0
0
Back to All Events

FRYD FRYDENDAHL & ABSALON KIRKEBY "EMACON"


  • Bladr, København Griffenfeldsgade 27 København, 2200 Denmark (map)
Samtale mellem Fryd Frydendahl og Absalon Kirkeby, juli 2018, Utterslev Mose.jpg

Pressemeddelelse, august 2018

Udstillingen EMACON er et samarbejde mellem Fryd Frydendahl og Absalon Kirkeby, der begge arbejder med fotografi og kunstnerbøger. Kunstnerne er inviteret til at udstille af Bladr, som er en non-profit platform dedikeret til at formidle, udstille og udforske feltet inden for kunstnerbøger.

Frydendahl og Kirkeby har kendt hinanden igennem en årrække og har fulgt hinandens arbejde tæt, men indtil nu har de ikke haft mulighed for at samarbejde om et kunstnerisk projekt. Deres udtryk er forskellige, men de deler dog et fælles afsæt: Begge er søgende i deres arbejdsmetode og ønsker at udfordre en traditionel forståelse af fotografiet som medie. Med hinandens udtryksformer i baghovedet vil Frydendahl og Kirkeby hver især lave nye optagelser, som de sammen vil kombinere i collageværker.

FRYD FRYDENDAHL OG ABSALON KIRKEBY
Fryd Frydendahl går tæt på sine motiver og behandler dem med ømhed og nysgerrighed, hvad enten det er interiør, portrætter eller natur. Farvepaletten er rig og billederne insisterer på taktilitet og sanselighed; de er ofte kornede og bærer præg af den analoge optagelse. Selve motivernes sanselighed fanges også i optagelsen, og der synes at have foregået en voyeuristisk leg mellem motiv og kamera, som tilmed kommer til at udspille sig mellem billede og beskuer.

Absalon Kirkeby bearbejder sit analoge figurative fotografi markant digitalt, så det endelige udtryk bliver abstrakt. Billederne er farvemættede og vibrerer, så de ofte fremstår som foruroligende udsagn, der alligevel er tillokkende via deres kraftfulde æstetik. Manipulationen er en tydelig del af motivet, og det er effektfulde, kunstige konstruktioner, der bærer spor efter Kirkebys undersøgende arbejdsprocesser.

BLADRS FØRSTE UDSTILLING I UDVIDET FORMAT
EMACON er Bladrs første udstilling i et udvidet format, hvor Frydendahl og Kirkeby præsenterer fotocollageværker på væggene, som senere også vil tage form i en publikation. Bladr inviterer løbende kunstnere til at skabe et udstillingsprojekt, der relaterer sig til kunstnernes praksis inden for kunstnerbogsfeltet. Kunstnerbogen er en bog som kunst. Den trækker veksler på forskellige kunstneriske udtryksformer, som f.eks. tekst, tegning, foto og collage, og samtidig bearbejder eller udfordrer den den konforme bogs format, materiale og tryk. Det er en genre inden for kunsten, der blev formet i 1960erne og som der har været en fin tradition for i Danmark.

Bladr er stolte af at kunne præsentere et udstillingssamarbejde med to af Danmarks unge nyskabende talenter inden for både kunstfotografi og kunstnerbøger.

På ferniseringen lanceres tredje udgivelse af Roulette Russes SPOR-serie: SPOR 3 Absalon Kirkeby.

KUNSTNERBIOGRAFIER
Absalon Kirkeby, f. 1983, bor og arbejder i København. Kirkeby er uddannet fra Fatamorgana, Danmarks fotografiske billedkunstskole (2007), fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2008-13) og fra Goldsmith College, London (2010). De sidste 10 år har Kirkeby udstillet bredt i både ind- og udlandet med større solo- og gruppeudstillinger og er repræsenteret i de offentlige samlinger Det Nationale Fotomuseum, Statens Kunstfond og Banco de España. I 2015 modtog Kirkeby Niels Wessel Bagges Kunstfonds pris og har yderligere modtaget legater fra bl.a. Statens Kunstfond. Absalon Kirkeby har i sin praksis løbende produceret egne kunstnerbøger og har siden 2008 drevet kunstnerbogsforlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten sammen med Kasper Hesselbjerg.

Fryd Frydendahl deler sin praksis mellem New York og Danmark. Frydendahl er født på den jyske vestkyst i 1984, uddannet fra Fatamorgana, Danmarks fotografiske billedkunstskole i 2006 og The International Center of Photography (ICP) i 2009. Hendes første bog, ”FamilieAlbum”, blev udgivet af Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck i 2007. Bogen er en samling portrætter af menneskene omkring det hedengangne Ungdomshus, ’Ungeren’, et miljø som Frydendahl selv var en del af. Efterfølgende har Frydendahl udgivet adskillige bøger. Hun har udstillet bredt de senere år, blandt andet med soloudstillinger hos V1 Gallery, Politikens Galleri og Baxter Street Gallery hos The Camera Club New York. Hun har modtaget legater fra Fogtdals Rejsestipendium, The Henry Margolis Foundation and Josephine Merit Scholarship. Hun har senest udgivet bogen ”Nephews” på Konnotation i 2017, som også blev efterfulgt af en udstilling hos V1 Gallery i København, hvor Frydendahl er repræsenteret. Frydendahls værker findes i de nationale samlinger som Den Kongelige Kobberstiksamling, SMK og Det Nationale Fotomuseums samling.

Fernisering: Tirsdag d. 4. september, 17-20 | Facebook event
Udstillingsperiode: 4. – 22. september 2018.
Åbningstider: Tors-fre: 12-18, lør: 12-15, også åbent efter aftale.