0
0
Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "SPEAKING VOLUMES! – WORD OF MOUTH"


  • KH7artspace, Aarhus Sydhavnsgade 7 Aarhus, 8000 Denmark (map)
Søren Krag, Pallas Athena speaks winged word to Diomedes (Iliad V), 2018 (Jacquardvævet tekstil).

Søren Krag, Pallas Athena speaks winged word to Diomedes (Iliad V), 2018 (Jacquardvævet tekstil).

Pressemeddelelse, april 2018

SPEAKING VOLUMES! er et udstillingsprojekt i to dele. Første del finder sted i april på KH7artspace i Aarhus og har undertitlen WORD OF MOUTH. Anden del har undertitlen TUNGEBUNDET og finder sted i oktober på Kaunas Artists’ House (KAH) i Kaunas, Litauen.

I projektets første del deltager: Trine Hylander Friis, Marija Griniuk, Rikke Hansen, Søren Krag, Tanja Nellemann, Louise Vind Nielsen, Ditte Lyngkær Pedersen, samt Mads Mygind og Lise Haurum – med Hansen og Nellemann som hovedarrangører/kuratorer på projektet. Fælles for alle deltagere er en interesse for stemmen som kunstnerisk medium. Samtidig kendetegnes udstillingen af stor diversitet, hvor værkerne tager form som lyd, video, performance, relieffer, plakater, tekstil, med mere.

Til ferniseringen d. 6/4, kl. 17-20, vil der være et performanceprogram, hvor et udvalg af de deltagende kunstnere vil fremføre deres værker som performance eller oplæsning:

Kl. 17.15: Velkomsttale v. Rikke Hansen og Tanja Nellemann.
Kl. 17.30: Oplæsning v. Mads Mygind og Lise Haurum.
Kl. 17.50: Performance v. Marija Griniuk.

SPEAKING VOLUMES! handler om stemmen. Brugen af ord og tekst til at dekonstruere billedets betydning er et greb kendt fra 60ernes og 70ernes konceptkunst. SPEAKING VOLUMES! flytter fokus fra tekst til stemme og forskyder dermed undersøgelsens tyngdepunkt. Men hvad er en stemme? I essayet ”Le Grain de la Voix”, 1972, diskuterer litteraturkritikeren Roland Barthes stemmens særegenhed og definerer begrebet grain som ”kroppen i stemmen, mens den synger, svarende til hånden der skriver”. Den, der taler eller synger, gør sproget til sit eget. Stemmen bor i kroppen. Den former sproget, mens ordene ruller over tungen og afslører strubelågets arkitektur. Stemmen fylder sproget med accenter og dialekter, tøven og talefejl. Den indeholder den talendes livsrejse som et diskret aftryk i ordenes klang. Men stemmen er mere end det. Vi taler eksempelvis også om ”stemmeret”, når vi tilkendegiver vores position og mening til folketings- og kommunevalg. Demokratiet består af et kor af stemmer.

I udstillingens første del (på KH7) møder vi for eksempel stemmen, når ordenes betydning forhindres i at nå lytteren, mens tungen kæmper med udtalen. Her udforskes spændingsfeltet mellem det orale (i munden der taler) og det aurale (i øret der lytter). KH7artspace besidder en nærmest ”umulig” akustik og er valgt til udstillingen af samme grund. Her rejser stemmen på uventede måder. Samtidig viser værkerne i SPEAKING VOLUMES! – WORD OF MOUTH også, hvordan stemmen nogle gange forbliver tavs. Og hvordan en tavshed kan tale. Udstillingen er et kik (eller lyt) ind i stemmens materialitet.

Udstillingens anden del SPEAKING VOLUMES! – TUNGEBUNDET (på KAH i Litauen) undersøger den ”lånte” stemme, det oversatte ord og den mundtligt overleverede fortælling.

Fernisering: d. 6. april, kl. 17-20.
Udstillingsperiode: d. 6.-29. april, 2018.
Åbningstider: Tors-lør, kl. 14-17. Søndag efter aftale.

SPEAKING VOLUMES! er støttet af Statens Kunstfond og Aarhus Kommune.

Earlier Event: April 6
GRUPPEUDSTILLING "SHOW UP" 📷
Later Event: April 6
MILENA BONIFACINI "FADEBUR" 📷