0
0
Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "TWILIGHT ZONE"


  • Kunsten, Aalborg Kong Christians Alle 50 Aalborg, 9000 Denmark (map)
Louise Bourgeois, Spider Couple © The Easton Foundation VISDA.

Louise Bourgeois, Spider Couple © The Easton Foundation VISDA.

Pressemeddelelese, maj 2019

Tusmørket sænker sig over Kunsten i Aalborg

Til efteråret præsenterer Kunsten i Aalborg udstillingen Twilight Zone med ikoniske værker fra Louisiana, blandt andet Louise Bourgeois gigantiske edderkoppepar.

”It is a dimension as vast as space and as timeless as infinity. It is the middle ground between light and shadow, between science and superstition, and it lies between the pit of man’s fears and the summit of his knowledge. This is the dimension of imagination.“

Sådan lyder det i introen til den legendariske tv-serie "The Twilight Zone" fra 1959, som er epokegørende science fiction, gys og skæbnefortællinger.

Nu har serien også inspireret til den kommende udstilling på Kunsten med udvalgte værker fra Louisiana. Udstillingen er anden – og mest ambitiøse del – af et tre-årigt samarbejde mellem de to kunstmuseer. Et samarbejde, der generøst er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden.

Udstillingen iscenesættes i museets underetage, hvor Ny Sals omsluttende mørke står i skærende kontrast til Alvar Aaltos ikoniske lysfyldte udstillingssale i museets øvre niveau.

Hudløs i skumringstiden
I udstillingen tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig og mennesket, der ikke er menneskeligt. Gæsterne inviteres til at gå en tur i sindets og naturens mørkeste afkroge, iscenesat som en forførende collage af kunstværker, der afløser hinanden i mørket.

Dennis Oppenheim, Attempt to Raise Hell © Dennis Oppenheim.

Dennis Oppenheim, Attempt to Raise Hell © Dennis Oppenheim.

I Twilight Zone kan man opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois' gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske Attempt to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz' installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.

Edward & Nancy Reddin Kienholz, The Middle Islands © Estate of Edward Kienholz.

Edward & Nancy Reddin Kienholz, The Middle Islands © Estate of Edward Kienholz.

Andre dele af udstillingen er knap så figurative og eksplicitte, men alle værker bevæger sig i tusmørke-temaet, hvor lys, mørke, mystik, forundring, melankoli og fremmedgørelse hersker inden i mennesker og i naturen, for eksempel i Thomas Demands drømmeagtige Lichtung, et eksempel på Demands kunstneriske produktion, hvor store naturscener omhyggeligt opbygges som skulpturer af pap, plast, flamingo, tape og andet - for dernæst at blive fotograferet således, at næsten alle spor af fiktion forsvinder.

Thomas Demand, Lichtung © Thomas Demand.

Thomas Demand, Lichtung © Thomas Demand.

“Når efterårets skumringstider og eftertænksomhed igen tager over, så lukker vi tusmørket ind på Kunsten og lader store, internationale stjerner lyse vores kunsthimmel op. Vi kommer til at vise nogle helt exceptionelle og ikoniske værker – takket være vores samarbejde med Louisiana”, siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten og fortsætter: “I kunsthistorien har skumringstidens særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed blandes sammen og skaber de mest tankevækkende scenarier. I stedet for at vise idyl, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individets splittelse, fremmedgørelse og et irrationelt mørke kan forføre udstillingsgæsten.”

Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne kunst og samtidskunst. Den er sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

Twilight Zone løber fra d. 7. september 2019 til d. 12. januar, 2020.

Louisiana + Kunsten
Udstillingen er anden del af et treårigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana Museum of Modern Art, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark. I en periode på tre år vises en række udstillinger skabt på baggrund af Louisianas samling i de unikke rammer på Kunsten, som er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto. Partnerskabet er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.

Earlier Event: September 6
GRUPPEUDSTILLING "TIME CRUSH" 📷