PALMEMANDAG PÅ NØRREBRO

Lige før at Nørrebro bliver til Nordvest, et lille stenkast fra Nørrebro Station, står ti af de allernordligste palmer i verden. De er naturligvis ikke skudt op igennem asfalten af sig selv, men placeret der med hjælp fra kunstnergruppen Superflex, som en del af byparken Superkilen i 2012. Om vinteren har de hætter på, men fra i dag er de atter fri.

I starten af marts flyttede vi ind i en lejlighed lige ved de nørrebroske palmer. Siden vi flyttede ind, har deres grønne toppe været pakket ind i tre-fire lags isolerende filtdug, og jorden omkring dem været samlet omkring roden for at beskytte palmemarven fra frost. Palmerne kommer fra Kina, er af arten Trachycarpus fortunei og bliver også kaldt vindmøllepalmer på grund af deres cirkulæret strittende blade. De kan, som noget helt særligt, klare helt ned til tyve minus grader i kortere perioder og egner sig godt til det fugtige, nordeuropæiske klima. De vokser langsomt og kan blive helt op til femten meter høje.

Fotos af Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency

Fotos af Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency

I formiddags kigger vi ud af vores vinduer og ned på den sorte og hvidstribede plads foran vores opgang, og opdager noget nyt. Hætterne er væk og palmernes toppe er langsomt begyndt at sprede sig i sollyset. Vi skynder os at gribe et kamera og løber ned på pladsen for at få en hurtig snak med den arbejdende gartner. Palmemanden, som vi kalder ham, fortæller os, at han har stået for palmerne de sidste fire år, og at de klarer sig rigtig godt i det nørrebroske klima. Han fortæller også om de beskyttende filtduge, der kræver tre mand og en lift at montere, og om hvordan at den ene palme har groet en stor klase dadler i løbet af vinteren.

Flere kigger forbi med opmuntrende kommentarer, mens vi står og snakker. En dame når lige at udbryde “Palmer! Det er da det perfekte forårstegn,” i forbifarten, og palmemanden svarer anerkendende at “så nåede vi det lige til påsken!” Vi tager nogle flere billeder, og palmemanden forklarer os, at man netop har valgt i dag, fordi man har vurderet, at frosten ikke vender tilbage, så nu er foråret altså for alvor kommet til København. Vi forlader igen palmemanden og de ti kinesiske palmer, som endelig er blevet sat fri på en solrig mandag formiddag – blot én dag efter palmesøndag.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.