0
0
Back to All Events

10 KUNSTOPLEVELSER PÅ CPH ARCHITECTURE FESTIVAL


 • Copenhagen Architecture Festival, København (map)
Jeannette Ehlers, Whip It Good!. Foto: Zoe Maxwell.

Jeannette Ehlers, Whip It Good!. Foto: Zoe Maxwell.

10 kunstrelaterede profilarrangementer under CAFx 2017

Danmarks første og største arkitekturfestival åbner sin fjerde festival fra 26/4 - 7/5 med et spækket program, der igen i år viser spændvidden i feltet og præsenterer en bred vifte af kunst- og arkitekturrelaterede arrangementer i København.

Oplev Jeannette Ehlers svinge pisken i en særopførsel af performanceværket Whip it Good! omringet af kolonitidens arv i den Kongelige Afstøbningssamling, tag med billedkunstner Søren Lose på en cinematisk opdagelsesrejse gennem Skt. Croix, tag del i debatten om flygtningestrømmens usynlige byer i byen, udforsk kunsten i det offentlige rum, lyt til havnen med kunstnerne Ursula Nistrup og Tobias R. Kirstein og kom tættere på kolonihistorien, som den afspejler sig i SMKs samling.

Se det fulde festivalprogram på cafx.dk.


Jeannette Ehlers, Whip It Good!. Foto: Nikolaj Recke.  1) JEANNETTE EHLERS: WHIP IT GOOD! Vestindisk Pakhus: Lørdag 6/5 kl. 15.00-17.30. Billetter via billetto.dk (inkl. efterfølgende byvandring). Kunstneren Jeannette Ehlers svinger pisken mod kolonimagterne i en bygning finansieret af dansk slavehandel. Vestindisk Pakhus på Toldboden huser i dag den Kongelige Afstøbningssamling, men blev oprindeligt bygget som opbevaringssted for kaffe, sukker og rom fra Antillerne. Den historiske bygning stammer fra en tid, hvor europæiske lande stadig var kolonimagter og hvor vestlig kunst stadig blev betragtet som overlegen. Den caribisk-danske billedkunstner Jeannette Ehlers har viet sit værk til at sætte fokus på kolonialismens arv, og kolonial arkitektur er et gennemgående motiv i hendes kunst. Omringet af afstøbningernes hvide kroppe tager hun pisken i egen hånd i denne særopførsel af performanceværket Whip it good!. Kolonimagternes brutale afstraffelsesmetode bliver til stærk og indigneret kunst, når pisken møder det tomme lærred, og publikum efterlades ikke uberørt.  PROGRAM: 15.00-16.00 Rundvisning ved museumsinspektør Henrik Holm. 16.00 - 16.30 Whip it Good! - performance af Jeannette Ehlers. 16.30 - 17.00 Pause. 17.00 - 17.30 Q&A. Bemærk byvandringen ‘I slavernes spor’, som begynder fra Vestindisk Pakhus umiddelbart efter. Se mere: cafx.dk

Jeannette Ehlers, Whip It Good!. Foto: Nikolaj Recke.

1) JEANNETTE EHLERS: WHIP IT GOOD!
Vestindisk Pakhus: Lørdag 6/5 kl. 15.00-17.30.
Billetter via billetto.dk (inkl. efterfølgende byvandring).

Kunstneren Jeannette Ehlers svinger pisken mod kolonimagterne i en bygning finansieret af dansk slavehandel. Vestindisk Pakhus på Toldboden huser i dag den Kongelige Afstøbningssamling, men blev oprindeligt bygget som opbevaringssted for kaffe, sukker og rom fra Antillerne.

