0
0
Back to All Events

ANNA BJERGER "SILENCE"


  • Galleri Bo Bjerggaard, København Flæsketorvet 85A København, 1711 Denmark (map)
ABM-19-001, Shape, 120 x 120 cm.

ABM-19-001, Shape, 120 x 120 cm.

Pressemeddelelse, marts 2019

Det er med stor fornøjelse, at Galleri Bo Bjerggaard præsenterer udstillingen Silence med 16 nye kvadratiske værker af den svenske maler Anna Bjerger.

Dette er Bjergers første soloudstilling i Galleri Bo Bjerggaard og den vises i galleriets østvendte lokaler.


Bjergers motivsøgning starter i bunker af bøger, magasiner og gamle fotografier, som fylder en stor del af hendes atelier. Billeder som har levet et liv, får et nyt liv i Bjergers univers. Der findes ikke et typisk Anna Bjerger-maleri. Beskueren ser hver især de temaer vi gerne vil se. Bjergers motivvalg er vidtspændende. Hun maler portrætter og landskaber, men hun maler også toiletruller. Når hun rent faktisk maler solnedgange og andre tilsyneladende let tilgængelige motiver, er det sandsynligvis af en helt anden årsag, end vi tror. Det kan være en detalje, som optager hende eller det kan være hun arbejder med helheden. Om motivet er en tennisbold eller et landskab males det altid med lige stor respekt.

Til Anna Bjergers udstilling Silence har hun valgt i sit arbejde at tage udgangspunkt i kvadratet som format. Kvadratet har været afgørende for Bjergers blik for motiv og komposition i denne serie. Kvadratiske malerier er i det hele taget sjældne. Især kvadratiske figurative malerier.

ABM-19-016, Rock, 120 x 120 cm.

ABM-19-016, Rock, 120 x 120 cm.

ABM-19-011, Stretch, 40 x 40 cm.

ABM-19-011, Stretch, 40 x 40 cm.

Bjerger udtaler ’’Et vandret rektangel (landskabsformat) eller et lodret rektangel (portrætformat) indbyder til et bestemt motiv. Tegn en linje, og overfladen bliver til et sted. Tegn en linje på et rektangel, og det er en horisont. Tegn en linje på et kvadrat, og det er bare en linje. Rektanglet med sit landskabs- eller portrætformat har ifølge sin natur et indbygget motiv. Kvadratet indbyder ikke på samme måde til et motiv; det er allerede perfekt. Som figurativ maler ville jeg undersøge grænserne for maleriet og drive motivet til det øjeblik, det opløses og bliver overflade, farve og penselstrøg. Det føltes derfor rigtigt og som en spændende udfordring at udgangspunktet var en geometrisk form.''

I tilblivelsen af malerierne har Bjerger således oplevet, at hendes egne konventioner omkring komposition og format er blevet vredet og drejet, for at munde ud i en gruppe af malerier, som viser mænd og kvinder i bevægelse eller stillestående, alene eller i grupper. Fælles for dem alle er pladsen de optager eller dominerer, med største naturlighed, indenfor kvadratet. Blikkene er vendt indad eller figurerne er på anden vis optaget af noget, som sker inde i dem selv. Silence - stilhed - titlen fremhæver en idé om tilstedeværelse og fokus. Tanken om at et maleri kan have en lyd virker måske uvirkelig, men det at der er en stilhed i øjeblikket man oplever det, føles både naturligt og afgørende i mødet med Bjergers malerier.

ABM-19-002, Swimmers, 140 x 140 cm.

ABM-19-002, Swimmers, 140 x 140 cm.

Udstillingen kurateres af David Risley, som også har skrevet katalogteksten.

Bjerger er født i Sverige i 1973 og uddannet fra Royal College of Art, London i 1999-2001 og fra Central St. Martins School of Art and Design, London i 1994-1997. Hun bor og arbejder i Småland, Sverige.

Bjergers værker er repræsenteret i følgende samlinger; Louisiana Museum of Modern Art, DK, Moderna Museet, Stockholm, SE, Stedelijk Museum, Amsterdam, NL, The AkzoNobel Art Foundation, NE, Collectie G+W Sittard, NE, Zabludowicz Collection, UK, Vinunic, SE og Sveriges Radio, SE.

Fernisering: Fredag d. 5. april fra kl. 17-21.
Udstillingsperiode: D. 5. april - 15. juni, 2019.

I anledning af det spirende forår og vores tætte samarbejde i Kødbyen holder vi denne gang fernisering med vores kollegaer V1 Gallery, Eighteen & Gether Contemporary.


Galleri Bo Bjerggaard: Anna Bjerger “Silence”
Gether Contemporary: “Material Madness”
V1 Gallery: Cali Thornhill DeWitt “WAR SONG
“
V1 Gallery (Gallery II): Alexis Ross “Part Time Lover”
Eighteen: Louise Alenius “Tête de Louise Alenius”