0
0
Back to All Events

"BAGSIDER"


  • Statens Museum for Kunst, København Sølvgade 48-50 København, 1307 Denmark (map)
Cornelius Norbertus Gijsbrechts, Trompe l'oeil. Bagsiden af et indrammet maleri, 1668-1672.

Cornelius Norbertus Gijsbrechts, Trompe l'oeil. Bagsiden af et indrammet maleri, 1668-1672.

Pressemeddelelser, september 2018

SMK vender vrangen ud på værkerne og viser kunstens bagsider frem i ny udstilling. Det sker i anledning af Golden Days Festival, der har temaet Historiens B-sider.

Statens Museum for Kunst har taget temaet for dette års Golden Days festival meget bogstaveligt. Historiens B-sider handler om det skjulte eller det, man ikke får øje på ved første øjekast. Med udstillingen Bagsider, der vises fra 8/9 2018 til 10/3 2019, har museet vendt udvalgte værker med bagsiden ud for at vise, hvilke andre historier malerierne gemmer på.

Det kan f.eks. være et tidligere værk, der er blevet genbrugt eller begyndelsen på et maleri, der er blevet opgivet, hvor kunstneren blot har vendt lærredet om og er startet forfra. Der kan sidde våbenskjold, der fortæller om tidligere ejere eller være spor efter restaureringer og konserverende behandlinger.

Pieter Cornelisz. van Slingelandt, En pige med en papegøje, Hollandsk, 1640 - 1691

Pieter Cornelisz. van Slingelandt, En pige med en papegøje,
Hollandsk, 1640 - 1691

På bagsiden af den hollandske maler Pieter Cornelisz. van Slingelandts En pige med en papegøje kan man se, at egetræsrammen er blevet præpareret med en lys grundering og derefter med et tyndt brunt farvelag, som om den skulle bruges som forside, hvilket på det tidspunkt har været normal procedure for de finere maleritavler for at stabilisere dem. Desuden er der et lille rødt laksegl, der er en ukendt samlers mærke. Det indeholder et våbenskjold med to halvmåner og en fugl samt et hestehoved som hjelmtegn. Eksperter i heraldik mener, der er tale om et britisk våbenskjold fra slutningen af 1700-tallet eller første del af 1800-tallet.

Værk med to bagsider
Udstillingen omfatter 54 værker fra ca. 1400 til i dag, og SMK har et helt særligt værk, der måske er kunsthistoriens første maleri med to bagsider.

Den flamske maler, Cornelis Nobertus Gijsberchts, malede omkring 1670 Trompe l'oeil. Bagsiden af et indrammet maleri, hvor man på forsiden netop ser et maleri af en bagside, hvor et lærred er spændt op på en blindramme og sat fast med blå søm. Der er også malet en lille lap med et håndskrevet inventarnummer, der ser ud som om, den er klæbet fast med rød voks. Vidste man ikke bedre kunne man tro, at det var minimal art eller ready made art fra det 20. århundrede. Men som titlen på værket indikerer, er det en trompe l’oeil, der netop opererer med at snyde sit publikum ved at være så naturtro i sin gengivelse.

Udstillingsperiode: 8. september 2018 – 10. marts 2019.
Åbningstider: Tirs–søn: 11–17, ons: 11–20, man: lukket.