0
0
Back to All Events

KHALED KADDAL "TO THE NOSTRILS OF TIME"


  • Overgaden. Institut for Samtidskunst, København Overgaden Neden Vandet 17 København, 1414 Denmark (map)
Khaled Kaddal, 2019.

Khaled Kaddal, 2019.

Pressemeddelelse, marts 2019

Den egyptiske kunstner Khaled Kaddal skaber en helt ny rumlig installation til Overgadens første sal, hvor lydsiden, guld-nødtæpper og mere end et ton muldjord spiller centrale roller.

Khaled Kaddal (f. 1987) er en del af den generation af unge egyptere, der tilbage i 2011 via de sociale mediers umiddelbare ytringsmuligheder var med til at mobilisere og give en stemme til den ungdom, der længe havde været underrepræsenteret i den offentlige debat. Derigennem blev nogle af kimene lagt til den egyptiske revolution - en skelsættende begivenhed, der såvel direkte som indirekte har påvirket Kaddals kunstneriske praksis. Kaddal har rod i musik- og lydmiljøet i Alexandria og har via lyd-universet arbejdet sig ind i samtidskunsten. Han arbejder på tværs af de kunstnerske discipliner og integrerer lyd og levende billeder i overraskende og sensoriske installationer. Hans udgangspunkt er ofte socialpolitisk med en både konceptuel og æstetisk tilgang, der har særligt fokus på kroppens sanselige hukommelse og dens evne til at genkalde sig og aktualisere såvel positive minder som traumer via eksempelvis lugt og lyd.

På Overgaden trækker han på netop de sanselige greb i en totalinstallation hvor lyd, duft og et fundament af muld spiller sammen. Centralt i udstillingen står et skulpturelt element lavet af fragmenterede spejlskiver, der sender tankerne hen imod den egyptiske myte om den hvide lotusblomst som guden ”Nefertum” altid bærer på hovedet. Blomstens duft siges at have en helende og beroligende effekt. Ligesom åkanden folder lotusblomsten sig ud tidligt om morgenen og afslører, at der i dens midte er lysende støvdragere. Blomstens næsten guldlignende indhold har Kaddal trukket ud på udstillingsrummets vægge, i form af reflekterende termo-nødtæpper med guldsiden vendt ud af – en flertydig gestus, der fremkalder både foruroligende, æstetiske og mytiske associationer.

Som et opgør med nutidens accelererede lineære tid bestående af en fremadskridende fortid, fremtid og nutid forsøgerKaddal med sin udstilling på Overgaden at skabe et meditativt rum, hvor en alternativ tidsforståelse kan tænkes, og hvor publikum kan fordybe sig i tidens stilhed. Igennem referencer til det gamle Egyptens mytologiske forestillinger om tiden som en cyklisk og transcendental størrelse samt til de samtidshistoriske begivenheder fra et nutidigt Egypten ønsker Kaddal at skabe en balance og hele kløften mellem nutidsmennesket som tænkende og handlende individ og vores dybere forankrede sanselige selv.

Khaled Kaddal (f. 1987) har udstillet og performet internationalt på blandt andet Mosaic Rooms Gallery [UK], Dilston Grove Gallery [UK], Nour Festival [UK], Spektrum [DE], Generate Festival [DE], Palazzo Mora Venice Biennale [IT], AltoFest [IT], Townhouse Gallery [EG], D-CAF Festival [EG]. 

Fernisering: D. 5. april, kl. 17-20.
Udstillingsperiode:
D. 6. april – 26. maj, 2019.