0
0
Back to All Events

DANSK GULDALDER – VERDENSKUNST MELLEM TO KATASTROFER


  • Statens Museum for Kunst (SMK), København Sølvgade 48-50 København, 1307 Denmark (map)
P.C. Skovgaard, Bøgeskov i maj. Motiv fra Iselingen, 1857, SMK.

P.C. Skovgaard, Bøgeskov i maj. Motiv fra Iselingen, 1857, SMK.

Pressemeddelelse, juli 2019

Lige nu flokkes museer og kunstsamlere verden over om den danske guldalder, og malerier fra perioden sælges for store beløb på både danske og udenlandske auktioner. Fra august præsenterer SMK, med støtte fra to fonde, den største udstilling om guldalderen i Danmark nogensinde. Her bliver der både mulighed for at gense klassikere og møde sjældent viste værker.N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen, Johanne Louise Heiberg og Søren Kierkegaard. Selvom Danmarks eksistens i flere omgange var truet i 1800-tallet, fostrede det nogle af Danmarks største kulturelle skikkelser og blev en af de mest kreative perioder i dansk kunst- og kulturliv. Vi fik en dansk guldalder. Og guldalderens billedkunstnere har på mange måder været med til at skabe det billede af Danmark og de danske landskaber, som vi kender og har dyrket lige siden: De majestætiske bøgeskove, de gyldne kyster og borgerskabets velfriserede interiører.

Martinus Rørbye,Udsigt fra kunstnerens vindue, 1825 SMK.

Martinus Rørbye,Udsigt fra kunstnerens vindue, 1825 SMK.

Til efteråret viser Statens Museum for Kunst (SMK) en omfattende udstilling, som med over 200 malerier og tegninger fra perioden 1807-1864 er den største guldalderudstilling i Danmark nogensinde. Udstillingen er produceret i samarbejde med Petit Palais i Paris og Nationalmuseet i Stockholm, som har den største guldaldersamling uden for Danmark.

De senere år er udlandet blevet mere og mere interesseret i dansk guldalder, auktionshusene oplever en stigende international efterspørgsel, og flere af verdens førende museer har erhvervet værker fra perioden. Det gælder blandt andre Louvre i Paris, National Gallery i London og Metropolitan Museum of Art i New York.

Guldalderen forlænges med 14 år

Udstillingen Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer udvider den gængse opfattelse af guldalderen. Indrammet af de to historiske katastrofer: Bombardementet i 1807 og Krigen 1864 præsenteres guldalderens forestillinger og fortællinger om bl.a. København, naturen, borgerskabets familieliv, udlandet, morale og erotik.

Hvor man traditionelt har ladet guldalderen slutte omkring 1850 med indførslen af et nyt styre i Danmark i 1848 og Den første slesvigske krig fra 1848–51, lader SMK den fortsætte til 1864. ”Når vi har valgt at forlænge guldalderen med 14 år, skyldes det, at nederlaget i 1864 markerer et afgørende brud med den kultur og livsforståelse, som guldalderen repræsenterer. Det åbner samtidig for en større kunstnerisk spændvidde, som giver plads til andre end Eckersberg og hans mest kendte elever – blandt andre Johan Ludvig Lund, Elisabeth Jerichau-Baumann, Ditlev Blunck og Louis Gurlitt og flere både mandlige malere og kvindelige blomstermalere,” forklarer Peter Nørgaard Larsen, seniorforsker og overinspektør på SMK.

Constantin Hansen, En lille pige, Elise Købke, med en kop foran sig, 1850.

Constantin Hansen, En lille pige, Elise Købke, med en kop foran sig, 1850.

Hvem er vi?

Guldaldermalerne arbejdede i en tid, hvor forestillingen om en fælles nation og et fælles sprog blev omdrejningspunktet for resterne af det tidligere storrige. Og det kunstneriske samspil og relationerne mellem tidens billedkunstnere, forfattere, digtere, komponister, teaterfolk og videnskabsfolk blomstrede. ”Man får i tiden en helt ny og frugtbar dialog mellem malere, musikere og videnskabsfolk. Og nye fag som meteorologi, botanik og arkæologi bliver fx synlige i kunsten. Man spørger sig selv: Hvad er Danmark og dansk kunst? Hvad er en familie og et venskab egentlig? Og hvordan kan man bedst danne sig selv og hinanden?” siger Peter Nørgaard Larsen.

På udstillingen præsenteres over 40 af periodens største kunstnere som Christen Købke, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Elisabeth Jerichau-Baumann, Constantin Hansen, Martinus Rørbye og Peter Christian Skovgaard sammen med mere ukendte kunstnere som Sally Henriques, Christine Løvmand, Hermania Neergaard, Frederik Sødring og Thorald Læssøe.

Johan Thomas Lundbye, En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde Fjord, 1843. SMK.

Johan Thomas Lundbye, En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde Fjord, 1843. SMK.

Udstillingen er produceret i samarbejde med
Nationalmuseum Stockholm (28. februar - 21. juli, 2019)
og Petit Palais i Paris (28. april - 16. august, 2020).

Guldalderen i bogform

Udstillingen bygger på den nyeste kunsthistoriske forskning i perioden, som præsenteres i et stort bogværk, udgivet til lejligheden. Bogen består blandt andet af 18 artikler af danske og svenske forskere og er rigt illustreret med mere end 350 farvebilleder (344 s.). Pris 349 DKK.

Udstillingsperiode: D. 24. august – 8. december, 2019.