Den historiske bygning stammer fra en tid, hvor europæiske lande stadig var kolonimagter og hvor vestlig kunst stadig blev betragtet som overlegen. Den caribisk-danske billedkunstner Jeannette Ehlers har viet sit værk til at sætte fokus på kolonialismens arv, og kolonial arkitektur er et gennemgående motiv i hendes kunst. Omringet af afstøbningernes hvide kroppe tager hun pisken i egen hånd i denne særopførsel af performanceværket Whip it good!. Kolonimagternes brutale afstraffelsesmetode bliver til stærk og indigneret kunst, når pisken møder det tomme lærred, og publikum efterlades ikke uberørt.

PROGRAM:
15.00-16.00 Rundvisning ved museumsinspektør Henrik Holm.
16.00 - 16.30 Whip it Good! - performance af Jeannette Ehlers.
16.30 - 17.00 Pause.
17.00 - 17.30 Q&A.
Bemærk byvandringen ‘I slavernes spor’, som begynder fra Vestindisk Pakhus umiddelbart efter. Se mere: cafx.dk


Den Usynlige By, Flotel Europa. Foto: Vladimir Tomic.   3) DEN USYNLIGE BY Kunsthal Charlottenborg & Københavns Havn: Lørdag 6/5 kl. 15.00-17.30. | Entré til museet | Debate in English. Når flygtninge ankommer, lever de først på kanten af byen. Kom til filmvisning, havnerundfart og debat. Havnen har altid været et ankomststed. For langt de fleste nytilkomne har havnen blot været et gennemgangssted på vej mod byen, men for nogle blev det også et mere eller mindre varigt hjem. Mellem 1969 og 1971 blev cirka 3000 polsk-jødiske flygtninge indkvarteret på hotelskibet Skt. Lawrence, og i 1990’erne boede bosniske flygtninge i to år på skibet Flotel Europa i Københavns kanaler. Midt i indre bys pulserende liv var disse steder utilgængelige og nærmest usynlige byer i byen ligesom nutidens flygtninge lejre. Vi sætter fokus på livet som flygtning på kanten af byen med visning af dokumentaren Flotel Europa (2015) og en havnerundfart med debat.  PROGRAM:* 15:00-16:10 Flotel Europa af Vladimir Tomic. 16:30-17:30 Havnerundfart og debat. *Se flere detaljer: cafx.dk

Den Usynlige By, Flotel Europa. Foto: Vladimir Tomic. 

3) DEN USYNLIGE BY
Kunsthal Charlottenborg & Københavns Havn:
Lørdag 6/5 kl. 15.00-17.30. | Entré til museet | Debate in English.

Når flygtninge ankommer, lever de først på kanten af byen. Kom til filmvisning, havnerundfart og debat. Havnen har altid været et ankomststed. For langt de fleste nytilkomne har havnen blot været et gennemgangssted på vej mod byen, men for nogle blev det også et mere eller mindre varigt hjem. Mellem 1969 og 1971 blev cirka 3000 polsk-jødiske flygtninge indkvarteret på hotelskibet Skt. Lawrence, og i 1990’erne boede bosniske flygtninge i to år på skibet Flotel Europa i Københavns kanaler. Midt i indre bys pulserende liv var disse steder utilgængelige og nærmest usynlige byer i byen ligesom nutidens flygtninge lejre. Vi sætter fokus på livet som flygtning på kanten af byen med visning af dokumentaren Flotel Europa (2015) og en havnerundfart med debat.

PROGRAM:*
15:00-16:10 Flotel Europa af Vladimir Tomic.
16:30-17:30 Havnerundfart og debat.
*Se flere detaljer: cafx.dk


Space, Music and Society. Foto: Piano Paris.   5) SPACE, MUSIC AND SOCIETY Copenhagen Contemporary: Søndag 30/4 kl. 14.00 | Fri entré | In English. Bygningskulturens Hus: Lørdag 29/4 kl. 20.00 | Fri entré | In English. Hvilken rolle spiller arkitekturen og den klassiske musik i samfundet nu og da? Kom til foredrag og klassisk koncert med DRs Symfoniorkester. Arkitektur og klassisk musik er oversete kunstarter, mener cellisten José Reyes og arkitekten Giulia Maci: Vi har glemt, at de er vigtige midler til at reflektere over vores kultur og over os selv. En stigende bekymring over den status, som disciplinerne har i dag fik de to til at starte et projekt, der skal oplyse særligt det yngre publikum om musikkens og arkitekturens store potentiale. Space, Music, and Society er en samtale om de nye perspektiver, som arkitektur og musik giver os på samfund og menneskeliv nu og da - en jagt på kunstarternes kritiske kant.

