0
0
Back to All Events

JULIAN ROSEFELDT "WORKS 2001-2016"


  • Nikolaj Kunsthal, København 10 Nikolaj Plads København K, 1067 Denmark (map)
Julian Rosefeldt, Asylum, 2001-2002.

Julian Rosefeldt, Asylum, 2001-2002.

Vi er glade for at præsentere den første større solopræsentation af den tyske video- og fotokunstner Julian Rosefeldt i Danmark. Udstillingen består af en række videoværker, som viser forskellige sider af Rosefeldts arbejde gennem de sidste 15 år. Samtidig er udstillingen den første i Nikolaj Kunsthal efter en større istandsættelse, hvor bl.a. de hvælvede lofter, tårnets trappeløb og publikumsfaciliteter er blevet istandsat.

Julian Rosefeldt blev med sit værk Manifesto en af de mest omtalte kunstnere på sidste års Berlin Biennale. Ved at vise både det allernyeste værk The Swap samt en række tidligere værker af kunstneren ønsker vi at fokusere på hans samlede produktion. Gennemgående for værkerne er temaer som identitet og tilhørsforhold, drømmen som oplevet virkelighed og gentagelsens absurditet.

Julian Rosefeldt, Asylum, 2001-2002.

Julian Rosefeldt, Asylum, 2001-2002.

I kunsthallens hovedskib viser vi Rosefeldts hovedværk fra 2001, Asylum, som består af ni store videoprojektioner. Filmene viser forskellige etniske grupper, der udfører ørkesløse og tilsyneladende meningsløse handlinger, som f.eks. at støvsuge i et stiliseret og ufrugtbart landskab. Værket forekommer i dag næsten mere aktuelt, end da det blev vist første gang i Berlin for 15 år siden, og visningen i kunsthallens tidligere kirkebygning tilfører værket et ekstra lag.

Julian Rosefeldt, The Swap, 2015.

Julian Rosefeldt, The Swap, 2015.

Udstillingen byder samtidig på en verdenspremiere på Julian Rosefeldts nyeste værk, gangsterparodien The Swap. Vi viser desuden værket American Night, der spiller på westernfilmen som genre og myten om den handlekraftige mand i hovedrollen. Via fem projektioner refererer værket til budskaber i det offentlige rum fra bl.a. politikere og skuespillere som en kommentar til det amerikanske samfund i dag.

Julian Rosefeldt, American Night, 2009.

Julian Rosefeldt, American Night, 2009.

Endelig kan man opleve værkerne Unknown Soldier og Global Soap, der med ca. 300 motiver fra internationale sæbeoperaer opløser genren til en helt ny oplevelse. Det burleske filmværk Deep Gold tager publikum med ind et surrealistisk miljø fyldt med barer og bordeller og viser, hvordan Rosefeldt mestrer de filmiske virkemidler.

Julian Rosefeldt (f. 1965) bor og arbejder i Berlin. Han har siden 2011 været professor
ved Akademie der Bildenden Künste i München. Hans værker indgår i samlinger på bl.a. MoMA, New York, Nationalgalerie, Berlin, CAC Málaga, CIFO, Miami, Deutsche Bank Collection, Frankfurt, og Maison Européenne de la Photographie, Paris.

Udstillingen kan ses fra d. 4. marts til d. 21. maj 2017.
Fernisering fredag d. 3. marts kl. 17-19.
Nikolaj Kunsthal, Nikolaj Plads 10, 1067 København.