CLAUS CARSTENSEN "WHAT'S LEFT IS..."
Claus Carstensen | Photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Claus Carstensen | Photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Det første der møder os i konfrontationen med Claus Carstensen’s værker er en blanding af afsky og væmmelse. Hans malerier er sjaskede, in-your-face, og voldsomme, men mest af alt kræver de en udvidet nysgerrighed af sine beskuere. Heldigvis fik vi muligheden for at snakke med Claus selv, under opsætningen af hans udstilling på ARoS.

Udstilling What’s Left (is Republican Paint) – Nine Sisters er en samling af billedkunstner Claus Carstensen’s værker fra de seneste 36 år. Den tredelte udstillingstitel refererer hhv. til, at størstedelen af de udstillede værker er fra Claus’ eget lager (What’s Left), og at disse ikke-solgte motiver samlet set repræsenterer den mere republikanske del (Republican Paint) af hans praksis. Den sidste del (Nine Sisters) henviser til udstillings ni rum, som hver især refererer til én af de ni muser fra den græske mytologi.

Claus Carstensen “What’s Left (is Republican Paint), ARoS | Photos © I DO ART Agency.

Claus Carstensen “What’s Left (is Republican Paint), ARoS | Photos © I DO ART Agency.

Transformerende værker
Kort tid før sommeren blev vi hyret af ARoS til at producere en film, som skulle være med til at åbne Claus’ kunstneriske univers op for udstillingens besøgende. Første gang, vi møder Claus, er en uges tid før udstillingens fernisering, netop som værket Æterlegeme (1983) ankommer til museet, bliver pakket ud, inspiceret af konservatorer og hængt op på væggen. Med en uundgåelig forgængelighed indbygget, udfordrer værket institutionen, og netop på grund af sit materialevalg (heriblandt skumgummi, konsistensfedt og urin) var det tæt på at blive ekskluderet fra Statens Museum for Kunst’s samling tilbage i 2005. Nu er Æterlegeme erklæret for særligt bevarelsesværdigt og stiller derved ligeså tydelige, institutionskritiske spørgsmål som i ’83.

Æterlegeme er et godt eksempel på et værk der, for os, virkede frastødende ved første møde, men som derefter langsomt har manifesteret sin hensigt i vores tanker. Det er underligt, hvordan at noget så umiddelbart afskyvækkende på den måde kan transformere sig, sætte sig fast og udvikle ens perception af det selv samme. Netop denne mentale bevægelse er Claus mester i at sætte gang i. På en fire timers gennemgang af den næsten færdigt ophængte udstilling, får vi muligheden for at høre Claus’ egne ord om værkerne og de tematikker, som har domineret hans kunstneriske praksis de seneste 36 år. Vi vil ikke uddybe yderligere, da Claus 100% bedst formidler sine egne tanker og intentioner. Derfor, se med her:

Skærpet opmærksomhed
Vi møder Claus igen kun få dage før ferniseringen, hvor udstillingen er stort set færdig. Claus’ nye digtsamling, Terr, er netop kommet fra trykkeriet, og han er så sød at forære os et eksemplar hver. Terr, som er udgivet af forlaget Antipyrine, er bygget op af tekster, der baserer sig på observationer, noter, citater og fundne tekster. Claus’ stærke fortællemåde, som går igen fra hans maleriske praksis, rummer både intimitet og konfrontation, og de ofte fragmenterede tekstpassager er både nysgerrighedsvækkende og får én til at skærpe sin opmærksomhed yderligere.

På atelierbesøg i Valby
Et par uger senere kører vi forbi Claus’ atelier, som ligger i den gamle Håndværkerby sydvest for København. Området blev opført i 1950′erne, som en del af Marshallhjælpen (et amerikansk hjælpeprogram til Europa efter WW2), og området var udelukkende tiltænkt som værksteder. I dag huser bygningerne en blanding af kunstnere, designere og håndværkere. Claus giver os en rundvisning i sine lokaler, der både rummer kontor, galleri, atelier og et depot for hans egne værker og kunstsamling. Mange af hans egne værker hænger dog netop nu på ARoS, og inden længe pakker han store dele af sin kunstsamling ned for at sende den til Esbjerg Kunstmuseum, der fra oktober præsenterer udstillingen Bastard – Claus Carstensens samling.

Claus Carstensen’s atelier | Photo by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Claus Carstensen’s atelier | Photo by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Inden vi forlader atelieret igen, fortæller Claus os lidt om sine kommende projekter og hiver et katalog frem fra udstillingen Künstler und Propheten, som han netop har oplevet på Schirn i Frankfurt. Han finder et par brudstykker frem i det 512 sider lange katalog og viser os tre sjældne, originale pengesedler, med en noget absurd historie, som han netop har købt på en online auktion.

Claus er en kunstner og et menneske med et konstant ekspanderende interessefelt, og hans utrættelige søgen efter nyt er ekstremt inspirerende at være vidne til. Også selvom at det blot er til en brøkdel af den. Vi er beærede over, at have haft muligheden for at møde Claus, og vi håber at vores vej igen en dag vil tage os forbi Håndværkerbyen i Valby.

Claus Carstensen “What’s Left (is Republican Paint), ARoS | Photos © I DO ART Agency.

Claus Carstensen “What’s Left (is Republican Paint), ARoS | Photos © I DO ART Agency.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.