Space, Music and Society. Foto: Piano Paris. 

5) SPACE, MUSIC AND SOCIETY
Copenhagen Contemporary: Søndag 30/4 kl. 14.00 | Fri entré | In English.
Bygningskulturens Hus: Lørdag 29/4 kl. 20.00 | Fri entré | In English.

Hvilken rolle spiller arkitekturen og den klassiske musik i samfundet nu og da? Kom til foredrag og klassisk koncert med DRs Symfoniorkester. Arkitektur og klassisk musik er oversete kunstarter, mener cellisten José Reyes og arkitekten Giulia Maci: Vi har glemt, at de er vigtige midler til at reflektere over vores kultur og over os selv. En stigende bekymring over den status, som disciplinerne har i dag fik de to til at starte et projekt, der skal oplyse særligt det yngre publikum om musikkens og arkitekturens store potentiale. Space, Music, and Society er en samtale om de nye perspektiver, som arkitektur og musik giver os på samfund og menneskeliv nu og da - en jagt på kunstarternes kritiske kant.


Architectones by Xavier Veilhan. Foto: Francois Combin.  7) FRANÇOIS COMBIN: ARCHITECTONES BY XAVIER VEILHAN Cinemateket: Onsdag 3/5 kl. 19.15 | Billetter via cinemateket.dk. “Hvor ville jeg allerhelst udstille mine værker?” Samtidskunsten møder ikonisk arkitektur. Den franske kunstner Xavier Veilhan slår dørene op til syv modernistiske huse fra Californien til Europa. Med performances, installationer og udstillinger af sine egne værker indtager han de ikoniske bygninger, der er tegnet af stjernearkitekter som Mies van der Rohe, Le Corbusier og Richard Neutra. I filmen følger vi Veilhans kreative proces, hvor han går i dialog med bygningernes særegne arkitektur. Architectones er et nysgerrigt projekt, der bruger samtidskunsten til at genoplive og gentænke både de syv huse og selve den modernistiske stil. Filmen introduceres af billedkunstner Jesper Rasmussen.

Architectones by Xavier Veilhan. Foto: Francois Combin.

7) FRANÇOIS COMBIN: ARCHITECTONES BY XAVIER VEILHAN
Cinemateket: Onsdag 3/5 kl. 19.15 | Billetter via cinemateket.dk.

“Hvor ville jeg allerhelst udstille mine værker?” Samtidskunsten møder ikonisk arkitektur. Den franske kunstner Xavier Veilhan slår dørene op til syv modernistiske huse fra Californien til Europa. Med performances, installationer og udstillinger af sine egne værker indtager han de ikoniske bygninger, der er tegnet af stjernearkitekter som Mies van der Rohe, Le Corbusier og Richard Neutra. I filmen følger vi Veilhans kreative proces, hvor han går i dialog med bygningernes særegne arkitektur. Architectones er et nysgerrigt projekt, der bruger samtidskunsten til at genoplive og gentænke både de syv huse og selve den modernistiske stil.

Filmen introduceres af billedkunstner Jesper Rasmussen.


