0
0
Back to All Events

FLYGTIGE ØJEBLIKKE – TEGNINGER AF AUGUSTE RODIN


  • Statens Museum for Kunst, København 48-50 Sølvgade København, 1307 Denmark (map)
Auguste Rodin "Siddende nøgen kvinde fra ryggen med armene i vejret" u.d., Blyant og akvarel, 323 x 491 mm © Musée Rodin, D. 4559 (photo Jean de Calan) Exposition organisée en collaboration avec le musée Rodin.

Auguste Rodin "Siddende nøgen kvinde fra ryggen med armene i vejret" u.d., Blyant og akvarel, 323 x 491 mm © Musée Rodin, D. 4559 (photo Jean de Calan) Exposition organisée en collaboration avec le musée Rodin.

Udstillingen tager dig med helt ind til kernen af den franske billedhugger Auguste Rodins kunst, nemlig hans tegninger. Her kunne Rodin på en fri og spontan måde udforske den menneskelige figur, inden han udtrykte sine erfaringer i ler og sten.

"Det er meget simpelt. Mine tegninger er nøglen til min kunst."

Den franske kunstner Auguste Rodin (1840-1917) er en af kunsthistoriens helt store mestre. Han er hovedsageligt kendt for sine dramatiske og patosfyldte skulpturer, som han fremstillede fra midten af 1800-tallet og frem – kunstværker der revolutionerede den måde, man hidtil havde arbejdet med skulptur. Men Rodin tegnede også. Faktisk producerede han over 10.000 tegninger, og de står helt centralt i forhold til, hvordan han udviklede sin kunst generelt.

I tegningerne eksperimenterede han frit og spontant med den menneskelige figur, på en anden måde end han kunne i de store tredimensionelle skulpturer. Erfaringerne, han gjorde sig, tog han med sig i sit arbejde med leret og stenen, og derfor kan man sige, som Rodin selv gør, at tegningerne er nøglen til hans kunst.

Udstillingen er realiseret i samarbejde med Musée Rodin i Paris og handler om, hvad der er på spil i Rodins tegninger, og hvad der gør hans fremstilling af menneskekroppen så banebrydende.

Temaer
Rodins tegninger er ikke skitser til senere skulpturer, men tværtimod værker i deres egen ret. Rodin ønskede, at hans kunst skulle indfange og fortolke selve livet: følelserne, drifterne og den fundamentale energi, som han mente bevægede sig i både mennesket og naturen.

I udstillingen kan du følge Rodins tegnepraksis i fem temaer: Sorte tegninger, Tid og Rum, Kvinden som vase, Dans og Begær og få indblik i, hvordan livskraften på forskellig vis kommer til udtryk i tegningerne.

Bag om kunstneren
Rodin siges at have revolutioneret skulpturen, men han var også en eksperimenterende og alsidig tegner. I stedet for at placere sine modeller i statiske positioner, opfordrede han dem til at bevæge sig frit i atelieret. Med øjnene ufravigeligt rettet mod modellen og uden at se ned på papiret, lod Rodin med hurtige bevægelser blyanten indfange hver en bevægelse.

Læs mere om kunstneren, der ønskede at indfange selve livet i sin kunst.

Earlier Event: September 16
ARTURO HERRERA
Later Event: September 23
ROGER BALLEN & ASGER CARLSEN "NO JOKE"