0
0
Back to All Events

FORLAGET GESTUS & MINUS 1 "KROPPENS KALKE"


  • Forlaget Gestus & Minus 1, København (map)

Pressemeddelelse 01.05.2017

KROPPENS KALKE

Henover et forløb på tre uger vil Forlaget Gestus og Boghandlen Minus 1 sætte en forfatter, en kunstner og en kunstnerduo i stævne med begrebet kalkering, en sanselig form for overføring i litteratur og kunst. Projektet, som afsluttes med en kunstnerpublikation, vil forme sig som en performativ udfoldelse af mødet mellem skrift og billedkunst.

Et råt lokale på Forchhammersvej vil de tre kommende uger danne ramme om et tværkunstnerisk projekt iværksat af Forlaget Gestus, der driver lokalet som udstillingssted og forlag, og boghandlen Minus 1, beliggende i Den Frie Udstillingsbygnings underetage.

De inviterede aktører – forfatteren Rasmus Halling (DK), kunstneren Maarit Mustonen (FI) og kunstnerduoen Gideonsson/Londré (SE) – har med hver en uge til rådighed fået carte blanche til at arbejde med deres værker ud fra begrebet kalkering. Udstillingerne vil være tilgængelige alle dage for publikum, der vil blive udsat for aldeles forskellige kunstoplevelser. Forfatter Rasmus Halling Nielsen åbner udstillingsrækken og holder åbent hus for publikum, hvor man inviteres til at være med i den skabende proces sammen med både forfatteren samt kunstnere og kreative, som han inviterer ind i løbet af ugen. Den finske kunstner Maarit Mustonen er den næste i rækken og arbejder med en kropslig erfaring af sproglighed, mens udstillingsrækken afrundes af den svenske duo Gideonsson/Londré (Lisa Gideonsson og Gustaf Londré), som vil arbejde med topografisk påvirket tid. Her inviteres beskueren ind i et rum og en performance, hvor tiden er sænket.

Som en forlængelse og en udfoldelse af udstillingernes tematikker, vil der afholdes events hos Minus 1, hvor inviterede gæster vil tale frit over kalkeringens betydninger og åbne op for den betydningsmangfoldighed, der er på færde i kalkering.

Ordet kalke (fra fr. calque) dækker over en nøjagtig gengivelse eller kopi af en tegning, et mønster eller lign. på en anden flade. Calque er samtidig det gammelfranske ord for ’opspore’ eller ’efterligne’, men ordet kan også dække over et udtryk, der er overført fra ét sprog til et andet, en oversættelse. ”Men kalkering er samtidig en forskydning, en overførsel af noget, som aldrig er en 1:1 gengivelse af dét, som kalkeres eller afskrives. Det er et flydende begreb, der dækker over bevægelsen fra ét til noget andet, og med det ønsker vi også at præsentere publikum for en udfoldende, processuel kunsterfaring,” fortæller Karin Hald, en af kræfterne bag Gestus. ”I det performative stævne finder en omdannelse, en forskydning sted, idet ideen flyttes mellem værkets forskellige tilstande. Det er ikke et fikseret værk, som publikum skal opleve, men en kunstnerisk proces, hvor værker i høj grad bliver til her og nu – sammen med publikum.”

Projektet er oprindeligt initieret af en idé om at udforske mødet mellem skrift og bildende kunst i form af en kunstnerpublikation. Med kalkering som det overordnede tema er det et projekt, som i høj grad er båret af bevægelse og proces. Derfor vil udstillingsprojektet udmønte sig i en kunstnerpublikation, som et samlingspunkt og en udfoldelse og forskydning af udstillingsrækken. Her vil det materiale, som er produceret af kunstnerne i løbet af de tre uger, samles og antage ny form.

Kroppens Kalke
1. maj – 21. maj 2017
Fernisering fredag d. 5 maj kl. 17-21 hos Forlaget Gestus
Alle er velkomne. Fri entré til fernisering, events og udstillinger.

Udstillingsrække
Første udstilling: 1. Maj - 7. Maj Rasmus Halling Nielsen
Anden udstilling: 8. Maj - 14. Maj Maarit Mustonen
Tredje udstilling: 15. Maj - 21. Maj Gideonsson/Londré

Læs mere om udstilling og events på Facebook.

Forlaget Gestus I Forchhammersvej 23A I 1920 Frederiksberg.
Minus 1 I Oslo Plads 1 I 2100 København Ø.