0
0
Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "FOR A GENTLE SONG WOULD NOT SHAKE US IF WE HAD NEVER HEARD A LOUD ONE"


  • Fotografisk Center, København Staldgade 16 København, 1699 Denmark (map)
Tonje Bøe Birkeland, Aline Victoria Birkeland, Plate #1 Aline, 2009.

Tonje Bøe Birkeland, Aline Victoria Birkeland, Plate #1 Aline, 2009.

Pressemeddelelse, april 2018

For a gentle song would not shake us if we had never heard a loud one er en gruppeudstilling om Arktis med otte billedkunstnere. De deltagende kunstnere er Katja Aglert, Janet Biggs, Tonje Bøe Birkeland, Jacob Kirkegaard, Lasse Lecklin, Ulla Schildt, Helene Sommer og Mette Tronvoll.

Det arktiske område har længe været genstand for stor interesse, både videnskabeligt og kunstnerisk. Vi lever nu i den antropocæne tidsalder, som forskere kalder den periode, hvor menneskelige aktiviteter er begyndt at have afgørende indflydelse på jordens økosystemer. Arktis er et sted, hvor klimaforandringernes konsekvenser understreges af indlandsisens svindende formationer. Men Arktis er også et sted forbundet med længsel, som med sine barske og smukke landskaber nærer utopiske forestillinger og danner afsæt for vovemodige eventyrrejser.

Torfjellet, from the series Covering. Photo by Lasse Lecklin.

Torfjellet, from the series Covering. Photo by Lasse Lecklin.

For a gentle song would not shake us if we had never heard a loud one placerer sig i dialog med de fortællinger, der gennem tiden er blevet fortalt om det arktiske landskab. Her sigtes mod en lyrisk position, der blander diagnostiske og analytiske narrativer om Norden med poetiske fortolkninger, og dermed præsenteres nye blikke på Arktis og på menneskets forsøg på at beherske og forstå området.

I Lasse Lecklins serie Covering tematiseres menneskets forsøg på at kontrollere naturen gennem de objekter, der er blevet efterladt i den. Det der kunne klassificeres som det mest sublime landskab, bliver under menneskelig indflydelse til et område med spredte rester fra kulmineperioden, ekspeditioner og andre menneskelige aktiviteter. Imens udfordrer Tonja Bøe Birkelands projekt The Characters fortællinger om den mandlige polarforsker ved at udforske kvindelige heltekarakterer og Janet Biggs’ film Brightness All Around følger en kvindelig minearbejders hverdag dybt under isen.

Melt, Jacob Kirkegaard.

Melt, Jacob Kirkegaard.

Andre af værkerne er mere konceptuelle, som Jacob Kirkegaards lydkomposition MELT, der præsenterer et sanseligt, lydmæssigt alternativ til betragtninger af Arktis eller Ulla Schildts fotografiske genfortolkninger af is i The Northern Journey. Fælles for dem alle er, at de forholder sig til spørgsmål om hvordan mennesket har forstået og fremstillet det arktiske landskab, og hvordan vi indenfor de narrativer forstår os selv.

Udstillingens besøgende vil blive præsenteret for forskellige perspektiver på det arktiske landskab – især for dets myter, udfordringer og skønhed som et sted, der har overvældet mennesket lige siden vi først begyndte at udforske dets kolde vidder.

Udstillingsperiode: d. 24. marts - 27. maj, 2018.

Udstillingen er støttet af Finlands Kulturinstitut i Danmark, Grosserer L. F. Foghts Fond, Den Norske Ambassaden i Danmark samt Statens Kunstfond via programstøtteordningen.

Janet Biggs, In the Cold Edge, 2010. Single-channel HD video with sound.

Janet Biggs, In the Cold Edge, 2010. Single-channel HD video with sound.

SÆRARRANGEMENTER

Lørdag den 24. marts holder vi artist talk med Lasse Lecklin og Ulla Schildt, hvor de to finske kunstnere vil diskutere deres praksis i dialog med Fotografisk Centers leder Kristine Kern.

Søndag den 25. marts, kl. 14 er der gratis familieomvisning i udstillingen.

Torsdag d. 24. maj arrangerer vi ifbm. Cph Art Week et miniseminar om billedkunstens forhold til Arktis med oplæg af bl.a. kurator Stephanie von Spreter samt en performance af danske Jacob Kirkegaard.

Winter Event, antifreeze, 2009-2014 © Katja Aglert 2016 (Photo: Janet Biggs).

Winter Event, antifreeze, 2009-2014 © Katja Aglert 2016 (Photo: Janet Biggs).

Earlier Event: March 23
TWO DRAPES & ONE CURTAIN