VIDEO: SCULPTURE BY THE SEA 2013

Netop nu, og frem til d. 30. juni 2013, er fire kilometer af kyststrækningen langs Aarhus’ bugt lavet om til et midlertidigt udstillingsrum. Her er 64 skulpturer, af kunstnere fra hele verden, udstillet i det offentlige rum, frit tilgængeligt for alle. Vi har netop færdiggjort en video, som giver et lille indblik i det kæmpe arbejde, der ligger bag Sculpture by the Sea.

De sidste mange uger har vi fulgt processen bag Sculpture by the Sea. Vi er virkelig blevet overvældede over at opleve de enorme logistiske, håndværksmæssige og administrative udfordringer, der ligger under overfladen på sådan et projekt. Dertil kommer selvfølgelig de kunstneriske overvejelser og beslutninger, som desværre igen i år er blevet skydeskive for anmelderes hang til at være tilbageskuende, generaliserende og kritiserende. Med formuleringer som “dog bedre end sidste gang” eller “skizofren udstilling” er der blevet fortalt mange historier om, hvordan at den “stadig unge” udstilling jo også lige skal have tid til at udvikle sig, og hvordan at Sculpture by the Sea, trods dens åbenhed, skranter på det kunstfaglige niveau. Sculpture by the Sea 2013 er blevet til ved hjælp af virkelig mange sindssygt dygtige og ikke mindst passionerede mennesker. I stedet for at fokusere på alle de negative vinkler, som i virkeligheden ikke har noget med dette års udstillingsoplevelse at gøre (men måske i højere grad er et udtryk for, hvor forkælede og snæversynede mange folk er, når de skal forholde sig til kunst – helt ærligt, det er en gave, at vi kan rumme sådan et projekt i Aarhus!), vil vi med vores talerør og denne video hellere forsøge at give et indblik i en verden, som stort set er usynliggjort og distanceret fra udstillingen (dykker man bare lidt ned i lagene, er det svært ikke at blive begejstret). Vi vil gerne præsentere dig for Arun og James; 2 ud af de cirka 60 kunstnere, der har boet i Aarhus (i kortere eller længere tid) for at installere deres værker, og Axel; den travle og nøjagtige kurator fra Australien. Og så vil vi gerne takke Karen Louise, Lisbeth og Sebastian; 3 utrolige mennesker, der har formået at fastholde det administrative, logistiske og praktiske overblik, for at have inviteret os med bag kulisserne.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.