MARTIN C. FAGERLUND | PIGEONS

“Pigeons – New York City” af Martin C. Fagerlund er en fotobog med en sort/hvid billedserie af duer i New York. Bogen er udgivet af mit nye forlag Ransby Editions og produceret i en limited edition af 100 stk.

Billederne er taget over en 3 ugers periode i 2009 og er en hyldest til en ægte New Yorker, duen. Bogen leverer et portræt af en af de mest elskede og hadede fugle i historien og bliver samtidig et billede på New Yorkerne selv og livet i storbyen.

Her følger et kort interview med Martin C. Fagerlund om bogen og hans kunstneriske virke:

Hvordan har arbejdsprocessen været omkring due-serien?
Dueserien var aldrig planlagt, og det er ikke sådan, at jeg render rundt med en due fetish, ha ha. Serien er skudt i 2009, hvor jeg var i New York et par måneder og arbejde på et par forskellige andre serier. Det var en tur, hvor jeg virkelig opholdt mig mange timer på gaden hver dag, og efterhånden blev jeg bare mere og mere opmærksom på duerne, da de jo fylder ret meget i gadebilledet. Så begyndte jeg at skyde dem, og lidt efter lidt blev de et projekt for mig, som endte med at tage al min tid i de følgende 3 uger. Det blev lige pludselig spændende at finde ud af, hvor de hængte ud, at følge dem og studere deres adfærd. Og så var det tit en udfordring at skyde dem, fordi de bevæger sig meget uforudsigeligt – der gik lidt sport i det, tror jeg. Duen er jo et af de eneste dyr, som har overlevet og virkelig justeret sig i forhold til den menneskeskabte storby, og hvad enten man hader eller elsker duerne, må man erkende, at de har en solid tilstedeværelse i hele verden. Og de kommer ganske sikkert til at overleve os mennesker, ha ha. Seriøst, prøv at google duer lidt, man finder hurtigt ud af, hvor vild en fugl det er…

Var serien anderledes i forhold til andre af dine projekter?
I forhold til mit nyere arbejde er dueserien meget konkret. Jeg opfatter den som et portræt. Før lavede jeg mere emnebaserede serier, hvorimod mit arbejde i dag er meget mere instinktivt og abstrakt og ofte med et mere stemningsorienteret afsæt.

New York virker som et sted, der fylder meget i dit kunstneriske virke. Fortæl lidt om det?
Ja, jeg har et meget nært forhold til New York, som jeg regelmæssigt har besøgt i længere perioder igennem de sidste 17 år. Jeg har en del venner derovre, og derudover har jeg også været involveret i diverse arbejdsprojekter i byen. Først og fremmest er det vel også bare det obligatoriske kærlighedsforhold, som mange har til byen, der gør at jeg aldrig helt får nok. Der er en stemning og et tempo, der passer mig virkelig godt, og byens utallige kontraster og mangfoldighed er en evig inspiration for mig. Jeg elsker at drifte rundt i gaderne og skyde og ikke at have en agenda eller noget bestemt mål. Bare opleve og lade mig rive med..

Hvordan har processen med skabelsen af en bog til serien været?
Det har været super cool. Det er 100% din (Martin Ransby’s) fortjeneste at bogen eksisterer i dag, og generelt har samarbejdet været en befrielse på mange måder. Fra at udvælge de endelige billeder, og bestemme rækkefølgen, til den grafiske udformning og produktion. Det er jo altid vildt svært at bevare et overblik og have en objektiv fornemmelse af sit eget arbejde, så det er en gave, når der kommer én med et par udefrakommende øjne, bidrager med inputs og sparring, og en som kan skære igennem på de rigtige tidspunkter. Som en slags ny motor. Selvom serien er mere end 5 år gammel, er det virkelig fedt at stå med den færdige bog nu. Det at sætte et punktum, du ved, og give serien et helt nyt liv.

Bogrelease
Søndag den 12. oktober er der release på bogen hos Palmspree på Nørrebro.
Det er fra kl. 13.00 – 17.00 og alle er velkomne. Læs mere her.

Bogen kan købes på ransbyeditions.com og på I DO ARTs webshop.
 

Martin Ransby (f. 1981) er grafisk designer og bl.a. grundlægger af forlaget Ransby Editions. Martin har bidraget til idoart.dk siden 2013.