TUSIND KILOMETER PÅ TANDEM

Efter en fantastisk cykeltur til Amsterdam sidste år, skulle vi selvfølgelig i år overgå os selv igen. Rejsen startede i toget til Neumünster ved Hamborg (DE), hvorfra vi cyklede op til kysten, og så cyklede vi ellers langs med den helt til Hel (PL). Derfra tog vi færgen til Gdynia (PL), hvorfra vi så igen tog en færge til Karlskrona (SV). Derfra cyklede vi mod København, men vi nåede kun til Sölvesborg på grund af regn. Derfra tog vi toget hjem til Aarhus. Hele denne tur har jeg selvfølgelig dokumenteret i form af en personlig rejsedagbog, som jeg gerne vil vise jer her.

Nogle har svært ved at forstå, hvorfor jeg synes, at det mest afslappende og fantastiske at bruge min ferie på, er at stå tidligt op for at køre 80-100 km om dagen på cykel med fuld oppakning – bare for at slå lejr, sætte telt op, lave mad på trangia, vaske tøj i hånden og rulle liggeunderlag og soveposer ud, kun for at pakke det hele sammen igen dagen efter og cykle videre.

Måske synes jeg også selv, at det er lidt underligt. Jeg tror, at det er fordi, at det er så primitivt. Man følger sin krops rytme (spiser når man er sulten), samtidig med at man presser sin krop (vi er ved at dehydrere, men vi er nødt til at cykle 15 km til næste by for at få vand). Det er som om, at man får en form for kontrol, hvorved den usikkerhed, man kan opleve i hverdagen, forsvinder.

Kort over vores rute. Den almindelige linje viser cykelruten og den stiplede er der hvor vi er rejst med tog eller færge.

Kort over vores rute. Den almindelige linje viser cykelruten og den stiplede er der hvor vi er rejst med tog eller færge.

Dagligdagen på sådan en tur bliver simplificeret; det handler om at opfylde de konkrete og basale behov, og samtidig at komme så langt som muligt, men ikke for langt. Det handler om at være i godt humør, at være tæt på naturen, på hinanden og på sig selv. Der er ikke noget, der forstyrrer, der er ingen facebooknotifikationer, snap’s eller ubesvarede mails. Der er bare mig, dig, cyklen og vores udholdenhed. Hvis der er én ting, som jeg har lært, så er det, at man kommer længst med følgende ting: godt humør, tålmodighed, et rigtig godt kort og så få bekymringer som muligt. Og selvfølgelig Snickers og chilinødder.

Iris Bakker (f. 1991) er illustrator og har taget en bachelor i Kommunikationsdesign ved Designskolen Kolding, 2016. Iris har bidraget til idoart.dk siden 2013.