EN SKULPTURS REJSE

Disen har taget et fast greb om Køge Bugt Motorvejen på en af februars sidste dage, og den har ikke tænkt sig at give slip. De ellers kedelige industriomgivelser er udskiftet med en anden slags grå – en altomsluttende grå, som får øjeblikket til at virke uvirkeligt, og M10 synes sjælden eventyrlig. Trafikken er ikke gået i stå, men den går langsomt.

Det er nok på grund af tågen, som umuliggør det at se meget længere end ti meter frem, at det går så langsomt, men det er også på grund af noget andet. Ud af disen fremtoner en silhuet. De grålige og slørede nuancer skifter til gyldne, og en fire meter høj, vinkende drengefigur i bronze bryder pludselig det forventede. Drengen sidder på en gyngehest, og sammen står de frit på ladet af en lastbil, der langsomt baner sig vej gennem tågen til sin destination; kunstmuseet ARKEN i Ishøj.

Skulpturen hedder Powerless Structures, Fig. 101 og er skabt af den dansk/norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset. Den er oprindeligt lavet til Trafalgar Square i London i 2012, som en del af The Fourth Plinth-projektet, hvor forskellige kunstnere løbende inviteres til at udfylde den tomme plint med temporære installationer. I 18 måneder stod drengen på gyngehesten på den historiske plads, og da den blev taget ned i april 2013 fik den et midlertidigt hjem på Annie og Otto Johs. Detlefs Fondens depot i Solrød. På en diset morgen i februar 2016 blev den så endeligt fragtet til sin nye, permanente plads foran ARKEN i Ishøj, og vi var så heldige at have fået til job at følge skulpturen på den sidste del af dens lange rejse.

Powerless Structure, Fig. 101 | Trafalgar Square, London 2012 | Photo by James O. Jenkins.

Powerless Structure, Fig. 101 | Trafalgar Square, London 2012 | Photo by James O. Jenkins.

Magtløse strukturer
“Det er måske bedre at fejre legen end at fejre at have slået en masse mennesker ihjel i krig,” forklarer Michael Elmgreen, da vi interviewer ham og Ingar Dragset i forbindelse med fejringen af skulpturens nye plads på Arken d. 20. februar. Powerless Structures, Fig. 101 er et nyt bud på den klassiske disciplin ‘rytterstatuen,’ men frem for at hylde en magthaver er den en fejring af fantasien, legen og kreativiteten. De magtløse strukturer (Powerless Structures) er noget, Elmgreen & Dragset har arbejdet meget med længe. Både i deres store retrospektive udstilling Biography på SMK i 2014 og i deres nuværende The Well Fair på UCCA i Beijing optræder flere værker fra serien. Vores skribent Maria var med til pressemødet på sidstnævnte, og ud fra Michael og Ingar’s ord beskriver hun Powerless Structures-serien således; “Idéen opstod inspireret af Michel Foucault, der argumenterede for, at det ikke er strukturen, der har magten over os, men at vor egen anerkendelse af strukturen giver den magt. Således er strukturen i sig selv ‘magtløs,’ hvis vi ikke anerkender den. Hvis vi derfor vil påpege et problem i vores samfund, skal man (i stedet for at pege på rammen) snarere pege på rammens indhold, nemlig os selv.”

Powerless Structures, Fig. 101 er en positiv og optimistisk statue, og dens nye placering på Kunstens Ø foran ARKEN kunne ikke være mere perfekt. I filmen herunder kan du følge den sidste del af rejsen, langs Københavns Vestegn, se den finde sig til rette i sine nye omgivelser og høre nogle flere af Elmgreen & Dragset’s egne tanker om drengen på gyngehesten.

Video by I DO ART Agency

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.