0
0
Back to All Events

JASMINA CIBIC "A SHINING CITY ON A HILL"


  • 'O’ Space, Aarhus 6 Mindet Aarhus C, 8000 Denmark (map)
Photo Pete Moss.

Photo Pete Moss.

Ny kunstfilm optaget på Aarhus Rådhus får verdenspremiere på ’O’ Space

Med udstillingen A Shining City On a Hill præsenterer Galleri ’O’ Space i Aarhus seks film af den slovenske kunstner Jasmina Cibic. En af de seks film, Nada Act II, er optaget på Aarhus Rådhus og skabt til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Jasmina Cibic bruger ofte udvalgt arkitektur som baggrund for sine værker og i sine film fabulerer kunstneren over, hvordan nationalstater skaber deres omdømme ved hjælp af ”blød magt” - selviscenesættelse gennem blandt andet arkitektur og kunst.

Filmen Nada Act II, som er optaget på Aarhus Rådhus viser en ny udgave af Bela Bartoks pantomine-ballet The Miraculous Mandarin fra 1958. Balletten repræsenterede for snart 60 år siden den Jugoslaviske Republik på Verdensudstillingen i Bruxelles. I Jasmina Cibics version bliver balletten genopført i samarbejde med koreograf Lea Anderson. Ballettens originale karakterer – alfonserne, den prostituerede og den eksotiske mandarin – er erstattet med arketypiske politikere, Moder Nation og arkitekten, som ifølge Jasmina Cibic er den af moderne fagfolk, der er lettest at misbruge.

Jasmina Cibic præsenterer i filmen en syntese af dans, iscenesættelse og genopførsel af det gamle værk. Hendes kunst har mange lag og kombinerer oprindelige kilder med forfalskede fortællinger. Denne bevidste overskrivning af fakta skaber skiftende betydninger, som fremhæver historiske usikkerheder og usandheder, ikke mindst i forhold til staters genskabelse af fortiden. Jasmina Cibic gør opmærksom på, hvordan politiske regimer bruger visuelt sprog som kunst, arkitektur og retorik. Hun undersøger også, hvad der sker med disse udtryk, når ideologierne, de er opstået fra, kollapser.

”Jasmina Cibic’s intense installationer omfatter ofte længerevarende performance, eksperimenterende teater og kunstneriske genstande og rum. Vi er meget stolte af, at hun har valgt Aarhus Rådhus som scene for sin seneste film,” forklarer Rebecca Matthews, adm. direktør i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Jasmina Cibics fantastiske film sætter fokus på modernismens bevægelser og især på den rolle, som arkitekter og arkitektur spiller i skabelse af nationer og borgerskab. Hun viser, hvordan tumult, censur, håb og sted kan smelte sammen til identitet,” siger Juliana Engberg, programdirektør i Aarhus 2017.

Ud over Nada Act II, vises den første film i den kommende trilogi, Nada Act I, samt filmene Tear Down and Rebuild, The Nation loves it, Double Game og The Pavilion. Værkerne er skabt over fem år og udgør en større, igangværende kunstnerisk undersøgelse af staters identitet og brug af kultur.

Hint til kulturhovedstaden
Aarhus 2017 er en ideel ramme for mig. Mens mine referencer til modernismen og dens ideologiske strukturer fremstår som historiske fortællinger, så peger de også på mere nutidig brug af kultur med politisk-økonomiske mål. Netop programmet for Europæisk Kulturhovedstad handler om at koble kunstnerisk og kommerciel udvikling. Jeg rejser spørgsmålet om, hvordan staten bruger kunst - og hvad, vi kan lære af historiens mere skumle eksempler på dette?”, udtaler Jasmina Cibic.

Nada Act II er co-commissioned af Aarhus 2017 – Europæisk Kulturhovedstad, BAltac Centre for Contemporary Art Gateshead og støttet af Arts Council England, Nothern Filmschool I Leeds, Beckett University og Waddington Studios London.

‘O’ Space er Aarhus 2017’s nye, midlertidige galleri for samtidskunst og film. Under kulturhovedstadsåret vil galleriet præsentere en række af prominente og internationale kunstnere. Galleriet ligger i hjertet af Aarhus i det gamle industrielle havneområde. ’O’ Space og dets udstillinger er blevet realiseret med støtte fra Den Obelske Familiefond, 15. Juni Fonden, Kvadrat, Ege Tæpper, Olav de Linde og Panasonic.

A Shining city on a Hill
‘O’ Space, Mindet 6, Aarhus Havn fra 22. april til 21. maj.
Udstillingen åbnes 22. april klokken 14.30.
23. april kl. 14.30 er der en åben ”Artist talk” med Jasmina Cibic, kurator for BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, Alessandro Vincentelli og stadsarkitekt i Aarhus, Stephen Willacy.