en bred vifte af medier og virkemidler bl.a. eksperimenterende musik, performance, skulptur, tegning og tekst. Hendes incitament til at skabe kunst kommer af en nysgerrighed efter at se, hvordan idéer, følelser og visioner materialiserer sig i verden. Hendes arbejde indeholder ofte elementer af tilfældighed; man kunne endda sige et tab af kontrol eller kalde tilgangen fatalistisk. Et andet element, der går igen i hendes værker, er, at de ofte ændrer sig over tid. Leitao har f.eks. arbejdet med stearinlys som materiale og skabt værker, der smelter og danner nye skulpturer. Skulpturer af brød som mugner over tid. Bønneskulpturer som pludseligt begynder at spire. Hendes arbejde med kunst kredser ofte om det magiske og rituelle blandet med det akavede og ufuldbyrdede.

Siden 2015 har Leitao desuden samarbejdet med kunstnerinden Margrét Agnes Iversen i deres fælles projekt ”International girls”, som arbejder med eksperimenternede musik, performance, tekst og duoen som koncept. Udstillingen Hopelessly devoted to you handler om hengivenhed (på engelsk devotion). Ordet peger i denne sammenhæng både på en sanselig, seksuel, følelsesmæssig og religiøs underkastelse eller besættelse. Udstillingen kaster lys på den menneskelige tendens til at hengive sig, eller tillægge særlig værdi til personer, ting eller tilstande. Bl.a. kredser udstillingen omkring økonomi, både som et konkret materielt fænomen og det mere abstrakte i hvordan visse genstande bliver tillagt en bestemt værdi og hvordan denne værdi ændrer sig over tid.

Butter bean smile.
Umiddelbart vand.
Put your money where your mouth is!

Fernisering: Søndag d. 9. juni (Pinsedag), fra kl. 15.00.
Udstillingsperiode:
D. 10. juni - 14. juli, 2019.
Facebook event.

Udstillingerne er skabt på initiativ fra Samsø Kommunes Billedkunstråd.