0
0
Back to All Events

CISTERNERNE X SAMBUICHI "THE WATER"


  • Cisternerne, København Søndermarken 2000 Frederiksberg Danmark (map)

I 2017 bliver årets store udstilling i Cisternerne en vandring på et underjordisk hav af lys og mørke, når den internationalt anerkendte japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi omdanner de monumentale rum. Det er Sambuichis første store udstilling uden for Japan.

Sambuichi arbejder med Jordens detaljer og naturvidenskabelige fænomener, der indgår som byggesten i hans arkitektoniske værker. Hans bygninger formgiver og tydeliggør et specifikt steds karakter og hengemte kvaliteter. Den måde iskrystaller ophobes på omkringliggende træers grene kan bestemme en bygnings struktur, og vindens retning kan diktere et tags udformning og funktion. I stedet for at skabe en fysisk afgrænsning mellem natur og arkitektur skaber han en symbiose.

Sambuichis arkitektur drives af naturens kræfter, og hans lavteknologiske tilgang er blevet nutidens eksemplariske billede på, hvordan man lever bæredygtigt med naturen og imødekommer de globale udfordringer, vi står overfor i det 21. århundrede.

Gennem det seneste år har Sambuichi gransket Cisternernes dyb og undersøgt Søndermarkens skiftende udtryk, og til marts munder de talrige undersøgelser ud i en forunderlig totalinstallation. Naturen vil igen fylde vand i Cisternerne. Dagslyset vil trænge ind, og planter vil gro i det særlige, CO2-mættede klima. Den besøgende vil vandre over vandet på en fortolkning af den japanske Itsukushima helligdom på øen Miyajima, der også er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Det var tæt på at være et magisk møde, da vi i 2015 for første gang inviterede Sambuichi ned i Cisternerne,” fortæller direktør for Frederiksbergmuseerne Astrid la Cour, ”alle de særtræk ved Cisternerne, som mange vil opfatte som komplikationer – vandets konstante indtrængen, den ekstremt høje luftfugtighed, de 17 sekunders efterklang, ingen dagslys – var for Sambuichi det bedst tænkelige afsæt for et projekt. Han forstod med det samme stedets unikke karakter.”

Udstillingens åbningstider vil variere i takt med dagens længde, da dagslyset vil være udstillingens primære lyskilde. I vintermånederne vil udstillingen lukke med den begyndende solnedgang kl. 14.00, hvorimod der i sommerens lyseste måneder vil være åbent helt frem til kl. 20.00. Hold øje med www.cisternerne.dk for de enkelte måneders lukketider.

Skitse, Sambuichi.

Skitse, Sambuichi.

Hiroshi Sambuichi (f. 1968) grundlagde i 2001 Sambuichi Architects i Hiroshima. Han opnåede tidligt i sin karriere international anerkendelse og står i dag som en af den bæredygtige arkitekturs fremmeste eksperimentalister. Hans værker, der er bygget på delvis personlig intuition og delvis minutiøse videnskabelige undersøgelser, opnår en bemærkelsesværdig balance mellem poetik og videnskab. Sambuichi er adjungeret professor ved Kunstakademiets Arkitektskole. Han fik i starten af 2017 tildelt den prestigefyldte Wallpaper* Design Award for Naoshima Hall som bedste nye offentlige bygning.

Udstillingen er en del af den samlede kulturelle indsats i forbindelse med den officielle fejring i 2017 af 150-året for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan.

Dansk Arkitektur Center viser fra 28. april – 25. juni 2017 udstillingen Hiroshi Sambuichi – Moving Materials, der giver et dybdegående indblik i Sambuichis arkitektur og tænkning. Entrébilletten til Cisternernes udstilling giver 20% rabat på entrébilletten til Dansk Arkitektur Center.

Earlier Event: March 17
WELCOME TOO LATE
Later Event: March 23
NANNA RIIS ANDERSEN "MOUTH"