SYDHAVN STATION: PÅ TÆRSKLEN TIL ET SPORSKIFTE

På tærsklen til et sporskifte har den kunstnerdrevne udstillingsplatform Sydhavn Station fulgt de nedlagte skinner til den nordjyske hovedstad Aalborg og overtaget Kunsthal Nord for en lille måneds tid. Den nyåbnede udstilling “Station to Station” er en fejring af det kunstnerdrevne i almindelighed og i særdeleshed af Sydhavns Stations nuværende konstellation, som står foran en forandring.

I sommeren 2012 opdagede en gruppe kunstnere et tomt kiosklokale på en DSB station i det sydlige København. På en forespørgelse om at aktivere det uudnyttede rum til en enkelt udstilling, fik gruppen nej, men til gengæld åbnede der sig en mulighed for at blive faste lejere. Siden da har Sydhavn Station lagt lokaler til en at byens talrige kunstnerdrevne platforme og et hav af udstillinger med etablerede såvel som spirende kunstnere.

Sidste år lod gruppen bag Sydhavn Station kunstnersammenslutningen, Den Frie Udstilling indtage de nedlagte kiosklokaler, i mens de selv overtog de institutionelle rammer på Den Frie. I sidste uge tog gruppen så turen til Aalborg og overtager frem til d. 4. februar endnu en kunsthal – nemlig Kunsthal Nord med udstillingen “Station to Station.”

Udstillingen har dels lånt sin titel fra David Bowies 1976’er album og derudover refererer “Station to Station” til den kendsgerning, at der stadig ligger skinner under den gamle transformerstation på Nordkraft, som i dag huser Kunsthal Nord. Som gennemgående greb har hver af de otte kunstnere fået fem af DSBs ikoniske plakatholdere, hvortil de har skabt fire nye værker samt et formidlende udsagn. Fra de flade plakater bevæger kunstnerne sig ud i rummet og manifesterer deres bidrag som skulptur, video, performance, fotografi og installatoriske indgreb i de industrielle rammer.

Udstillingen præsenterer værker af: Jens Axel Beck, Sonja Lillebæk Christensen, Heidi Hove, Ulla Hvejsel, Mette Juul, Heine Klausen (gæst), Anne Skole Overgaard og Camilla Rasborg.

Video: I DO ART Agency.

I videoen ovenfor (produceret af I DO ART Agency for Kunsthal NORD) kan du få et smugkig ind i en udstilling, der fejrer det kunstnerdrevne og som markerer en større forandring i gruppen bag Sydhavn Station. Samtidig med at fire kunstnere stopper deres engagement i udstillingsstedet træder ni nye ind i den faste medlemskreds. Anne Skole Overgaard, Camilla Rasborg og Sonja Lillebæk Christensen får fra 1. februar selskab af følgende kunstnere:

Malou da Cunha Bang (f. 1982) uddannet fra Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, 2017.

Anders Christian Eriksen (f. 1983) uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, 2016.

Veronica Rigét (f. 1980) uddannet fra Kunst Akademiet i Trondheim og Det Kongelige Danske Kunstakademi 2017.

Helene Vestergaard (f. 1991) uddannet fra Kungl. Konsthögskolan, Stockholm og Det Fynske Kunstakademi 2018.

Mads Juel (f. 1990) uddannet fra Konsthögskolan i Malmö, 2017.

Louise Bonde-Hansen (f. 1987) uddannet fra Goldsmiths University of London og Akademie der Bildenden Künste, Wien, 2018.

Emilia Rozenkrans (f. 1986 i jomfruens tegn) uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og Akademie der Bildenden Künste, Wien, 2015.

Julie Falk Christensen (f. 1991) uddannet fra Konsthögskolan i Malmö, 2017.

Nour Fog (f. 1981) uddannet fra Det Jyske Kunstakademi 2016.

Held og lykke med sporskiftet. Vi glæder os til at følge med i, hvordan de nye medlemmer vil påvirke og udvikle Sydhavn Station ind i fremtiden.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.