PERFORMERE I AKTION MOD DÅRLIGE LØNVILKÅR PÅ NIKOLAJ KUNSTHAL

Onsdag d. 6. marts vandrede en gruppe mennesker uanmeldt ind på Nikolaj Kunsthal, lagde sig på gulvet midt i udstillingsrummet og blev liggende i 3 minutter. Aktionen var en stille protest imod dårlige arbejdsvilkår, i solidaritet med de performere der arbejder til en lav løn i den aktuelle udstilling.

I slutningen af sidste år søgte Nikolaj Kunsthal performere til Andreas Emenius’ udstilling When the Unknown Becomes Familiar. I opslaget stod der, at udstillingen ville “blive en totalinstallation, hvor levende performere udgør og bliver en aktiv del af værket,” at de søgte performere mellem 20-35 år med en højde på 180-190cm, og at der ville blive udbetalt et mindre honorar. Præcist hvor småt det var, fandt performancekunstnerne dog først ud af ved aktiv henvendelse, eller efter at de var blevet udvalgt til arbejdet.

Som performer skulle man arbejde 18 timer ugentligt, fordelt over 3 vagter à 6 timer, gennem 4 måneder fra d. 8. februar - 9. juni 2019, til et samlet honorar på 12.500 kr. “If you do the maths, you will figure out, that comes down to an hourly payment of 43,40 DKK” skrev folkene bag onsdagens aktion i en intern meddelelse, hvor de også skrev, at kunsthallen efter forhandlinger med performerne havde begrænset vagterne til 3 timer, sådan at timelønnen nu lå på “87,00 DKK and almost reaching a decent level.” I meddelelsen beskrev de desuden deres motivation for at udføre aktionen:

“We want to support the performers in the exhibition in their claim and criticise, that a big institution like Nikolaj Kunsthal hasn’t taken proper responsibility for their performers from the start.

It is a bad habit of many institutions to force their employees into a bad working environment, instead of scaling their projects down, hiring less performers, give them lesser working hours, or have a short exhibition period, but to pay that work well and appropriately – so that there is enough time to work other jobs that allow you to pay rent and get by!”

Kort før kl. 15 onsdag eftermiddag mødtes 14 mennesker fra det københavnske performancemiljø i nærheden af Nikolaj Kirke. I samlet flok gik de ind i kunsthallen, udførte deres aktion og efterlod et brev med deres kritik, solidaritetserklæring og godt 100 underskrifter. Her kan du se dokumentation fra aktionen og læse brevet i sin fulde længde. Derudover har vi modtaget en kommentar fra Nikolaj Kunsthal, som du kan læse til sidst.

Video af Georgia Kapodistria.

Kære Nikolaj Kunsthal,

På vegne af kollegaer i det scenekunstneriske og live-art miljø i Danmark skriver vi nu dette brev til jer. Vi er mange, som så jeres opslag vedrørende stillingen som performer i udstillingen “When the unknown becomes familiar” af kunstneren Andreas Emenius. Det vakte umiddelbart stor begejstring for os i miljøet, da jeres opslag er et eksempel på den voksende interesse for live-art. Vi er naturligvis glade for, at denne tendens også er rykket ind i kunsthaller, gallerier og museer, som sætter pris på det arbejde, der bliver skabt af levende kroppe. Denne “nye” tendens skaber dog også nogle udfordringer, da man naturligvis som institution bør tilpasse arbejdsvilkårene efter de nye omstændigheder. Vi er ikke kunstobjekter, som I skal betale et engangsbeløb + forsikring for, vi er levende mennesker, som har dedikeret vores liv til at dygtiggøre os inden for det performative felt. Ligesom hvilket som helst andet arbejde i velfærdsstaten Danmark skal man lønnes for sin tid, tilstedeværelse og præstation. Vi mener ikke, at jeres oprindelige løsning med at betale et honorar på 12.500 kr for HELE udstillingsperioden er at anerkende det arbejde, vi udfører. Det er en timeløn på 43,40 kr før skat!

Forklaringen på den lave aflønning var fra jeres side et spørgsmål om presset økonomi. Dette er en forståelig situation. Det er ikke altid, at man modtager nok midler til sine projekter, men så opfordrer vi jer til at være realistiske og forbilledlige for andre institutioner, og ansætte efter det budget I nu har! I kunne have færre performancedage og/eller færre performere, men derimod glade medarbejdere. Det er en misforstået idé, at kunstnere vil gøre alt for deres kunst, og at man derfor skal være tilfreds med at arbejde for 43,40 kr i timen for evt. at udvide ens netværk og håbe på, at nogle døre åbner sig i branchen. I sidste ende er vi mennesker, der arbejder på samme måde som jeres ansatte i caféen eller på kontoret. Kunstinstitutioner, ligegyldigt om det er store, små, private eller offentlige, burde være frontløbere for et kulturskifte indenfor branchen og vise, at det er muligt at behandle folk med respekt, hvilket inkluderer gode arbejdsvilkår.

