0
0
Back to All Events

ANSELM KIEFER "FOR LOUIS-FERDINAND CÉLINE: VOYAGE AU BOUT DE LA NUIT"


  • Copenhagen Contemporary, København 10-12 Trangravsvej København K, 1436 Denmark (map)
 Photo: © Anselm Kiefer.

Photo: © Anselm Kiefer.

Anselm Kiefer, en af vor tids væsentligste nulevende kunstnere, viser sin monumentale installation For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuitCC fra 2. april til 6. august, 2017.

Anselm Kiefers malerier og skulpturer er fyldt med henvisninger til fortiden. Gennem de næsten halvtreds år, der er gået, siden han først begyndte sit arbejde som kunstner i efterkrigstidens Tyskland, har han ladet sig inspirere af historiske begivenheder, litteratur, digtekunst, alkymi, astronomi, kemi og religion. Denne installation omfatter fire malerier og fire blyskulpturer, formgivet som fly. Disse monumentale værker har aldrig været udstillet før.

Kiefer har arbejdet med flyskulpturer skabt i bly siden slutningen af 1980’erne. Værkerne i denne udstilling dominerer det 1500 m2 store rum med deres medtagne, krigshærgede aura. Flyene, der er ladet med allegoriske betydninger, indgår i samspil og dialog med en række malerier, der er op til 6,6 m høje og 11,4 meter brede. Malerierne indarbejder referencer til en række fotografier, som maleren tog under en rejse i Gobi-ørkenen i 1993, og til en scene i den østrigste forfatter Ingeborg Bachmanns roman Der Fall Franza (1955), hvor titelpersonen søger trøst og lindring i ørkenens øde med tragiske konsekvenser.

De mange forskellige henvisninger og materialer kan – men skal ikke nødvendigvis – fortolkes som en afspejling af tanken om ”emanation”, der hævder, at al ting strømmer ud fra og vender tilbage til ét enkelt, uendeligt princip eller guddom.

Om Anselm Kiefer
Anselm Kiefer blev født i Donaueschingen, Tyskland i 1945 og har siden 1993 boet og arbejdet i Frankrig. Efter at have studeret både jura og romansk sprog og litteratur helligede Kiefer sig maleriet. Han studerede først på kunstskolen i Freiburg im Breisgau, dernæst på kunstakademiet i Karlsruhe.

Han har udstillet verden over, herunder soloudstillinger på MoMA, New York (1988); Neue Nationalgalerie, Berlin (1991); The Metropolitan Museum of Art, New York (1998); Fort Worth Museum of Art, Texas (2005); San Francisco Museum of Modern Art (2006); Mass MoCA, Massachusetts (2007); Guggenheim Museum, Bilbao (2007); Grand Palais, Paris (2007); Louisiana, Humlebæk (2010); Rijksmuseum, Amsterdam (2011); Tel Aviv Museum of Art (2011); The Royal Academy of Arts, London (2014); Centre Georges Pompidou og Bibliothèque Nationale de France, Paris (2015).

I 2007 blev Kiefer den første kunstner, der er blevet bestilt til at installere et permanent værk på Louvre i Paris siden Georges Braque modtog samme anmodning omtrent 50 år tidligere. I 2009 skabte han operaen ”Am Anfang” for at markere Opéra National de Paris’ 20-års jubilæum.


ANSELM KIEFER FERNISERING D. 1. APRIL, KL. 16.30-20.00

Det er Copenhagen Contemporary en stor fornøjelse at invitere til fernisering af Anselm Kiefers monumentale installation 'For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuit'. Udstillingens storslåede værker har aldrig været udstillet før og er særligt sammensat til CC.

Entréen er gratis, vinbaren La Halle byder på et glas vin i døren og det elektroniske lydlandskab skabes af Claus Haxholm. Udstillingen åbnes af Kulturminister Mette Bock.
Kunstneren vil være til stede. Læs mere på Facebook.

Earlier Event: April 1
GROUP SHOW "HUMAN NATURE"