CAFx SMK Friday. Foto: Jens Juel, Det Rygberske Familiebillede, 1797.  10) CAFx SMK FRIDAY Statens Museum for Kunst | Fredag 5/5 kl. 16.00-22.00 | Fri entré. Sammen med SMK slår CAFx dørene op til drinks, kunst og debat om kolonihistorien, som også afspejler sig i museets samling. Som del af det tilbagevendende arrangement SMK Fridays inviterer CAFx denne aften til debat, kunst og drinks i uformelle rammer under overskriften Untold Stories. An unfinished conversation. En række samtaler mellem kunstnere, forskere og publikum vil sætte fokus på kolonitidens synlige og usynlige spor. Oplev bl.a. billedkunstneren Jeannette Ehlers og vær med til åbningen af SMKs udstilling What Lies Unspoken / Ufortalte Historier. Her kan du opleve et lydunivers der fortæller de glemte historier om forholdet mellem sorte og hvide, der gemmer sig i værker fra SMKs samling. Udstillingen er skabt i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek og Living Archives, Malmö og er sponsoreret af Nordeafonden og Kulturministeriets fond Historier om Danmark.

CAFx SMK Friday. Foto: Jens Juel, Det Rygberske Familiebillede, 1797.

10) CAFx SMK FRIDAY
Statens Museum for Kunst | Fredag 5/5 kl. 16.00-22.00 | Fri entré.

Sammen med SMK slår CAFx dørene op til drinks, kunst og debat om kolonihistorien, som også afspejler sig i museets samling. Som del af det tilbagevendende arrangement SMK Fridays inviterer CAFx denne aften til debat, kunst og drinks i uformelle rammer under overskriften Untold Stories. An unfinished conversation. En række samtaler mellem kunstnere, forskere og publikum vil sætte fokus på kolonitidens synlige og usynlige spor. Oplev bl.a. billedkunstneren Jeannette Ehlers og vær med til åbningen af SMKs udstilling What Lies Unspoken / Ufortalte Historier. Her kan du opleve et lydunivers der fortæller de glemte historier om forholdet mellem sorte og hvide, der gemmer sig i værker fra SMKs samling. Udstillingen er skabt i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek og Living Archives, Malmö og er sponsoreret af Nordeafonden og Kulturministeriets fond Historier om Danmark.

Tales From Paradise. Foto: Søren Lose.  2) SØREN LOSE: TALES FROM PARADISE Kunsthal Charlottenborg: 3-10/5 | Alle dage kl. 18.00 | Entré i døren. En filmisk opdagelsesrejse gennem landskaber og arkitektur på Skt. Croix. Tales from Paradise tager afsæt i en rejse til øen St. Croix i Caribien, den største ø i de tidligere dansk vestindiske kolonier. Øen var centrum for slavehandel og den lukrative sukkereksport fra ca. 1750-1850, en forretning, som indbragte handelsmænd og den danske stat formuer. I otte episke kapitler undersøger billedkunstneren Søren Lose øens komplekse identitet. Nulevende beboeres fortællinger væver sig sammen med historiske rejseberetninger mens billedsiden fører os gennem forførende paradisiske landskaber og arkitektur, der emmer af håbløshed og forfald. Den 3. maj kl. 17.30 introduceres filmen af instruktøren Søren Lose.

Tales From Paradise. Foto: Søren Lose.

2) SØREN LOSE: TALES FROM PARADISE
Kunsthal Charlottenborg: 3-10/5 | Alle dage kl. 18.00 | Entré i døren.

En filmisk opdagelsesrejse gennem landskaber og arkitektur på Skt. Croix. Tales from Paradise tager afsæt i en rejse til øen St. Croix i Caribien, den største ø i de tidligere dansk vestindiske kolonier. Øen var centrum for slavehandel og den lukrative sukkereksport fra ca. 1750-1850, en forretning, som indbragte handelsmænd og den danske stat formuer. I otte episke kapitler undersøger billedkunstneren Søren Lose øens komplekse identitet. Nulevende beboeres fortællinger væver sig sammen med historiske rejseberetninger mens billedsiden fører os gennem forførende paradisiske landskaber og arkitektur, der emmer af håbløshed og forfald. Den 3. maj kl. 17.30 introduceres filmen af instruktøren Søren Lose.