Det er godt, at I er blevet åbne for ændringer, men det er ikke okay at performerne skulle insistere på disse, og at en af dem blev afskediget, da vedkommende ville forhandle rimelige vilkår og bad jer om at komme i øjenhøjde. Vi vil at I skal vide, at modstanden ikke kun er indefra, men at performance- og kunstmiljøet observerer processen og taler højt!

Det er ikke i orden. Vi råber op! Vi ønsker, at I tager ansvar.
I har magt, og I kan gøre en forskel.

Med venlig hilsen, Miljøet

Underskrevet af:

 1. Marie Lykkemark

 2. Lukas Racky

 3. Emma Thielfoldt

 4. Max Wallmeier

 5. My Djørup

 6. Miss Benjamin Francis

 7. Vincent Jonsson

 8. Micaela Kühn Jara

 9. Selma Kjesen

 10. Marlene Bonnesen

 11. Kristoffer Kempker

 12. Lucie Piot

 13. Lara Ostan

 14. Joana Öhlschläger

 15. Lucía Jaén Serrano

 16. Nanna Finding Koppel

 17. Mikael Orozco Madsen

 18. Henrik Vestergaard

 19. Ágnes Grélinger

 20. Nanna-Karina Schleimann

 21. Linh Le

 22. June Lysjø

 23. Andreas Haglund

 24. Johanna Forsehag

 25. Stina Ehn Hillberg

 26. Elise Brewer

 27. Sonia Ntova

 28. Sanna Blennow

 29. Anna Lea Ourø Jensen

 30. Thjerza Balaj

 31. Inga Gerner Nielsen

 32. Louisa Aisin

 33. Tanya Rydell Montan

 34. Laura Kley

 35. Iwona Rejmus

 36. Andrea Deres

 37. Anne Sofie Vermund

 38. Ida Katinka Fridan Pedersen

 39. Kalliopi Siganou

 40. Sofia Bellucci

 41. Louise Lassen Iversen

 42. Peiman Fallahian Sichani

 43. Birgitte Lundtoft

 44. Mads Bittmann

 45. Lotta Beckers

 46. Ingvild Bertelsen

 47. Karin Bergman

 48. Sidsel Filipsen

 49. Kirsten Kaagaard

 50. Nathalia Fleron

 51. Karla Rosendahl Rasmussen

 52. Julia Müllner

 53. Kåre Lindberg

 54. Ingvild Skandsen

 55. Tobias Eff Johanessen

 56. Fie Fri Nielsen

 57. Naya Moll Olsen

 58. Antonia Josephine Dix

 59. Marie Bru Eide

 60. Jeppe Kaas Vad

 61. Evita Tsakalaki

 62. Tiina Lehtimäki

 63. Amalia Kasakove

 64. Dorte Bjerre Jensen

 65. Camilla Lind

 66. Amalie Bergstein Nielsen

 67. Jon Hoff

 68. Antonia Harke

 69. Sheba Mikkelsen Hunter

 70. Sullivan L Nordrum

 71. Denise Lim

 72. Daniel Fogh

 73. Inger Eilersen

 74. Mikkel Flyvholm

 75. Charlotte Munksoe

 76. Christian Jütte

 77. Rasmus Ölme

 78. Mark Balder Vairagi Nørskov

 79. Jesper Berger

 80. Paolo de Venecia Gile

 81. Anastasia Nørlund

 82. Chollada Phinitduang

 83. Rebecka Berchtold

 84. Signe Errboe

 85. Marie Mark Andersen

 86. Annika Kompart

 87. Camilla Maike Juul Jensen

 88. Oriane Paras

Kommentar fra Nikolaj Kunsthal
Vi har naturligvis taget kontakt til kunsthallen for at høre deres side af sagen, og har i dag, fredag d. 8. marts modtaget følgende kommentar:

“Der er sket en fejl i forbindelse med de pågældende ansættelsesforhold i Nikolaj Kunsthal, og det undskylder vi. Vi skal naturligvis leve op til de til en hver tid gældende retningslinjer. Nikolaj Kunsthal indgår nu individuelle ansættelsesaftaler med performerne i overensstemmelse med de gældende aftaler og overenskomster, som er indgået med Københavns Kommune. Performerne vil hurtigst muligt modtage ansættelsesbrev. Ansættelsen vil ske med tilbagevirkende kraft. Performerne er blevet informeret om dette på et møde den 5. marts. Hvad angår opsigelsen, der nævnes i brevet, kan vi desværre ikke udtale os, da der er tale om en personalesag.”

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.