0
0
Back to All Events

KIRSTEN ASTRUP "UROLIGE HJERTE"


  • Museet for Samtidskunst, Roskilde Stændertorvet 3D Roskilde, 4000 Denmark (map)
Dragperformer Atlanta Longlegs/Jakob Stefan Jensen som forfatter og jernbanearbejder Johanne Buchholtz. Optaget i Johannes Buchholtz’ hus, der er en del af Struer Museum. Foto: Mads Hoppe.

Dragperformer Atlanta Longlegs/Jakob Stefan Jensen som forfatter og jernbanearbejder Johanne Buchholtz.
Optaget i Johannes Buchholtz’ hus, der er en del af Struer Museum. Foto: Mads Hoppe.

Pressemeddelelse, september 2018

Jernbaner, kabaret og veloplagt samfundskritik

”Urolige hjerte – En filmkabaret af Kirsten Astrup,” som åbner på Museet for Samtidskunst d. 20. september, er en musisk forførende fortælling om et velfærdssamfund i opløsning.

20. september åbner Museet for Samtidskunst særudstillingen ”Urolige hjerte” af Kirsten Astrup (f. 1983). Med papmaché-figurer, togstewardessedrags, modeltogsulykker og en nykomponeret filmkabaret tegner Kirsten Astrup et anderledes portræt af det danske velfærdssamfund anno 2018.

»Værket handler om et velfærdssamfund i forandring som følge af politisk kortsigtethed, stigende privatisering og en solidaritet, der efterhånden er gået fløjten. Det viser sig som en knagende metaltræthed i hele det offentlige karosseri«, fortæller Kirsten Astrup.

Stewardessehumor og kollegialt sammenhold
Udstillingens omdrejningspunkt er det tragikomiske hovedværk ”Urolige hjerte” - en filmkabaret med otte nye musikkompositioner af Kirsten Astrup, og en række satiriske tekster skrevet af Maria Bordorff.

Værket bygger på interviews med tidligere jernbaneansatte og togstewardesser, der har delt deres bekymringer om effektiviseringens ødelæggende effekter og manglende respekt for faglighed – og fortalt anekdoter om, hvordan de i 1990’erne lavede deres egne revyer om arbejdsforhold, pølsesalg, kollegialt sammenhold og serveringsvogne, der stikker af gennem toget.

Blandt de medvirkende er skuespillerne Danica Curcic, Rosalinde Mynster, Kenneth M. Christensen, mezzosopran Nana Bugge Rasmussen og mere end 40 andre performere.

Fra scenen og sangen Dig It Up optaget på Otto Busses Vej i København, hvor DSB’s Centralværksted har befundet sig i over 100 år. Foto: David Lundbye.

Fra scenen og sangen Dig It Up optaget på Otto Busses Vej i København, hvor DSB’s Centralværksted har befundet sig i over 100 år. Foto: David Lundbye.

Om filmkabareten ”Urolige hjerte”
I filmen følger vi blandt andet en gruppe togpassagerer, der undervejs på deres rejse bliver udsat for, hvad der formentlig er en afsporing. Vi møder også en gruppe ejendomsspekulanter på investeringstogt i en gammel DSB-bygning. Og så er der selvfølgelig togstewardesserne, der danser og synger i en original udflugtsvogn fra 1936; »Tag hånd om dig selv, for samfundets skyld. Man er vel kollektivist.«

En af filmkabaretens scener udfolder sig i De Kongelige Ventesale på Københavns Hovedbanegård, hvor dronningen, der spilles af mezzosopran Nana Bugge Rasmussen, lytter til et P1-lignende radioprogram. Her taler to gæster om velfærdspolitik og konkluderer at »... vi burde skrue vores forventninger til det politiske i vejret, kræve at vores politiske infrastruktur bliver meget mere spektakulær.« Filmen varer 35 min.

Sangen er skrevet og indsunget af Maria Bordorff og performes i filmen af Marie Hardgrib (til højre). Optaget i en Udflugtsvogn fra 1936 på Danmarks Jernbanemuseum i Odense. Foto: Mads Hoppe.

Sangen er skrevet og indsunget af Maria Bordorff og performes i filmen af Marie Hardgrib (til højre).
Optaget i en Udflugtsvogn fra 1936 på Danmarks Jernbanemuseum i Odense. Foto: Mads Hoppe.

Om udstillingen
Udover hovedværket ”Urolige hjerte” kan publikum opleve en jernbanemodel, der trodser modeltogets sædvanlige idyl med en dramatisk afsporing af et passagertog. Det er Roskilde Model Jernbane Forening, der har bistået Kirsten Astrup og har bygget et toguheld særligt til denne udstilling.

Der er også mulighed for at dykke ned i Kirsten Astrups research-materiale og blive klogere på kunstnerens arbejdsproces. Blandt andet kan man se klip fra en original stewardesse-revy, fotografier og andre historiske objekter, der folder fortællingen bag værket ud.

»Vi ser det som vores opgave at støtte den unge, danske kunstscene, der har en utrolig stor talentmasse. Det er vigtigt, at kunstnerne får mulighed for at vise, hvad de kan for et bredt publikum. Samtidigt præsenterer vi offentligheden for det nyeste, der rører sig. Vi håber, at andre museer griber bolden, så den unge generation kommer videre frem, ud i landet og ud i verden. Jeg er sikker på, at det vil ske for Kirsten Astrup.«, fortæller museumsdirektør Birgitte Kirkhoff Eriksen.

Performerne Sagal Ibrahim Abdiwali, Kaj Rasmussen, Jonatan Rønsholdt i en postsorteringsvogn på Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum / Struer Museum. Foto: Mads Hoppe.

Performerne Sagal Ibrahim Abdiwali, Kaj Rasmussen, Jonatan Rønsholdt i en postsorteringsvogn
på Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum / Struer Museum. Foto: Mads Hoppe.

”Urolige hjerte” støttes af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, 15. Juni Fonden, Ernst B. Sund Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond.

Fernisering: Torsdag d. 20. september, kl. 17–19
Udstillingsperiode:
21. september - 21. december, 2018.
Åbningstider: Tirs, tors, fre: 12–17, ons: 12–20, lør, søn: 11–16.

Later Event: September 20
GRUPPEUDSTILLING "BIG ART"