0
0
Back to All Events

AMITAI ROMM "HIBERNATION"


  • Tranen, Gentofte 6 Ahlmanns Alle Hellerup, 2900 Denmark (map)
unnamed.png

Pressemeddelelse, 23. oktober 2017:

På årets næstesidste udstilling på Tranen kobler kunstner Amitai Romm sig på bibliotekets solcelledrevne energinetværk for at bade bygningen i rødt lys og krydrede dufte.

Amitai Romms udstilling Hibernation på Tranen begrænser sig ikke til udstillingsstedet Tranen. Den breder sig til det øvrige Gentofte Hovedbibliotek, som kunstneren har arbejdet på at afkode og genkode. Arkitekten Hennings Larsens lettere futuristiske bygning fra 1985 fremstår i glimt dels som laboratorium, dels som terrarium for krybdyr, dels som rumskib eller -sonde.

På udstillingsfolderen genoptrykkes en grundplan fra 1983-84, lige inden bygningen åbnede for offentligheden. Planen fungerer som varmekort over udstillingen, der ud over nyproducerede værker også giver indblik i kunstnerens research. Visse steder oplyses bibliotekets hylder af rødt lys, hvor besøgende finder bøger og citater, som har inspireret kunstneren i sit arbejde.

Udstillingen Hibernation er lavet specifikt til Gentofte Hovedbibliotek. Den er med andre ord stedsspecifik, men på en paradoksal måde. Mange af værkerne mimer specifikke ting ved bygningen, som samtidig peger hinsides bygningen og altså stedet. Fx fordobles Tranens ni ovenlys, der bader interiøret i lyset fra eksteriøret, af ni store paraboler, der ligesom antenner synes at modtage og sende signaler fra det fjerne. Biblioteket fremtræder som et sted eller et arkiv, der gennemstrømmes af information fra nær og fjern på tværs af tid og rum.

Centralt i Amitai Romms udstilling står flamingokasser med krydderier. Kanel, stjerneanis med mere præsenteres i forskellige tilstande fra frø over pulver til duft, der spredes ud i bygningen via blæsere fra computer hardware. Kunstneren er optaget af, hvordan hans værker dels opleves som ting ude i verden, som vi betragter på afstand, dels opleves som lys og duft, der antager ny form i de besøgendes indre verden som billeder på nethinden og partikler i næsehulen.

Den engelske udstillingstitel Hibernation kan oversættes til ’vinterdvale’ eller ’overvintring’. Den henviser bl.a. til biblioteket som et sted, hvor forfattere og vidensproducenter kontinuerligt gemmes væk og findes frem, kontinuerligt fryses ned og vækkes til live igen.

Amitai Romm (f. 1985) er uddannet ved det Kongeligt Danske Kunstakademi og bor og arbejder i København. Hibernation er hans første institutionelle separatudstilling.

Udstillingen er støttet af Gentofte Kommune, Statens Kunstfond, Den Hielmstierne-Rosencronske Stiftelse, Grosserer L.F. Foghts Fond, Marie Langhoffs Legat og Billedhuggeren Gerhard Hennings Legat.

Fernisering: Fredag d. 27. oktober, kl. 17-19 | Facebook event

Earlier Event: October 27
MORTEN BARKER "SANGE FOR LÆRKE OG KANON"
Later Event: October 27
KUNSTNERNES EFTERÅRSUDSTILLING 2017