0
0
Back to All Events

ANNE NOWAK "TAVSE MINDER"


  • I skoven, Nexø (Bornholm) Ibskervej 35 Svaneke, 3740 Denmark (map)
Anne Nowak, Tavse Minder. Foto: stinechristiansen.com.

Anne Nowak, Tavse Minder. Foto: stinechristiansen.com.

Pressemeddelelse, juni 2018

Kom og vær med til at fejre åbningen af installationen “Tavse Minder” i skoven v. Ibskervej 35 i Nexø, d. 29 juni kl. 16.30. Der vil være lidt koldt at drikke.

Installationen er en mindelund som giver besøgende et sanseligt og naturligt rum til at mærke livet og mindes de døde. Med ”Tavse Minder” bruger jeg naturen som base - og de gamle mindelunde med bautasten som inspiration - til at bygge nye rammer om et sted, hvor folk kan lade op eller blot nyde naturen, kunsten og stilheden.

Værket består af en cirkel på omtrent 20 meter i diameter. Cirklen dannes af sandsten fra Nexø, der er inspireret af de bornholmske bautasten. Som en skygge på bagsiden af stenene, nedfældes spejle i vegetationen. Spejlene reflekterer bautastenene, trækronerne og beskueren - og skaber dermed en forbindelse mellem himmel og jord og giver en flygtig fornemmelse af uendelighed.. Installationen er åben for alle fra 29 juni til ultimo sep..

Jeg glæder mig til at se dig. Familie og venner er velkomne.
Der er mulighed for at parkere overfor på den anden side v. Ibskervej 36 (Bækkegaard).

Kurateret af Mette Irmelin Munch.

Fernisering: d. 29. juni, kl. 16.30.
Udstillingsperiode: d. 29. juni til ultimo september, 2018.


Bornholm får et nyt sted at mindes

En mindelund som kunstinstallation skal give besøgende et sanseligt og naturligt rum til at mærke livet og mindes de døde. Kunstner og bornholmerbarn Anne Nowak hylder liv og efterliv med sit værk Tavse Minder, der står frit tilgængeligt for alle fra 29. juni, midt i naturen, lige uden for Nexø.

Tavse Minder er en refleksion over en bornholmsk mindelund. Anne Nowaks vision med værket er at skabe en sanseoplevelse i form af en storslået installation, der kan give tilskuerne en mental pause.

“Jeg ønsker at skabe et åndehul for mig selv og alle andre, der har brug for en pause. Et sted, hvor vi i vores travle, moderne liv kan stoppe op, mærke efter og sende en tanke eller to frem og tilbage i livslinjen. Med Tavse Minder bruger jeg naturen som base - og de gamle mindelunde med bautasten som inspiration - til at bygge nye rammer om et sted, hvor folk kan lade op eller blot nyde naturen, kunsten og stilheden.

Værket består af en cirkel på omtrent 20 meter i diameter. Cirklen dannes af sandsten fra Nexø, der er inspireret af de mange bornholmske bautasten. Som en skygge på bagsiden af stenene, nedfældes spejle i vegetationen, der kan betrædes. Spejlene reflekterer bautastenene, trækronerne og beskueren - og skaber dermed en forbindelse mellem jord og himmel i en flygtig uendelighed.

“Min ambition at skabe en energisk og lysende stemning omkring det at mindes de afdøde og efterlivet. Død og sorg er i vores vestlige kultur ofte tabuiseret og mørkelagt. Min kunst er en måde at gå til døden og de afdøde på, som jeg har reflekteret over, siden jeg mistede sin far i 2007.

Bornholmske mindelunde
Tavse Minder er inspireret af jernalderens domarringe, hvor bautasten, især på Bornholm, blev opstillet som gravsten i cirkler for at markere tilhørsforholdet mellem slægt og sogn. En ring findes på Hjortebakken i Bodilsker, en anden i Gryet nær Nexø. Stenene står anonyme i modsætning til nutidens gravsteder.

“Nutiden har nærmest glemt bautastenen - det er fascinerende at der er noget, der står tilbage fra så mange år tilbage - og så tæt på min fødeby, Nexø. Jeg synes, at de fortæller en historie, og den ønsker jeg at videreformidle på en ny måde. Jeg laver værket på Bornholm, fordi øens natur har en særlig betydning som inspirationskilde i min kunst.”

Værket vil være at finde på Ibskervej nr. 35 fra 29. juni - ultimo september og vil fungere som en midlertidig mindelund. Der er fri adgang for alle interesserede.

“Jeg vil gerne have, at alle har mulighed for at opleve installationen, og ikke kun dem som går på museum for at opleve kunst. Værket skal være tilgængeligt for børn, voksne og ældre, og man skal kunne bruge det frit, som man vil. Naturligvis gratis”, slutter Anne Nowak.