0
0
Back to All Events

LYS I MØRKET


  • Arken Museum for Moderne Kunst, Ishøj 100 Skovvej Ishøj, 2635 Denmark (map)
Jeppe Hein, Moving Neon Cube, 2004. ARKEN Museum for Moderne Kunst.

Jeppe Hein, Moving Neon Cube, 2004. ARKEN Museum for Moderne Kunst.

Mødet med de sitrende og blinkende lysskulpturer i ARKENs mørklagte galleri minder om en nattevandring i en fremmedartet storby.

Vendingen ‘Lys i mørket’ har traditionelt været anvendt som et udtryk for håb eller i en religiøs betydning – men i dag er kunstnere oftest optaget af lys ud fra en naturvidenskabelig synsvinkel. Lys er farver. Lys er menneskets forudsætning for at se. Udstillingen tematiserer menneskets sansning og strukturering af sin omverden.

Vor tids kunstnere laver skulpturer i alle tænkelige materialer – også i et egentligt immaterielt materiale som lys. ARKEN viser et udvalg af skulpturer i museets samling, der arbejder med lys som en del af deres udtryk. Få en spændende, sanselig oplevelse i museets mørklagte Store Galleri sammen med de sitrende, blinkende og lysende kunstværker på gulv og vægge.

Olafur Eliasson, National career lamp, 2007. ARKEN collection. Foto: Anders Sune Berg.

Olafur Eliasson, National career lamp, 2007. ARKEN collection. Foto: Anders Sune Berg.

Det menneskeskabte lys
Lys i mørket indeholder værker af kunstnerne Olafur Eliasson, Jeppe Hein, Tim Noble & Sue Webster, Thorbjørn Lausten, Søren Jensen og Martin Erik Andersen. Nogle af værkerne har kun sjældent været udstillet. De er vidt forskellige i format, farver og udtryk, men involverer alle kunstigt lys skabt via elektricitet.

Lysskulpturerne er i lighed med os rundet af den moderne tidsalder, hvor vi sjældent oplever den helt mørke nat. Det menneskeskabte lys har erobret verden, og der er altid noget, der blinker og summer i en storby. Neonreklamer, billygter, gadebelysning og lys fra det skjulte liv inde bag vinduerne omgiver os døgnet rundt. På ARKENs udstilling er lyset løsrevet fra de vante lyskilder og indgår i stedet i rumlige skulpturobjekter og uventede konstellationer.

Futuristisk lysinstallation
Under udstillingen viser ARKEN også lysinstallationen Intersections, som er skabt af kunst- og designbureauet YOKE. Værket består af tre cylindre, som udsender vertikale og horisontale lysstråler. Lyset bevæger sig langsomt og bliver brudt af en let tåge. Træd ind i installationen og bliv omsluttet af lyset og linjerne i YOKEs futuristiske fremtidsvision.

YOKE, Intersections, 2016. Foto: Rune Brink.

YOKE, Intersections, 2016. Foto: Rune Brink.

Earlier Event: February 11
JACOB KIRKEGAARD "ALT & INTET"