0
0
Back to All Events

AVPD "SHIFT"


  • Brandts 13, Odense 13 Jernbanegade Odense C, 5000 Denmark (map)

Pressemeddelelse:

Kunstnergruppen AVPD har siden 1990’erne arbejdet med rummet som kunstværk. I en ny udstilling på Brandts 13 i Odense udfordrer de vores sanser og opfattelse af rum. Værket Shift består af sorttonede, halv-gennemsigtige gardiner, der bevæger sig i rummet. Det skaber en labyrint uden begyndelse og uden afslutning, et rum der konstant forandrer sig. Men hvad sker der med vores oplevelse af rummet og vores sanser, når de fysiske rammer pludselig bliver flydende og skifter form omkring os?

Rum giver mulighed for udfoldelse og skaber rammerne for vores liv. Vi er vant til at orientere os i rum i kraft af vægge, møbler og andre fysiske genstande. Men hvad gør man, hvis den arkitektoniske struktur, der skal lede os fra A til B pludselig bevæger sig uforudsigeligt? Kunstnerduoen AVPD har skabt værket Shift til Skulptursalen på Brandts 13. Rummet er særdeles historisk ladet i kraft af sin klassicistiske udformning med friser, gesimser, balkon, svulstige dørindramninger og det meget karakteristiske rustikke klinkegulv. Værket, der hænger fra loftet, er stringent og minimalt i sit udtryk og fremstår dermed i skarp kontrast til dets omgivelser.

Installationen Shift består af fire gardiner, der hver er 15 meter lange og 5 meter høje. Gardinerne er fremstillet i semitransparent stof og fungerer som et system af bevægelige halv-gennemsigtige flader. De er hængt op i fire skinner, der hver er 16,5 meter lange. I sin grundplan danner skinnerne en spiral, men vi oplever bevægelsen formløs og uigennemskuelig. Gardinerne forskyder sig individuelt på skinnerne og er styret af et computerprogram efter tilfældighedens princip. Vi kan derfor ikke forudsige gardinernes bevægelse. Ikke desto mindre styrer værkets form vores oplevelsen af rummet. Skinnerne etablerer en usynlig korridor eller passage, men den opløses hurtigt i værkets konstante, fortløbende proces.

Med AVPDs udstilling forvandles Skulptursalen på Brandts 13 til et konstant flow af nye, midlertidige rum-konstellationer. Gardinernes bevægelse danner midlertidige rum i rummet og genindrammer nye møder mellem rum og mennesker. Værket formidler en eftertanke om hvordan vores kroppe sanser og læser et rum, om, hvordan vores bevidsthed aflæser arkitekturens fysiske rammer. Hvordan vi både med vores blik, følelsesmæssige bevidsthed og intellekt orienterer os i og interagerer med omgivelserne.

Om AVPD
Aslak Vibæk og Peter Døssing er begge født i 1974. De er uddannede fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, København i 2003, men begyndte allerede i 1997 at arbejde sammen.

Kunstnergruppen har en omfattende udstillingskarriere i ind- og udland, ligesom de har modtaget flere priser og udmærkelser, herunder: ’Kunst, Design og Arkitekturprisen 2012’ fra Einar Hansen og hustru fru Vera Hansens Fond, samt Arkens Rejselegat. I 2015 blev AVPD tildelt Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat.

De indtager en unik position i dansk samtidskunst med deres særegne installationer, der balancerer i spændingsfeltet mellem kunst og virkelighed, mellem verden og kunstens gengivelse af den. Deres værker trækker på elementer fra både kunst, arkitektur og design, og særligt arkitekturen som fagområde har de gjort til en del af deres naturlige kunstpraksis. Tilsammen danner de et både enkelt, men også indholdsmæssigt komplekst rum, der udfordrer vores perceptuelle, optiske og psykologiske erkendelse af verden omkring os.

Fernisering: Torsdag d. 1. juni kl. 17.