SPATIAL 3. Foto: Laura Rechnagel.   4) SPATIAL 3 Copenhagen Contemporary: Lørdag 6/5 kl. 17.00 og kl. 21.00 | Fri entré. Et rum bliver til tre i denne sanselige installation. Et rum, tre oplevelser: skift mellem lyd, lys og bevægelse adskiller de tre dele af installationen Spatial 3, hvor Louis Schou og Mads Bjerregaard Jeppesen udforsker, hvad der sker med vores sanser i storbyen og det moderne liv. Den rumlige trilogi sætter fokus på nogle af de største udfordringer, som melder sig i samtidens storbyliv: egocentricitet, social intimitet og forbrugerkultur. Publikum bliver ført gennem tre faser i rummet: the techno room, the darkroom og the showroom.

SPATIAL 3. Foto: Laura Rechnagel. 

4) SPATIAL 3
Copenhagen Contemporary: Lørdag 6/5 kl. 17.00 og kl. 21.00 | Fri entré.

Et rum bliver til tre i denne sanselige installation. Et rum, tre oplevelser: skift mellem lyd, lys og bevægelse adskiller de tre dele af installationen Spatial 3, hvor Louis Schou og Mads Bjerregaard Jeppesen udforsker, hvad der sker med vores sanser i storbyen og det moderne liv. Den rumlige trilogi sætter fokus på nogle af de største udfordringer, som melder sig i samtidens storbyliv: egocentricitet, social intimitet og forbrugerkultur. Publikum bliver ført gennem tre faser i rummet: the techno room, the darkroom og the showroom.


Havnens Lyde. Foto: Jules Verne, Under Havet.   6) HAVNENS LYDE Copenhagen Contemporary: Søndag 30/4 kl. 11.00 - 16.00 | Billetter via billetto.dk | In Danish or English depending on the audience. Hvordan lyder havnen? Det undersøger vi i denne workshop. Kraner, der drejer i vinden. Bølgeskvulp. Mågeskrig. Kunstnerne Ursula Nistrup og Tobias R. Kirstein arbejder hver især konceptuelt med lyd og sted og inviterer med denne workshop publikum til at udforske havnen som et rum, hvor mange lyde støder sammen. Ved hjælp af optageudstyr, fortællinger og forestillingsevne vil vi skabe adgang til ukendte og utilgængelige steder - både i det indre og i det ydre. Publikum bedes medbringe pen og papir, computer samt optageudstyr (smartphone er godt nok). Husk passende påklædning alt efter vejret. Efter workshoppen kl. 16:00 er alle velkomne til at komme forbi og opleve dagens produktion.

Havnens Lyde. Foto: Jules Verne, Under Havet. 

6) HAVNENS LYDE
Copenhagen Contemporary: Søndag 30/4 kl. 11.00 - 16.00 | Billetter via billetto.dk | In Danish or English depending on the audience.

Hvordan lyder havnen? Det undersøger vi i denne workshop. Kraner, der drejer i vinden. Bølgeskvulp. Mågeskrig. Kunstnerne Ursula Nistrup og Tobias R. Kirstein arbejder hver især konceptuelt med lyd og sted og inviterer med denne workshop publikum til at udforske havnen som et rum, hvor mange lyde støder sammen. Ved hjælp af optageudstyr, fortællinger og forestillingsevne vil vi skabe adgang til ukendte og utilgængelige steder - både i det indre og i det ydre. Publikum bedes medbringe pen og papir, computer samt optageudstyr (smartphone er godt nok). Husk passende påklædning alt efter vejret. Efter workshoppen kl. 16:00 er alle velkomne til at komme forbi og opleve dagens produktion.


