RUNE BOSSE & THINKINGHAND: NATURENS SKJULTE LÆRDOM

“De har alle sammen en historie” fortæller kunstner Rune Bosse (f. 1987), da vi spørger ind til det utal af planter, der bebor hans atelier. Mange er fra hans far, flere er foræringer, men fælles for dem alle er, at de rummer viden, som vi blot skal lære at få øje på.

Rune Bosses atelier ligger i en nedlukket, militær flyvebase, en rask cykeltur fra Værløse Station. Nogle steder har naturen fået lov til at nedbryde de gamle strukturer og er flyttet ind i de slidte bygninger.

Nogle steder er der indrettet filmstudier, og i helt andre kroge af landskabet planlægger man bæredygtige boligkomplekser. Her er god plads, og måske derfor også frugtbare vilkår for kunsten.

Rune Bosses atelier | Foto © I DO ART Agency.

Rune Bosses atelier | Foto © I DO ART Agency.

I 2009 startede Rune på Det Kgl. Danske Kunstakademi, men allerede efter et par år flyttede han til Berlin for at studere på Olafur Eliassons midlertidige skole; Institut für Raumexperimente under Universität der Künste Berlin. Over en periode på fem år ledte Eliasson det eksperimenterende institut ud fra en udforskende og afprøvende tilgang til kunstnerisk uddannelse. Eleverne blev undervist i fremmede fagområder og ledt ud i ukendte situationer for at fremme en vidtfavnende og erfaringsbaseret forståelse af verden, samt at skabe gode omstændigheder for uventede kreative energier. Rune nævner bl.a. en rejse til Addis Ababa i Etiopien, hvor de som elever skulle gebærde sig i samspil med fremmede infrastrukturer for at skaffe materialer og gennemføre deres kunstneriske processer, som en særligt lærerig oplevelse.

Selvom det kun var planlagt til et semester, endte Rune med at blive i Berlin indtil 2014, hvor han rykkede tilbage til akademiet i København.

RuneBosse-Agency.idoart.dk-025-1500.jpg
RuneBosse-Agency.idoart.dk-079-1500.jpg
Rune Bosses atelier | Foto © I DO ART Agency.

Rune Bosses atelier | Foto © I DO ART Agency.

Et bøgetræ og cirkulære tidsbegreber
Som afgangsprojekt lavede Rune sidste år værket Tempus circularis Fagus sylvatica. Over 12 måneder fulgte han et bøgetræ og dokumenterede dets livscyklus ved at præparere tynde grene eller afhøvle skiver af stammen mellem to stykker glas. Til slut byggede han træet op igen af de forskellige indrammede dele, som en illustration på det cirkulære tidsbegreb; fra friske, grønne spirer til efterårets visnende forfald. “Naturen rummer en masse skjult viden, som vi bare skal lære at få øje på,” forklarer Rune.

Interessen for erfaringsbaseret og sanselig viden deler han med kunstnerduoen ThinkingHand, som også holder til på den gamle flyvestation. Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen bevæger sig inden for scenografi, rummelighed og interaktive installationer, altid med en filosofisk og performativ sensitivitet indlejret i håndværket.

RuneBosse-Agency.idoart.dk-061-1500.jpg
Rune Bosses atelier | Foto © I DO ART Agency.

Rune Bosses atelier | Foto © I DO ART Agency.

RuneBosse-Agency.idoart.dk-056-1500.jpg

På weekendens Code Art Fair præsenterer Rune Bosse og ThinkingHand deres nye installation In, Around and All In-Between, som også skal udstilles på Festival of Future Nows (en gruppeudstilling med Olafur Eliassons tidligere elever) på Hamburger Bahnhof i Berlin. I filmen herunder kan du komme med til den nedlukkede flyvestation vest for København og høre Rune og Mikkel fortælle om deres samarbejde og interesse for naturens fortællinger og skjulte lærdom.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.