0
0
Back to All Events

JULIE LÆNKHOLM "PARABOLAE FEMINAE"


  • RØM, København 24 Grønttorvet København, 2500 Denmark (map)

RØM er stolte over at præsentere Parabolae Feminae - en soloudstilling af Julie Lænkholm.

Lænkholm udfolder sin kunstneriske praksis på en næsten rituel måde med en særlig følsomhed for materialer, hvilket også giver sig til kende i Parabolae Feminae. Gennem en intuitiv og sanselig tilgang søger hun en vækkelse af de materialer, hun arbejder med, og kuraterer dem på en tilsyneladende vilkårlig, men dog præcis måde, i noget hun kalder "situationer". Hun arbejder overordnet i forskellige medier og definerer sig selv som skulptør.

Lænkholm har allerede flere soloudstillinger bag sig, senest på Húsavík Museum på Island, hvorfra hendes familie oprinder. Her lærte hun blandt andet at indfarve uld med naturen fra området, som resulterede i en række farverige uld-malerier. En del af intentionen med dén udstilling var derudover også at få indskrevet kvinders stemmer i det islandske museumsarkiv via nogle Open Performance-aftner afholdt på museet. Denne interesse for kvinden arbejder Lænkholm videre med i Parabolae Feminae, som tematisk centrerer sig om spirituelle forbindelser mellem kvinder, bruddet mellem krop og sind som følge af en kapitalistisk verdensorden og sangstemmen som politisk argument til at samle og skabe helhed igen.

Parabolae Feminae indeholder bl.a. et værk skabt i et samarbejde mellem Lænkholm og kvinderne i hendes familie, der alle har doneret et personligt element til udstillingen såsom broderier, hestehår og en knappesamling. Disse relikvier har Lænkholm omformuleret ved at indvæve materialerne i senge-lagner doneret af selvsamme kvinder, så de er blevet til en række gobeliner, farvet ud fra samme naturlige metode, som hun benyttede på Island. Gobelinerne er desuden inspireret af det Tibetanske bedeflag, der som bekendt ophænges i det fri, hvis bevægelse i luften aktiverer den kraft, der befinder sig i mantraet eller billedet bemalet på flagene. Med tiden trevles flagene op i vinden og kraften spredes herefter til omgivelserne. Dermed kommer værkerne også til at spille sammen med den midlertidighed, RØM reflekterer, da bygningen inden for en snarlig årrække skal rives ned.

Lænkholm har i samarbejde med Den Kongelige Afstøbningssamling under Statens Museum for Kunst støbt en skulptur af Medusa til udstillingen. Med dette værk søger Lænkholm at omformulere historiens greb på kvinden og at opfordre til genskabelse af forbindelsen med den instinktive natur og de visionære egenskaber kvindekønnet i hendes optik bærer på.

Til ferniseringen vil man desuden kunne opleve en stedsspecifik sang-performance. Julie Lænkholm (f.1985) blev i 2015 færdiguddannet i Fine Arts fra Parsons, New York, med et fuldt legat, som den første danske kvinde. Hun har siden været på flere artist residencies - senest på Lunga i Seydisfjordur, Island, og har netop afsluttet et andet ved Nida Art Colony i Vilnius. I 2016 åbnede hun hele tre internationale soloudstillinger, hvoraf én af dem var på Húsavík Museum på Island, som sidenhener blevet fulgt op af en bogudgivelse ved FOSS forlag.

Fernisering: Fredag d. 17. februar, kl. 17-20 | Facebook event

Earlier Event: February 17
MORTEN ROCKFORD RAVN "2½ MINUT I MIDNAT"
Later Event: February 18
JAVIER TAPIA "EQUALITY WALLPAPER"