La Haine. Foto: Mathieu Kassovitz.  8) MATHIEU KASSOVITZ: HADET (LA HAINE) Space10: Onsdag 3/5 kl. 20.00 | Fri entré med tilmelding via space10.io. Visning af Mathieu Kassovitz’s klassiske ghettodrama La Haine (1995) om de parisiske forstæder med introduktion af den dansk-franske billedkunstner Johannes Sivertsen. Mathieu Kassovitz’ stærke drama La Haine (1995) giver et usløret indblik i en etnisk blandet gruppe af unge mennesker, som er fanget i den franske hovedstads økonomiske og sociale underklasse. Filmen introduceres af den fransk-danske billedkunstner Johannes Sivertsen, som voksede op i Seine-Saint-Denis nær den ghetto-stemplede pariserforstad Clichy-sous-Bois. Efter en række oprør var mediernes skræmmebillede af forstæderne værre end nogensinde, og maleren blev inviteret af beboerne i sin barndoms kvarter til at skabe et mere nuanceret og positivt billede af forstadens liv og landskab.

La Haine. Foto: Mathieu Kassovitz.

8) MATHIEU KASSOVITZ: HADET (LA HAINE)
Space10: Onsdag 3/5 kl. 20.00 | Fri entré med tilmelding via space10.io.

Visning af Mathieu Kassovitz’s klassiske ghettodrama La Haine (1995) om de parisiske forstæder med introduktion af den dansk-franske billedkunstner Johannes Sivertsen. Mathieu Kassovitz’ stærke drama La Haine (1995) giver et usløret indblik i en etnisk blandet gruppe af unge mennesker, som er fanget i den franske hovedstads økonomiske og sociale underklasse. Filmen introduceres af den fransk-danske billedkunstner Johannes Sivertsen, som voksede op i Seine-Saint-Denis nær den ghetto-stemplede pariserforstad Clichy-sous-Bois. Efter en række oprør var mediernes skræmmebillede af forstæderne værre end nogensinde, og maleren blev inviteret af beboerne i sin barndoms kvarter til at skabe et mere nuanceret og positivt billede af forstadens liv og landskab.


Jim de Block: Neither Here Nor There. Foto: Jim de Block.  9) JIM DE BLOCK: NEITHER HERE NOR THERE Leth & Gori | Fredag 28/4 – Søndag 7/5. Åbning d. 28/4 kl. 16.00 | Hverdage kl. 09.00-17.00 | Fri entré. Menneskekroppen indtager rummet på nye måder i udstillingen af fotograf og performancekunstner Jim de Block. En cykelsti er til at cykle på, et fortov til at gå på. Men hvad nu, hvis vi brugte hverdagens rum på helt nye måder? I fotoserien ‘Neither Here Nor There’ genforhandler den belgiske fotograf og performancekunstner Jim de Block menneskekroppens forhold til de offentlige rum, vi bevæger os i. Gennem fantasifulde iscenesættelser af kroppen i forskellige arkitektoniske og naturlige rammer, fremkalder han en alternativ virkelighed, hvor det umulige bliver muligt, det velkendte bliver fremmed og det almindelige pludselig antager en ny, sær skønhed.

Jim de Block: Neither Here Nor There. Foto: Jim de Block.

9) JIM DE BLOCK: NEITHER HERE NOR THERE
Leth & Gori | Fredag 28/4 – Søndag 7/5.
Åbning d. 28/4 kl. 16.00 | Hverdage kl. 09.00-17.00 | Fri entré.

Menneskekroppen indtager rummet på nye måder i udstillingen af fotograf og performancekunstner Jim de Block. En cykelsti er til at cykle på, et fortov til at gå på. Men hvad nu, hvis vi brugte hverdagens rum på helt nye måder? I fotoserien ‘Neither Here Nor There’ genforhandler den belgiske fotograf og performancekunstner Jim de Block menneskekroppens forhold til de offentlige rum, vi bevæger os i. Gennem fantasifulde iscenesættelser af kroppen i forskellige arkitektoniske og naturlige rammer, fremkalder han en alternativ virkelighed, hvor det umulige bliver muligt, det velkendte bliver fremmed og det almindelige pludselig antager en ny, sær skønhed.