0
0
Back to All Events

IDA SØNDER THORHAUGE, CAMILLA THORUP & ANNE TORPE "URBILLEDER"


  • Koldinggade 12, København Koldinggade 12 København, 2100 Denmark (map)
Ida Sønder Thorhauge, Camilla Thorup & Anne Torpe “URBILLEDER.”

Ida Sønder Thorhauge, Camilla Thorup & Anne Torpe “URBILLEDER.”

Pressemeddelelse, marts 2019

Koldinggade 12 byder velkommen til udstillingen URBILLEDER – et møde mellem tre kunstnere, der med et fælles figurativt fokus rækker ind i hinandens verdener. De tre kunstneres forskellige udtryk og arbejdsmetoder forenes på udstillingen gennem en fælles interesse for figurer, hvor de alle har arbejdet med en forenkling af figurerne, til tider grænsende til det arketypiske.

Den enkle udformning gør dem til en slags let genkendelige symboler, der går på tværs af tid og sted. Der bliver trukket på forestillingsevner og associationer som sender beskueren på tur gennem kunsthistorien tilbage til Der Blaue Reiter bevægelsen og over antikkens lidt primitive arkaiske skulpturer til præcolumbiansk keramik og frem til nutiden. Udover en kredsen om figuren, er der ved første øjekast måske ikke en oplagt forbindelse mellem Ida Sønder Thorhauge, Camilla Thorup og Anne Torpes værker. I Thorups og Thorhauges værker er det menneskefiguren som undersøges og hos både Torpe og Thorhauge optræder mere eller mindre genkendelige dyrefigurer. Dykker man lidt dybere ned i de tre kunstneres værker venter dog flere lighedspunkter.

I Ida Sønder Thorhauges forenklede menneskefigurer kan man finde spor fra kunstnerbevægelsen Der Blaue Reiter, hvor kunstnerne blandt andet hentede inspiration i middelalderens tyske træsnit. Stregen har en bærende betydning i Thorhauges værker. Malingen er påført i flere tynde lag, hvilket medfører en stor sensibilitet og en sitrende stoflighed i malingens lag. En stoflighed der også er at finde i Torpes værker. Thorhauges menneskefigurer fremstår åbne og enkle i udformningen og optræder som en slags prototype på et menneske. Denne åbenhed medfører at figurerne ikke er bundet til en bestemt sindstilstand, men kan tolkes i flere retninger, af den som betragter.

Samme åbenhed går igen både i Camilla Thorups keramiske skulpturer og i hendes støbte betonansigter. I betonansigterne er det serielle og det repeterende et omdrejningspunkt. Gennem gentagelsen af det samme motiv foregår en pendulbevægelse mellem det personlige samt det upersonlige og begreber som individ og fællesskab står som modstykker til hinanden. De skarpe og præcise former i Thorups figurer står i kontrast til betonens eller keramikkens ujævne overflader og i modsætningen dannes en dynamik, hvor nærvær og fravær slås om pladsen, hvilket kan henlede tankerne til tidligere tiders arkaiske skulpturer.

Anne Torpe går til motivet, med en uforfærdet energi, der forplanter sig ud fra værket og gennem rummet. Torpes motiver stammer blandt andet fra 300 år gamle tegninger af naturaliekabinetter og stereotype souvenirs indsamlet fra hele verden. Figurerne optræder med en form for kejtede menneskelige karakteristika. Nogle smiler ligefrem, imens andre har et glimt i øjet, som man også ser det i nogle af Thorhauges figurer. Hos Torpe kan man desuden spore inspiration fra præcolumbiansk keramik og troen på et fællesskab på tværs af kulturer, hvilket har visse ligheder i udtryk og form med Thorups figurer.

URBILLEDER en udstilling af tre ret forskellige kunstnere, der viser sig at have mere til fælles, end man lige skulle tro. I samspillet mellem Thorhauge, Thorup og Torpes værker, dannes en dynamik, hvor det personlige og det upersonlige stiller sig op over for hinanden. På tværs af de skiftende materialer og de tre kunstneres forskellige værker, fornemmes en interesse for det stoflige og en fælles optagethed af materialernes taktile kvaliteter. I de enkelte værker spiller relationen – og til tider en ikke-relation – mellem de optrædende figurer en central rolle, hvor flere forskellige tolkninger kan opstå.

Fernisering: Torsdag d. 4. april, kl. 17-20 | Facebook event
Udstillingsperiode: 4. april - 27. april 2019.
Åbningstider: Åbent efter aftale på tlf. 40409729.